ΤΟΠΙΚΑ

Μουσικοί με σπουδές 12ετίας και πτυχία αποκλεισμένοι από το δημόσιο σχολείο

μουσικοί-με-σπουδές-12ετίας-και-πτυχία-α-705724

Χρειάστηκε να σπουδάσουν μουσική παρακολουθώντας τμήμα ωδείου για 7 έως και 12 χρόνια μέχρι να φθάσουν στο πτυχίο το οποίο αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ομως οι 12ετείς σπουδές τους πλέον δεν κρίνονται… επαρκείς για να ανοίξουν οι πόρτες της δημόσιας εκπαίδευσης. Δεκάδες πτυχιούχοι ωδείων μένουν εκτός δημόσιου σχολείου καθώς τα πτυχία τους δεν αναγνωρίζονται καν ως κατηγορίας ΤΕ προκειμένου να μπορέσουν να εργαστούν ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για τη διδασκαλία της μουσικής σε σχολεία τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οπως είναι γνωστό, φέτος στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την ειδικότητα της μουσικής δεν υπήρχε ούτε ένας πτυχιούχος ωδείου, παρά μόνο απόφοιτοι των ΑΕΙ, μολονότι επί σειρά ετών πτυχιούχοι ωδείων κάλυπταν τις κενές θέσεις μουσικών στα δημόσια σχολεία στον νομό. Σύμφωνα με οδηγία που εκδόθηκε τα κενά μουσικών στα δημόσια σχολεία καλύπτονται κατά προτεραιότητα από αποφοίτους των ΑΕΙ και μόνο σε περίπτωση που «εξαντληθούν» θα προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές και πτυχιούχοι ωδείων που μέχρι πρότινος κάλυπταν τις ανάγκες στη δημόσια εκπαίδευση.

Ο «αποκλεισμός» των πτυχιούχων ωδείων έναντι των αποφοίτων ΑΕΙ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μουσικούς της Μαγνησίας, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, καθώς πτυχιούχοι που χρειάστηκαν από 5 έως 12 χρόνια σπουδών βρέθηκαν εκτός δημόσιας εκπαίδευσης, παρόλο που έκαναν αιτήσεις για να υπηρετήσουν στο δημόσιο σχολείο, θέλουν και μπορούν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους.
Το παραπάνω είναι η μία πτυχή του προβλήματος που αφορά σε χιλιάδες πτυχιούχους αναγνωρισμένων τμημάτων ωδείων.

Οι κάτοχοι πτυχίων ωδείων όμως θέτουν μία ακόμη παράμετρο: για τα πτυχία τους δεν υπάρχει διαβάθμιση. Οπως εξηγούν τα ωδεία ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού κι όχι στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι να θεωρούνται μεν μουσικοί κατηγορίας ΤΕ σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη όμως να μην μπορούν να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί ΤΕ γιατί δεν υπάρχει πτυχίο ΤΕΙ. Και το πτυχίο που διαθέτουν να μην μπορούν να το αναβαθμίσουν μέσα από ένα μεταπτυχιακό ή να ακολουθήσουν παιδαγωγική κατάρτιση μέσω ΑΣΠΑΙΤΕ.

«Τα τριετούς πτυχία των δραματικών σχολών έχουν αναγνωριστεί ως ισάξια με τα ΤΕΙ. Ζητάμε δίκαιη μεταχείριση και των πτυχιούχων ωδείων αναγνωρισμένων τμημάτων. Ζητάμε την αναβάθμισή μας ως ΤΕ μουσικών ισάξιων πτυχίων με αυτά των ΤΕΙ», αναφέρει πτυχιούχος ωδείου με επιστολή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου