ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου στη Μαγνησία

ξεκινά-η-συλλογή-δηλώσεων-κτηματολογ-706323

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι λίγα, το πιο σημαντικό όμως είναι ο εντοπισμός της θέσης του ακινήτου

Ξεκινά μέσα στον Δεκέμβριο η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις υπόλοιπες περιοχές της Μαγνησίας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

Οι μελέτες κτηματογράφησης που θα ξεκινήσουν είναι δύο. Η μία αφορά στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους προκαποδιστριακούς Δήμους Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας και στις κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δράκειας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών. Η δεύτερη αφορά στη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας για τις Δημοτικές Ενότητες και Κοινότητες των Δήμων:

Δήμου Βόλου: Γλαφυρές, Σέσκλο, Αϊδίνι, Μικροθήβες.

Δήμου Αλμυρού: Αλμυρός, Ευξεινούπολη, Ανθότοπος, Κοκκωτοί, Κρόκιο, Κωφοί, Πλάτανος, Φυλάκη, Ανάβρα, Αγ. Θεόδωροι, Αχίλλειο, Πτελεός, Σούρπη, Αγία Τριάδα, Αγιος Ιωάννης, Αμαλιάπολη, Βρύναινα, Δρυμώνας.

Δήμου Ρήγα Φεραίου: Κανάλια, Κερασιά, Ριζόμυλος, Στεφανοβίκειο, Κεραμίδι, Βελεστίνο, Αγιος Γεώργιος Φερών, Αερινό, Μικρό Περιβολάκι, Περίβλεπτο.

Δήμου Νοτίου Πηλίου: Αργαλαστή, Μετόχι, Λαύκος, Μηλίνα, Προμύρι, Τρίκερι.

Δήμου Σκοπέλου: Σκόπελος, Γλώσσα, Κλήμα.

Οι κάτοικοι των περιοχών, καθώς και κάθε ένας που έχει δικαίωμα σε ακίνητα, θα πρέπει να προετοιμαστούν, προκειμένου να καταθέσουν έγκαιρα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά της δήλωσης.

Συγκέντρωση ενημέρωσης αύριο

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών η ανάδοχος εταιρεία του έχει αναλάβει την κτηματογράφηση Νέας Ιωνίας, Ιωλκού και λοιπών περιοχών του Δήμου Βόλου, έχει προγραμματίσει αύριο Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, στις 5 μ.μ. ανοικτή συγκέντρωση ενημέρωσης για την διαδικασία της κτηματογράφησης και την υποβολή δηλώσεων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που βρίσκεται στην οδό Ξενοφώντος με 2ας Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις με στόχο την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, δεδομένου ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, διότι ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η συνεργάτιδα της εφημερίδας Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφος μηχανικός, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μην αμελήσουν και να προσέλθουν έγκαιρα για να υποβάλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ο χρόνος υποβολής είναι 3 μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 6 μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού. Η ημερομηνία θα ξεκινήσει όταν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», η οποία εκτιμάται ότι θα είναι στα μέσα Δεκεμβρίου. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι λίγα, το πιο σημαντικό, όμως είναι ο εντοπισμός της θέσης του ακινήτου, κυρίως όταν είναι σε εκτός σχεδίου περιοχή. Η κ. Μπακλατσή, για να διευκολύνει τους πολίτες δίνει ορισμένες οδηγίες όπως:

α) Αναζητήστε στο αρχείο σας τα αντίγραφα των συμβολαίων, αν δεν το έχετε επισκεφτείτε τον συμβολαιογράφο που συνέταξε το συμβόλαιο ή αναζητήστε το στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.

β) Ελέγξτε ότι έχετε το πιστοποιητικό μεταγραφής του συμβολαίου. Αν δεν το έχετε, μπορείτε με τον αριθμό του συμβολαίου σας να το βρείτε στο Υποθηκοφυλακείο.

γ) Τακτοποιείστε τυχόν εκκρεμότητες, που αφορούν στην ακίνητη περιουσία σας (π.χ. κάντε το οριστικό συμβόλαιο ή την αποδοχή κληρονομιάς κ.ά.).

δ) Αν έχετε κληρονομήσει ένα ακίνητο και δεν γνωρίζετε πού ακριβώς βρίσκεται, έχετε τον χρόνο να προγραμματίσετε μιαν επίσκεψη στην περιοχή και να βρείτε έναν γείτονα ή παλιό κάτοικο που ξέρει την περιοχή και θα σας υποδείξει με ασφάλεια το ακίνητό σας.

ε) Αν το συμβόλαιό σας γράφει στο περίπου το εμβαδό του ακινήτου, απευθυνθείτε στον τοπογράφο για την ακριβή καταμέτρησή του, για την αποφυγή μελλοντικής ταλαιπωρίας και δαπάνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου