ΤΟΠΙΚΑ

Η χώρα ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια

η-χώρα-ανακτά-την-οικονομική-της-αυτοτ-706682

Η υφυπουργός Οικονομικών μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την επόμενη μέρα των μνημονίων, τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον «Κλεισθένη»

Τη βεβαιότητα ότι η χώρα ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια και ότι η Κυβέρνηση μπορεί σταδιακά να αποφασίζει μόνη της τις πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Η υφυπουργός Οικονομικών μιλά επίσης για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, για την υλοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, αλλά και για το κυβερνητικό «αποτύπωμα» στη Μαγνησία. Τοποθετείται επίσης στα όσα διαδραματίζονται με φόντο τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον χώρο της Εκκλησίας, αλλά και για τις δημοτικές εκλογές με προμετωπίδα τον Δήμο Βόλου.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο συνάδελφός της υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος θα μιλήσουν αύριο σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στις 7 το απόγευμα στο Μεταξουργείο στη Νέα Ιωνία.

Συνέντευξη στηΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κυρία Παπανάτσιου. Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε ο προϋπολογισμός για το 2019. Με το καλημέρα… η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

Η αντιπολίτευση δεν φημίζεται για την αξιοπιστία των προβλέψεών της. Τα προηγούμενα χρόνια συνεχώς υποστήριζε ότι δεν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους μας και τώρα παρατηρούμε ότι για τρίτο συνεχόμενο έτος θα έχουμε θετικό προϋπολογισμό με δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο προϋπολογισμός, που κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά τη λήξη των μνημονίων, ένας προϋπολογισμός που περιλαμβάνει μία ευρεία δέσμη μέτρων κοινωνικής στήριξης, ύψους 910 εκ. ευρώ. Παράλληλα, δεν περιλαμβάνει το μέτρο περικοπής των συντάξεων, για την κατάργηση του οποίου αγωνιστήκαμε από την πρώτη στιγμή, χωρίς να δούμε τον ίδιο ζήλο από την αντιπολίτευση.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και νομοθετούνται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Όσο για τις προβλέψεις, όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα το 2019. Εδώ είμαστε να το δούμε.

Σας ακούμε συχνά να αναφέρετε στην Κυβέρνηση ότι η χώρα θα βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Όμως ξέρετε καλά ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας υποφέρει. Με την παροχή επιδομάτων λύνεται το πρόβλημα;

Γνωρίζουμε καλά ότι οι πληγές, που άφησε στην κοινωνία η οκταετής περίοδος των μνημονίων, δεν θα επουλωθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Κυκλοφορούμε στην κοινωνία και ακούμε τα προβλήματα του κόσμου.

Σε αυτό το πλαίσιο ακριβώς, με το που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, δώσαμε έμφαση στην επανασύσταση του Κοινωνικού Κράτους, το οποίο είχε πλήρως διαλυθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το Κοινωνικό Κράτος δεν είναι μόνο τα επιδόματα. Επί των ημερών μας δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Κοινότητας, έγιναν – για πρώτη φορά μετά το 2009 – χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, θεσμοθετήθηκαν τα σχολικά γεύματα.

Φυσικά η έξοδος από την κρίση σχετίζεται άμεσα με νέες θέσεις εργασίας, με επενδύσεις και ανάπτυξη. Ανάπτυξη όμως, για εμάς, δεν μπορεί να νοηθεί χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη, χωρίς Κοινωνικό Κράτος και αντιμετώπιση της φτώχειας.

Ο όρος «καθαρή έξοδος» τελικά μήπως είναι απλά ένα ευφυολόγημα, δεδομένου ότι η εποπτεία επί των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας υφίσταται από τους δανειστές;

Η εποπτεία που υφίσταται είναι η αναμενόμενη εποπτεία που έχει κάθε χώρα που βγαίνει από δημοσιονομικό πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, η «καθαρή έξοδος» είναι μια πραγματικότητα. Το γεγονός ότι πλέον μπορούμε να αποφασίζουμε μόνοι μας για το πού θα διατεθεί ο δημοσιονομικός μας χώρος δείχνει ξεκάθαρα ότι η χώρα ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια, ότι μπορούμε σταδιακά να αποφασίζουμε μόνοι μας τις πολιτικές που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Τα όσα νομοθετούνται αυτές τις μέρες στη Βουλή, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 250.000 μη μισθωτούς, η κατάργηση μνημονιακών επιβαρύνσεων όπως του τέλους επιτηδεύματος για αγροτικούς συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝΣΕΠ, αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, επιχειρήσεις σε πτώχευση η σε αδράνεια, αλλά και τα επόμενα θετικά μέτρα που έρχονται, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% στο σύνολο και σε κάποιες χαμηλής αξίας περιουσίες μέχρι και 30%, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια νέα περίοδο.

Τα κατασχετήρια φεύγουν κατά εκατοντάδες, φέρνοντας επιχειρήσεις, οικογένειες σε απόγνωση. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί εξαιτίας της υπερφορολόγησης και την ίδια στιγμή τα εισοδήματα μειώνονται διαρκώς. Τι θα κάνετε για αυτό;

Η Ελλάδα της «υπερφορολόγησης» είναι συχνά ένας μύθος που καλλιεργεί η αντιπολίτευση, καθώς δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά στοιχεία. Με βάση αυτά, στο πεδίο των φόρων, η Ελλάδα είναι αρκετά κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Παρ’ όλα αυτά, τώρα που ανακτάμε σταδιακά δημοσιονομική ελευθερία, προσπαθούμε να κάνουμε στοχευμένες ελαφρύνσεις σε κατηγορίες της κοινωνίας που επιβαρύνθηκαν περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια. Πέραν των θετικών μέτρων στα φορολογικά, όπως είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, υπάρχουν και άλλα μέτρα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αποτελούν τέτοιες ελαφρύνσεις.

Οσον αφορά στις κατασχέσεις, σημειώνεται ότι, όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, το πλήθος των κατασχετηρίων βαίνει μειούμενο, καθώς παρασχέθηκαν οδηγίες στις ΔΟΥ για την αξιοποίηση του συστήματος μητρώου τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών πριν από την επιβολή κατάσχεσης.

Το Υπουργείο μας, αλλά και η Κυβέρνηση συνολικά επεξεργάζονται διάφορες προτάσεις για τη στήριξη των πολιτών από τα φορολογικά βάρη και για τη χαλάρωση των αναγκαστικών μέτρων. Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης θα γνωστοποιηθούν σε εύλογο διάστημα.

Επειδή ο νόμος Κατσέλη εκπνέει και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα αναλάβει πρωτοβουλίες η Κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και σε ποιο πλαίσιο;

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε το εξής. Επί των ημερών μας δεν πραγματοποιήθηκε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.

Από εκεί και πέρα, με τα σημερινά δεδομένα, πιστεύω ότι το πρόγραμμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί σε μία μόνιμη βάση. Πρέπει να έχουμε ένα σταθερό σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και σε περίπτωση εγγυήσεων της πρώτης κατοικίας για άλλου είδους χρηματοδοτήσεις, ακόμα και για επιχειρηματικά δάνεια.

Το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης έκλεισε σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα. Σας ανησυχεί η εξέλιξη αυτή για την επίτευξη του στόχου 2,4% μιας και σε λίγο τελειώνει το 2018;

Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζει να αναλάβει η Κυβέρνηση για να πάρει εμπρός η μηχανή της ανάπτυξης; Πώς θα προσελκύσετε επενδύσεις αν δεν δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα; Το 2018, βάσει του αναθεωρημένου σεναρίου του προϋπολογισμού, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να κλείσει σε επίπεδα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα, στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι στόχου 2%.

Οσον αφορά στις επενδύσεις, νομίζω ότι τα πράγματα δεν είναι όπως συχνά παρουσιάζονται. Με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις έσπασαν το 2017 ρεκόρ 10ετίας, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του ’17, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην περιοχή μας, στον νομό Μαγνησίας, με βάση στοιχεία της ΑΑΔΕ, παρατηρείται ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα σε αρκετούς τομείς. Από την 1η Γενάρη του 2018 μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 400 επιχειρήσεις παραπάνω να ανοίγουν σε σχέση με αυτές που κλείνουν. Οσον αφορά στις θέσεις εργασίας, με στοιχεία από την «Εργάνη», το 2017 στη Μαγνησία έχουμε αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 40% περίπου σε σχέση με το 2016, ενώ αύξηση παρατηρείται και στην πόλη του Βόλου.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης, κινούνται σε διαφορετικούς τομείς. Η συγκρότηση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που τώρα νομοθετήθηκε, η ενεργητική πολιτική για την προσέλκυση κοινοτικών πόρων, κάτι στο οποίο ήδη έχουν καταγραφεί θετικά αποτελέσματα, είναι βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο του δικού μας χαρτοφυλακίου, έχουν νομοθετηθεί φορολογικά κίνητρα που αφορούν στο πεδίο των οπτικοακουστικών παραγωγών, την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και την τόνωση της απασχόλησης.

Στο θέμα της κυβερνητικής συγκατοίκησης με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που τα πράγματα δεν είναι ανέφελα (συμφωνία Πρεσπών, αποχώρηση και καταγγελίες Κοτζιά), υπάρχει η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση είναι όμηρος των τελεσίγραφων του Πάνου Καμμένου. Μήπως, τελικά, αυτή η συνεργασία έχει φθάσει στα όριά της;

Η συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες ήταν μία έντιμη συνεργασία, η οποία από τη στιγμή της συγκρότησής της αναγνώριζε τις ιδεολογικές μας διαφορές. Είχε δύο στόχους, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια με την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη, ο δεύτερος είναι σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση η εντολή αυτής της Κυβέρνησης πηγαίνει μέχρι το φθινόπωρο του ’19. Όσοι υπερθεματίζουν επί των διαφορών μας με τους ΑΝΕΛ και επενδύουν στη διάρρηξη των μεταξύ μας σχέσεων με στόχο την πτώση της Κυβέρνησης, θα πρέπει να ξέρουν ότι όλες τους οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό.

Η συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα είναι ουσιαστικά στον «αέρα»… Η πλειονότητα Ιεραρχών και κλήρου αντιδρά. Θα πρέπει, εκτιμάτε, η Κυβέρνηση να προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση;

Μία συμφωνία, που επιχειρεί να κατοχυρώσει τους διακριτούς ρόλους Κράτους και Εκκλησίας, είναι προφανές ότι θα δημιουργούσε συζητήσεις και επιφυλάξεις στον χώρο της Εκκλησίας. Ωστόσο τίποτα δεν είναι στον «αέρα», παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης, από την πρώτη στιγμή, να υπονομεύσει αυτή τη συμφωνία.

Ο διάλογος με την ηγεσία της Ιεραρχίας συνεχίζεται, αυτό έδειξαν και οι συναντήσεις των τελευταίων ημερών, όπως αυτή του Υπουργού Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επίλυση ενός ζητήματος, το οποίο εφόσον λυθεί, είμαστε βέβαιοι ότι συνεπάγεται οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Το κλίμα σκανδάλων εκτιμάτε ότι επιτρέπει να δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης;

Αν η συναίνεση αφορά στο κουκούλωμα των σκανδάλων, δεν θέλουμε καμία τέτοια συναίνεση. Βασική δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης, από την πρώτη στιγμή, είναι να έρθουν όλα στο φως. Να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές του συστήματος διαπλοκής, το οποίο στήθηκε με την αρωγή όσων κυβέρνησαν επί 40 και πλέον χρόνια τον τόπο. Ενός συστήματος που καταλήστευσε το δημόσιο ταμείο και τελικά έχει σημαντική ευθύνη στη χρεοκοπία της χώρας.

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να συνδράμουν στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, να διεκδικούν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και σε όλα αυτά να συναινούν με την Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα προχωρήσουμε.

Οι κάλπες, κυρία Παπανάτσιου, μήπως πρέπει να στηθούν άμεσα, ώστε, μετά και την έξοδο από το μνημόνιο, ο ελληνικός λαός να επιλέξει με ποια πρόταση διακυβέρνησης θα πορευτεί η χώρα;

Σας είπα και προηγουμένως ότι η εντολή που έχουμε από τον λαό φτάνει μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Και θέλουμε, πέρα από την έξοδο από τα μνημόνια, στην οποία βάλαμε ήδη τη δική μας σφραγίδα, να θέσουμε και τα θεμέλια για την επόμενη μέρα, για τη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.

Η αντιπολίτευση σάς επικρίνει ότι έχετε εφαρμόσει με τέτοια ευλάβεια τις μνημονιακές υποχρεώσεις που δεν ταιριάζει στην Κυβέρνησή σας να αναφέρεται ως αριστερή… Είναι οξύμωρο η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία της, η οποία εσχάτως φλερτάρει έντονα με την ακροδεξιά, να ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση γιατί «δεν είναι τόσο αριστερή». Ας αφήσει αυτό να το κρίνει ο ελληνικός λαός.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς, από την πρώτη στιγμή που αναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε για την εφαρμογή ενός προγράμματος, του οποίου δεν είχαμε την ιδιοκτησία, το κάναμε με την πεποίθηση ότι η Αριστερά δεν είναι εδώ μόνο για τα «εύκολα», ούτε μόνο για να διαμαρτύρεται και να βρίσκεται στους δρόμους, κηρύσσοντας συνεχώς μια μελλοντική επανάσταση. Αντίθετα, όταν οι συσχετισμοί το επιτρέπουν, η Αριστερά πρέπει να αναλαμβάνει και την ευθύνη της διακυβέρνησης. Ολα αυτά τα χρόνια δεν εφαρμόσαμε απλά το μνημόνιο. Διαπραγματευόμασταν συνεχώς για να πετύχουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας. Και σε ορισμένες περιπτώσεις το καταφέραμε. Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Παράλληλα, περάσαμε και μία σειρά από μέτρα, δικά μας, για τη στήριξη των «από κάτω».

Σε κάθε περίπτωση το φάσμα των πολιτικών που σχεδιάζει ή εφαρμόζει ο κάθε πολιτικός χώρος, θα το κρίνουν ο λαός και η Ιστορία. Ο κόσμος του μόχθου και της εργασίας δεν έχει μικρή μνήμη.

Στον τομέα των συνεργασιών, πάντως, δεν φαίνονται πολλά περιθώρια προεκλογικώς με άλλα κόμματα. Για παράδειγμα στον Βόλο παρατηρείται μεγάλη δυστοκία στο συγκεκριμένο τομέα ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών; Η επίκληση των συμμαχιών μήπως τελικά είναι προσχηματική εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι;

Το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να θεωρηθεί εν δυνάμει «σύμμαχός σας»; Κοιτάξτε, όσον αφορά στον Βόλο, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσουν οι αυτοδιοικητικές κινήσεις και οι τοπικές μας δυνάμεις. Οι υπουργοί δεν χρίζουν δημάρχους.

Το πλαίσιο, ωστόσο, στο οποίο λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις, είναι ένα πλαίσιο συνεργασιών πάνω σε ένα από κοινού συγκροτημένο αυτοδιοικητικό πρόγραμμα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», η οποία χτίζει κουλτούρα συνεργασιών στην Αυτοδιοίκηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου