ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις

τρεις-απεργιακές-συγκεντρώσεις-454488

Τριχοτομημένες κατέρχονται οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα στην αυριανή απεργία. Στο Βόλο θα πραγματοποιηθούν τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις. Η μία διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Βόλου και θα συμμετέχουν η ΑΔΕΔΥ και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο. Η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί από το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στην Πλατεία Πανεπιστημίου. Η τρίτη συγκέντρωση διοργανώνεται από την Εργατική Αυτονομία στο Σωματείο Εργαζομένων στην ΙΜΑΣ ΑΕ, την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών και τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους από το χώρο του Μετάλλου, των μισθωτών τεχνικών και της εκπαίδευσης στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της Εργατικής Αυτονομίας στο Σωματείο Εργαζομένων στην ΙΜΑΣ ΑΕ, την Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών και τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους από το χώρο του Μετάλλου, των μισθωτών τεχνικών και της εκπαίδευσης κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία και να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή απεργία.

«Καταργούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, ποινικοποιούν τους αγώνες, εντείνουν την καταστολή. Ο Νομός Μαγνησίας δέχεται το τελειωτικό κύμα αποβιομηχάνισης, με τα νούμερα της ανεργίας να χτυπούν κάθε μέρα που περνά νέα ρεκόρ. Δεν μας ταιριάζει η μιζέρια και ο κοινωνικός κανιβαλισμός του μνημονίου. Οι δύο γενικές απεργίες της 5/5 και της 15/12 έδειξαν ότι υπάρχει η διάθεση ο κόσμος της εργασίας να δώσει μια νικηφόρα μάχη ενάντια στην επίθεση Κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου» υπογράμμισε χθες ο Θοδωρής Πανόπουλος.

Οι διοργανωτές της παραπάνω απεργιακής συγκέντρωσης εκτιμούν ότι μια τέτοια μάχη δεν μπορεί και δε θέλει να τη δώσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ την οποία κατηγόρησε για παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και την κυβέρνηση, ενώ επίσης καταγγέλλουν και την ηγεσία του ΕΚΒ ότι «σαμποτάρει την απεργία με την απόφαση που πήρε αντί για την Πλατεία Ελευθερίας η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει στην οδό Μακρινίτσης «στο στενάκι -όπως χαρακτηρίστηκε χθες από τους συνδικαλιστές- όπου στεγάζεται ο γραφειοκρατικός συρφετός».

Στο ΕΚΒ το σωματείο Επισιτισμού – τουρισμού

Στο μεταξύ το σωματείο επισιτισμού και τουρισμού Μαγνησίας με ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που προγραμματίζεται στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μετά τα συνεχόμενα κυβερνητική αντεργατικά μέτρα που ελήφθησαν δυσανάλογα σε βάρος των εργαζομένων ακόμα και εάν η κυβέρνηση πάρει μέτρα υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων αυτά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν το βαρύ πλήγμα που έχουν ήδη υποστεί εργασιακά και οικονομικά μας δικαιώματα. Η υπερίσχυση της επιχειρησιακής σύμβασης έναντι της κλαδικής ανεξάρτητα από το εάν είναι ευνοϊκότερη ή όχι θα διαταράξει το ισχύον σύστημα, μεταφέρει ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση στο χώρο της δουλειάς που είναι προνομιακά χώρος δράσης και επιρροής του εργοδότη. Με λίγα λόγια ο εργοδότης θα μπορεί να επιβάλλει ευκολότερα τους όρους του καθόσον διαθέτει κατά κανόνα αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ, ενώ έχει στη διάθεσή του και μέσα αθέμιτης πίεσης όπως απειλή απολύσεων, ατομικές συμβάσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης για αυτό και λέμε δυνατά όχι στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου