ΤΟΠΙΚΑ

Διαχρονικό αίτημα η δημοκρατία

διαχρονικό-αίτημα-η-δημοκρατία-708734

Υπογράμμισε η διδάκτωρ Ιστορίας Βασιλική Λάζου μιλώντας χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Καίρια ζητήματα που αφορούν στα διαχρονικά αιτήματα για μια καλύτερη ζωή, κοινωνική και πολιτική ολοκλήρωση βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την επετειακή εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης ΣΙΜΕΑ, με καλεσμένη τη διδάκτορα Ιστορίας Βασιλική Λάζου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο πρόεδρος του διοργανωτή συλλόγου, Γιάννης Πασιάς, ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι το ζητούμενο είναι η ενημέρωση, σε μια ιστορική συγκυρία, όπως η συγκεκριμένη που βιώνουμε. «Πρέπει να υπάρξει σωστή ενημέρωση του κόσμου, για να μην ξαναδούμε καταστροφικές καταστάσεις, όπως είναι ο β΄ παγκόσμιος πόλεμος», είπε ο κ. Πασσιάς και προσέθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν σωστά αντανακλαστικά από το κοινωνικό σύνολο «πριν φτάσουμε στο απροχώρητο».

Ο ομιλήτρια, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Η Ελληνική Εθνική Αντίσταση στο πλαίσιο του αντιφασιστικού αγώνα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε από την πλευρά της ότι «δυσκολίες υπάρχουν σε κάθε εποχή, αλλά το ζήτημα είναι ο αγώνας που πρέπει να κάνει ο λαός, ο οποίος στην κατοχή ήρθε μαζικά στο προσκήνιο της ιστορίας».

Η αντιστοιχία παρελθόντος και παρόντος προέκυψε αυθόρμητα, με την κ. Λάζου να απαντά στο ερώτημα αν υπάρχουν σήμερα οράματα, με μια φράση. «Και βέβαια έχουμε οράματα. Το όραμα για την κοινωνική και πολιτική ολοκλήρωση, μπορεί να μην ευοδώθηκε τότε με την αντίσταση, εξαιτίας του εμφυλίου που ακολούθησε και των πέτρινων μετεμφυλιακών χρόνων, αλλά παραμένει πάντα ενεργό και αιτούμενο. Το όραμα για την κοινωνική δικαιοσύνη, για περισσότερη δημοκρατία, για λαϊκή συμμετοχή, είναι πάντα ζητούμενο και ποτέ δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι εκπληρώνεται πλήρως», είπε.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκ μέρους του οποίου απηύθυνε χαιρετισμό η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων «σήμερα ειδικά, είναι πολύ σημαντικό να συνδέουμε την εθνική μας ιστορία με την αντιφασιστική κληρονομιά. Είναι πολύ σημαντικό που σύλλογοι όπως ο ΣΙΜΕΑ, που αποτελούν ένα δείγμα της κοινωνίας των πολιτών, αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει να στηρίξουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου