ΤΟΠΙΚΑ

Απλήρωτοι από το πρόγραμμα κοινωφελούς του ΟΑΕΔ

απλήρωτοι-από-το-πρόγραμμα-κοινωφελο-708831

«Είμαστε φτωχοί άνθρωποι, έχουμε ανάγκη τα χρήματα», λένε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι εργαζόμενοι που ζουν με δανεικά μέχρι να πάρουν τις αποδοχές τους

Είδαν τα ονόματά τους στους πίνακες επιτυχόντων του ΟΑΕΔ και πήραν μία βαθιά ανάσα. Έπιασαν δουλειά εξασφαλίζοντας ένα μεροκάματο για τους επόμενους οκτώ μήνες, όμως ήδη εργάζονται παραπάνω από ένα μήνα «τσάμπα», αφού παραμένουν απλήρωτοι. Επειδή μάλιστα οι περισσότεροι είναι οικογενειάρχες αναγκάζονται να ζουν με δανεικά μέχρι να πληρωθούν.

Ο λόγος για τους εργαζόμενους του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στον Βόλο, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας προκηρύχθηκε από τον ΟΑΕΔ τον περασμένο Αύγουστο για την εξασφάλιση απασχόλησης σε 30.333 ανέργους. Τα οριστικά αποτελέσματα των επιτυχόντων εκδόθηκαν τον Σεπτέμβριο και οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να εργάζονται στις θέσεις στις οποίες προσελήφθησαν σε Δήμους και την Περιφέρεια καθώς και σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σταδιακά από τις 9 Οκτωβρίου μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου. Έκτοτε παρέχουν κανονικά επί καθημερινής βάσης τις υπηρεσίες τους στα πόστα που έχουν τοποθετηθεί, μόλις όμως έκλεισε ο μήνας τα χρήματα δεν μπήκαν στους λογαριασμούς τους από τον ΟΑΕΔ.

Αμέσως σήμανε «συναγερμός». «Είμαστε φτωχοί άνθρωποι. Ήμασταν άνεργοι και βρήκαμε διέξοδο απασχόλησης έστω για ένα μικρό διάστημα σ’ αυτό το πρόγραμμα. Είναι αμαρτία να μην έχουμε ακόμη πληρωθεί» δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μία από τις εργαζόμενες στο πρόγραμμα, που έχει γίνει «μπαλάκι», όπως και άλλοι συνάδελφοί της μεταξύ των υπηρεσιών του κεντρικού ΟΑΕΔ, όπου απευθύνονται για να μάθουν πότε θα πληρωθούν αλλά απάντηση σαφή δεν παίρνουν.

Μόλις χθες υπηρεσιακοί παράγοντες από την Αθήνα- σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και αφού έγινε παρέμβαση και από την τοπική υπηρεσία- υπογράμμισαν ότι η πληρωμή τους θα γίνει το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και πως η καθυστέρηση οφείλεται σε διαδικαστικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. Αυτό όπως ήταν φυσικό τους προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία, αφού μιλάμε για εργαζόμενους που μέσα από αυτή την απασχόληση θέλουν να ζήσουν τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους.

«Δεν πήγαμε για χόμπι να εργαστούμε. Έχουμε ανάγκη να δουλέψουμε και να πληρωνόμαστε στην ώρα μας για να ζήσουμε τις οικογένειές μας», τόνισε η Τ.Κ. στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εργαζόμενη στο πρόγραμμα που είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν πληρωθεί.

Να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεσπίστηκε για να συμβάλει στην επανασύνδεση των μακροχρονίως ανέργων και ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανέργων, στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και στη σύζευξη των παραγωγικών ικανοτήτων των ανέργων με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και από το ΕΣΠΑ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου