ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμάζουν αγωγή κατά του ΕΟΠΥΥ οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας

ετοιμάζουν-αγωγή-κατά-του-εοπυυ-οι-φαρ-709895

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας, με στόχο να ακυρωθεί ο νέος κεφαλικός φόρος 0,8%, που επιβάλλεται στα φαρμακεία αν χορηγήσουν στους ασθενείς πρότυπα σκευάσματα και όχι γενόσημα. Ο συγκεκριμένος φόρος, και αυτό είναι το παράδοξο, επιβάλλεται εις βάρος των φαρμακοποιών, ενώ οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να εκτελέσουν τις συνταγές που παραλαμβάνουν από τους ασθενείς και φέρουν την υπογραφή γιατρού.

Η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, όπως υποστηρίζουν οι Βολιώτες φαρμακοποιοί, έγινε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας με τον κλάδο τους. Εκτιμούν μάλιστα ουσιαστικά ότι λειτουργεί τιμωρητικά και απέναντι στους ασθενείς επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο γιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων.

Το συγκεκριμένο χαράτσι επιβλήθηκε μέσα στο καλοκαίρι. Παραδίδοντας για πληρωμή τις συνταγές του Αυγούστου οι φαρμακοποιοί συνειδητοποίησαν πως ενεργοποιήθηκε και έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά επιβαρυντικών για τον φαρμακοποιό μέτρων.

Απηυδισμένος ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης έκανε λόγο για παράλογες αποφάσεις εξηγώντας ότι «δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο Υγείας από τη μία να επιτρέπει στον ασθενή να επιλέξει ποιο φάρμακο θα πάρει (τον οποίο βέβαια τον επιβαρύνει με τη διαφορά τιμής, εάν επιλέξει το πρωτότυπο), από την άλλη επιτρέπει στον γιατρό σε ένα ποσοστό να συνταγογραφήσει ένα πρωτότυπο φάρμακο και από την άλλη για τις επιλογές τρίτων τιμωρεί εμάς, οι οποίοι δεν ευθυνόμαστε», σύμφωνα με τον ίδιο.

Και συνέχισε: «Και ανεξάρτητα απ’ αυτό, αφού ο ασθενής αναλαμβάνει και πληρώνει τη διαφορά πρωτότυπο εκτός πατέντας, προς τι αυτό το χαράτσι, αφού ο ΕΟΠΥΥ, και κατ’ επέκταση το δημόσιο, δεν χάνει τίποτα;», αναρωτήθηκε.

«Ο μόνος δρόμος που έχουμε είναι να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να καταπέσει αυτός ο φόρος», σημείωσε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Μαγνησίας Κώστας Ματσιόλης, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του κλάδου για την απόφαση του Υπουργείου Υγείας, την οποία θεωρεί αφενός άδικη και αφετέρου εξοντωτική για τον κλάδο.

Εκφράζοντας, τέλος, την αγωνία όλων των συναδέλφων του, υπογράμμισε πως είναι όλοι πεπεισμένοι ότι ο κλάδος τους έχει στοχοποιηθεί, αφού όπως επισήμανε και ο κ. Ματσιόλης «διαρκώς τα φαρμακεία επιβαρύνονται με άδικους, παράλογους φόρους».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου