ΤΟΠΙΚΑ

Κύμα φυγής γιατρών από το Νοσοκομείο Βόλου

κύμα-φυγής-γιατρών-από-το-νοσοκομείο-β-710866

Οι συνταξιοδοτήσεις που επίκεινται αναμένεται να προκαλέσουν νέο «πονοκέφαλο» στο Αχιλλοπούλειο

Μπήκαν στο Νοσοκομείο το 1982 ως η πρώτη γενιά γιατρών του δημόσιου εθνικού συστήματος Υγείας. Κατέγραψαν στο εργασιακό τους «κοντέρ» περισσότερα από 30 χρόνια προϋπηρεσίας και αποχωρούν. Υπολογίζεται ότι μόνο στο Αχιλλοπούλειο τα τελευταία επτά χρόνια αποχώρησαν με συνταξιοδότηση 15 γιατροί, ενώ σ’ έναν περίπου μήνα, τέλος του χρόνου υποβάλλουν τα χαρτιά τους και αποχαιρετούν τους συναδέλφους τους άλλοι δύο βετεράνοι γιατροί.

Κύμα αποχωρήσεων γιατρών λόγω συνταξιοδότησης αναμένεται και το 2019, προοπτική που προβληματίζει ιδιαίτερα τους συνδικαλιστές, αφού την ίδια στιγμή οι προσλήψεις μόνιμων γιατρών γίνονται με το σταγονόμετρο αφενός και αφετέρου δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους επικουρικούς γιατρούς.

Πανελλαδικά με βάση τα στοιχεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ) ετησίως περίπου 300 – 350 γιατροί συνταξιοδοτούνται χωρίς όμως να αντικαθίστανται.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι με βάση πρόσφατη καταγραφή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών του ΕΣΥ είναι τα 60 έτη. Για αυτό εξάλλου και οι επίσημες καταγραφές των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη ανανέωσης της «δεξαμενής» των γιατρών με επιμελητές β’ και γενικότερα με νέους γιατρούς.

Σημειώνεται επίσης πως από το τέλος 2015 και μετά την άσπρη ποδιά στο Νοσοκομείο Βόλου φόρεσαν 28 μόνιμοι γιατροί και 19 επικουρικοί.

«Τρύπες» στο οργανόγραμμα

Μπορεί τα τελευταία 2,5 χρόνια να έχουν πραγματοποιηθεί μόνιμες προσλήψεις γιατρών, αλλά το κενό που προκλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων από τις μνημονιακές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των αναγκών εξαιτίας της στροφής του κόσμου στο ΕΣΥ για να μην πληρώνει στους ιδιώτες, έχει αυξήσει τις ανάγκες για νέο ιατρικό προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που επίκεινται νέες συνταξιοδοτήσεις, καταγράφονται σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών περίπου 50 κενές οργανικές θέσεις.

Σήμερα στο Αχιλλοπούλειο απασχολούνται 90 μόνιμοι γιατροί. Χρειάζεται άλλους 50 για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Τα αιτήματα της τοπικής ένωσης γιατρών έχουν γνωστοποιηθεί τόσο στη διοίκηση, όσο και στην 5η ΥΠΕ και στο Υπουργείο. Σημειώνεται, τέλος, ότι άμεσα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καθώς έχουν προκηρυχθεί δέκα θέσεις μονίμων γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων προκειμένου να λειτουργήσει αυτόνομα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου