ΤΟΠΙΚΑ

Αλματα με σύγχρονα μέσα έχουν γίνει στη χειρουργική

αλματα-με-σύγχρονα-μέσα-έχουν-γίνει-στ-710913

Τόνισε ο καθηγητής Γεώργιος Παπαγεωργίου στην ομιλία για το πρωτοπόρο έργο του Αγίου Λουκά

Τα αλματώδη βήματα που έχουν γίνει στον χώρο της χειρουργικής και της ιατρικής επιστήμης γενικότερα υπογράμμισε προ ημερών από τον Βόλο ο διακεκριμένος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής της Χειρουργικής Γεώργιος Κ. Παπαγεωργίου, με αφορμή την ομιλία που πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου για τον Αγιο Λουκά.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης έργων με τη μορφή του Αγίου Λουκά που λειτουργεί στους χώρους υποδοχής του Νοσοκομείου, ανέδειξε το πρωτοπόρο και καινοτόμο, για την εποχή του, έργο ενός χαρισματικού χειρουργού.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι «έχουν αλλάξει η όψη και η ποιότητα της χειρουργικής σήμερα, χάρη στα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει και τις σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται». Ο διακεκριμένος χειρουργός τόνισε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό επιβίωσης, ενώ έχει μειωθεί, αντίστοιχα, ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών, αποτέλεσμα των προαναφερθέντων.

Αναφερόμενος στο έργο και την επιστημονική παρακαταθήκη του Αγίου Λουκά του ιατρού, επισήμανε ότι «ήταν πρωτοπόρος χειρουργός στην εποχή του, σε βαθμό που προκαλεί έκπληξη». Παράλληλα τόνισε ότι «ήταν δημιουργικός, είχε νέες ιδέες και δεν βασιζόταν στις παλιές εμπειρίες. Ηταν ένας άνθρωπος ρηξικέλευθος που επινοούσε καινούργιες μεθόδους και τις τολμούσε. Αν ήταν σε μια δυτική χώρα, θα ήταν ένας από τους πατέρες της χειρουργικής», τόνισε.

Αναλύοντας τις πρωτοποριακές μεθόδους που εφήρμοσε ο Αγιος Λουκάς, ο διακεκριμένος επιστήμονας υπογράμμισε ότι «επινόησε πολύ σοβαρές μεθόδους στην οφθαλμολογία και κυρίως στις πυογόνες λοιμώξεις. Αποτόλμησε νέες μεθόδους και είχε μεγάλο ποσοστό ίασης νόσων, που τότε ήταν θανατηφόρες. Ειδικά στον πόλεμο, απέφυγε τους ακρωτηριασμούς που ήταν εύκολη λύση και με μια σύνθετη σειρά εγχειρήσεων, κατάφερνε να σώσει τα άκρα των στρατιωτών για να μη μείνουν ανάπηροι για όλη τους τη ζωή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου