ΤΟΠΙΚΑ

Σε ράντζα ασθενείς στην Ψυχιατρική του Νοσοκομείου Βόλου

σε-ράντζα-ασθενείς-στην-ψυχιατρική-το-712250

Δυσκολία στην εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών – Είκοσι ψυχικά ασθενείς στον Βόλο άστεγοι

Γέμισε με περιστατικά ακούσιας και εκούσιας νοσηλείας η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, με αποτέλεσμα δύο ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα. Η εκτέλεση των εισαγγελικών παραγγελιών πραγματοποιείται με δυσκολία και αρκετές φορές κατόπιν αναζήτησης διαθέσιμων κλινών σε άλλες δημόσιες δομές. Την ίδια στιγμή τίθεται μείζον ζήτημα εν μέσω χειμώνα με είκοσι ψυχικά ασθενείς, που, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, δεν έχουν κανέναν από το συγγενικό τους περιβάλλον να τους φιλοξενήσει αν και είναι άστεγοι…

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στον διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής Κωνσταντίνο Ασπραδάκη, ο οποίος επιβεβαίωσε το πρόβλημα με τις μη διαθέσιμες κλίνες. «Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε δεκατρία περιστατικά, ενώ η δυναμικότητά μας είναι έντεκα κλινών. Τη Δευτέρα είχαμε τρία ράντζα προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες. Σήμερα, δύο. Γι’ αυτό και από τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου προβλέφτηκε η επέκταση των κλινών σε 21 από την καινούργια χρονιά στη νέα πτέρυγα του Αχιλλοπούλειου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος χαρακτήρισε συγκυριακή τη δυσκολία που παρατηρείται στην κάλυψη των ψυχιατρικών περιστατικών. Εντούτοις τη δεδομένη χρονική στιγμή όταν συμπίπτουν πολλά ψυχιατρικά περιστατικά για την εκτέλεση εισαγγελικών παραγγελιών γίνεται αναζήτηση κλινών σε άλλες δημόσιες δομές από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Ο Βόλος καλύπτεται από ψυχιατρικές κλινικές της Βόρειας Ελλάδας, όμως όταν Κατερίνη και Σταυρούπολη δηλώνουν πληρότητα 100%, τότε οι έρευνες συνεχίζονται σε άλλες ψυχιατρικές κλινικές.

«Για να υποδεχτεί μία ψυχιατρική κλινική ενός Νοσοκομείου ένα περιστατικό ακούσιας νοσηλείας θα πρέπει να εφημερεύει. Όμως, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας εφημερεύει μία στις τρεις μέρες και αντίστοιχα η ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας δύο στις τρεις μέρες», εξήγησε ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι μία ακούσια νοσηλεία μπορεί να διαρκέσει από 24 ώρες μέχρι και τρεις μήνες, ενώ το διάστημα αυτό μπορεί και να παραταθεί και δεύτερο τρίμηνο μετά από ενημέρωση της Εισαγγελίας.

Στο πλαίσιο δε της νέας ψυχιατρικής μεταρρύθμισης τα μεγάλα ψυχιατρεία σε Κέρκυρα, Πέτρα Ολύμπου και Τρίπολη, έχουν κλείσει.

Αλλοι δεν έχουν κρεβάτι και άλλοι φεύγουν λάθρα

Την ίδια στιγμή ενώ υπάρχει δυσκολία για την αναζήτηση κλινών αρκετοί ασθενείς με ψυχικά προβλήματα απασχολούν επανειλημμένα με εξόδους που γίνονται λάθρα.

«Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται αρκετά συχνά με αποτέλεσμα να ενημερώνουμε τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τον ίδιο τον ασθενή ή για άλλους. Η πόρτα της Ψυχιατρικής Κλινικής εκ του νόμου απαγορεύεται να είναι κλειδωμένη, καθώς θα μπορούσε να παρουσιαστεί ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης όπως μία πυρκαγιά και τότε θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ασφαλής έξοδος των ασθενών», επισήμανε ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση 56χρονου Βολιώτη ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη για παράνομη οπλοκατοχή καθώς στην τσέπη του έφερε ένα μαχαίρι και στο πλαίσιο της προανάκρισης διαπιστώθηκε ότι είχε φύγει παρανόμως από την Ψυχιατρική Κλινική ενώ του είχε επιβληθεί ακούσια νοσηλεία με εισαγγελική παραγγελία.

Είκοσι ψυχικά ασθενείς άστεγοι

Κοινωνικά ανάλγητο είναι το πρόσωπο που δείχνει η Πολιτεία απέναντι σε άστεγους που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα. Για τη φιλοξενία τους σε κάποιο ασφαλή χώρο ώστε να αντιμετωπίζουν τις στοιχειώδεις ανάγκες βιοπορισμού αλλά και ακολουθίας της θεραπευτικής αγωγής δεν υπάρχει πρόβλεψη. Στον Βόλο και τη Μαγνησία δεν υπάρχει καμία δομή που να εξυπηρετεί περιστατικά άστεγων με ψυχικά προβλήματα.

Εντούτοις στον Βόλο έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον είκοσι άτομα με ψυχικά προβλήματα τα οποία είναι ηλικίας από 25 ετών και μέχρι και 60 ετών.

Πρόκειται για ψυχοπαθητικές προσωπικότητες όχι αμιγώς ψυχωτικούς. «Είναι μία οδυνηρή πραγματικότητα διαχρονική. Σε εμάς έρχονται και ζητούν να νοσηλευτούν και συνήθως εάν έχουμε περιθώρια στο πλαίσιο του κοινωνικού προφίλ του Νοσοκομείου ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες προσπαθούμε να τους κρατήσουμε περιοδικά», επισημαίνει ο ίδιος.

Όμως, λόγω της έλλειψης στέγης οι ψυχικά πάσχοντες δεν μπορούν να ακολουθήσουν μία σταθερή θεραπεία ή ψυχιατρική στήριξη. «Μοιραία σε ορισμένες περιπτώσεις καταφεύγουν στην παραβατικότητα», προσθέτει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι οι άστεγοι ψυχικά πάσχοντες δεν μπορούν να φιλοξενηθούν από τον ξενώνα αστέγων του Δήμου Βόλου αφού το καταστατικό λειτουργίας του προβλέπει ότι δεν μπορούν να στεγαστούν εκεί άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα ή προβλήματα με εξαρτήσεις ναρκωτικών ουσιών.

Το πρόβλημα θα ενταθεί

Το ζήτημα με τις πληρότητες στις ψυχιατρικές κλινικές αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα πανελλαδικά με το επαπειλούμενο κλείσιμο των τμημάτων οξέων περιστατικών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

«Η φιλοσοφία είναι να καταργηθούν τα τμήματα οξέων περιστατικών και σε κάθε Νομό στα Γενικά Νοσοκομεία να αναπτυχθούν ψυχιατρικές κλινικές που να καλύπτουν τις ανάγκες ανά Νομό», επισήμανε ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου.

Να τονιστεί ότι στην ευρύτερη Θεσσαλία υπάρχουν διάσπαρτες δομές αποκατάστασης για ψυχικούς πάσχοντες που ανήκουν είτε στο Ελληνικό Δημόσιο είτε σε εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όμως αυτές οι δομές είναι υπερπλήρεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου