ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Πρόταση Γ. Σούρλα για διακοινοβουλευτικές συνελεύσεις των Βαλκανικών χωρών στο Βελεστίνο

πρόταση-γ-σούρλα-για-διακοινοβουλευτ-712831

Ο Γιώργος Σούρλας ως Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ενόψει της έκθεσης που εγκαινιάζεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων για τον Ρήγα, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ζητά να πραγματοποιούνται Διακοινοβουλευτικές Συνελεύσεις των 13 Βαλκανικών χωρών στη γενέτειρα του Ρήγα στο Βελεστίνο.

Στην επιστολή του ο Γ. Σούρλας αναφέρει:

«Η Βουλή των Ελλήνων με τη διοργάνωση έκθεσης για τον Ρήγα Βελεστινλή, τον τιμά και τον αναδεικνύει ως μια ξεχωριστή φυσιογνωμία προσφοράς και θυσίας. Ως εθνεγέρτη και βάρδο της ελευθερίας, εμπνευστή και πρωτοπόρο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, για την ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη των λαών στην πολύπαθη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Υπερασπιστή των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από φυλετικές, θρησκευτικές, εθνικές και κοινωνικές διακρίσεις.

Πέρασαν 220 χρόνια από τον θάνατό του και οι ιδέες του Ρήγα, συνεχίζουν να είναι επίκαιρες, να αποτελούν πηγή έμπνευσης, δίδαγμα αγώνων για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Κοινή ήταν η παραδοχή των πολιτικών, ιστορικών, δημοσιογράφων, και ακαδημαϊκών, από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, που μετείχαν στο Συνέδριο, που οργάνωσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα 200 χρόνια από το θάνατό του Ρήγα Βελεστινλή, ότι:

Υπήρξε Οραματιστής της Διαβαλκανικής Συνεργασίας και, μάλιστα, στη Διακήρυξή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι: «Οι ιδέες τους παραμένουν όσο ποτέ ζωντανές και επίκαιρες στις ημέρες μας».

Συνέβαλε καθοριστικά στην αφύπνιση των λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου και ενέπνευσε όλα τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στα Βαλκάνια, για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Από τις εισηγήσεις τους προκύπτει ακόμη ότι ο καθένας για τη δική του χώρα, κάνει αναφορές σε εθνικές προσωπικότητες, που ακολούθησαν τις ιδέες του Ρήγα.

Θεώρησαν εφικτό το όραμα του Ρήγα για τη Διαβαλκανική Συνεργασία και επιβεβλημένη την προσπάθεια όλων των χωρών της Χερσονήσου προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία οργάνωσης της έκθεσης για την μεγάλη αυτή προσωπικότητα, θα μπορούσε ακόμη να καθιερωθεί και η πραγματοποίηση Διακοινοβουλευτικών Συνελεύσεων των Βαλκανικών Χωρών στη γενέτειρα του Ρήγα, μια πράξη αναγνώρισης και προβολής του ως συμβόλου της Διαβαλκανικής Συνεργασίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου