ΤΟΠΙΚΑ

Πολιτογραφήθηκε… Πηλιορείτης ο Δημήτρης Πιατάς

πολιτογραφήθηκε-πηλιορείτης-ο-δημή-712891

Ο Δημήτρης Πιατάς κατέγραψε την αγάπη του για τον Λαύκο σε ένα πόνημα καρδιάς με πανελλήνια απήχηση

Δεσμοί καρδιάς με τον Λαύκο και το Πήλιο καταγράφονται σε ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα που φέρει επώνυμη υπογραφή και έχει πανελλήνια απήχηση. Το «Σινέ Λαύκος», που ξεδιπλώνει καρέ – καρέ στιγμιότυπα ζωής, δίπλα σε αγαπημένα, οικεία πρόσωπα, φέρει τη συγγραφική σφραγίδα του γνωστού ηθοποιού Δημήτρη Πιατά, ο οποίος έχει πολιτογραφηθεί Λαυκιώτης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο αγαπημένος ηθοποιός διατηρεί δεσμούς 40 χρόνων με τη συγκεκριμένη περιοχή του Πηλίου, που αποτελεί σημείο αναφοράς, καταφύγιο, ο τόπος όπου ανακάλυψε τον δικό του επίγειο παράδεισο.

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα, ο Δημήτρης Πιατάς μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την καρμική σχέση που τον συνδέει με το Πήλιο, δηλώνοντας απλά «πολίτης του Λαύκου».

Το έναυσμα για να ζωντανέψει με λόγο και συναίσθημα το «Σινέ Λαύκος» ήταν η ίδια η περιοχή, οι άνθρωποι, το τοπικό χρώμα, η μαγεία που κρύβεται σε ευτυχισμένες, καθημερινές στιγμές.

«Οταν έχεις ζήσει σαράντα χρόνια περίπου σε μια περιοχή, είναι μια ολόκληρη ζωή και για μένα ήταν επιλογή μου. Δεν προέρχομαι από την περιοχή, λειτούργησε μεταφυσικά η πρόθεσή μου να βρεθώ σε ένα χωριό το οποίο δεν ήταν σημείο πρώτης αναφοράς στην περιοχή του Πηλίου. Για μένα, όμως, λειτούργησε πολύ ειδικά» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η αιτία που βρέθηκε στον Λαύκο και το συγκεκριμένο σπίτι «είναι καθαρά μεταφυσική», ομολογεί. «Είναι αυτό που λέμε, μου μίλησε το σπίτι, επικοινώνησα με το σπίτι κι από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι εδώ θα έπρεπε να ζήσω, όση ζωή μου απομένει. Και γι’ αυτόν τον λόγο αγόρασα το συγκεκριμένο σπίτι του 1875, το οποίο αναπαλαίωσα. Ο Λαύκος ήταν ένα χωριό άγνωστο. Η Τσαγκαράδα, η Βυζίτσα και οι Μηλιές κι η Πορταριά μονοπωλούσαν τη φήμη και μου άρεσε που ήμουν εκτός μόδας. Είμαι μακριά από τη μόδα, αλλά συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Η χθεσινή πρωτοπορία γίνεται σημερινή μόδα», υπογραμμίζει ο γνωστός ηθοποιός.

Πρεσβευτής του Πηλίου

Ο Δημήτρης Πιατάς δεν κρύβει την αγάπη του για τον Λαύκο. Αντιθέτως, δεν παραλείπει, με κάθε ευκαιρία, να αναφερθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, περιγράφοντάς την ως «ένα χωριό πολύ ζωντανό, με κατοίκους υπέροχους. Εχει ωραία εστιατόρια και πάρα πολλούς ξενώνες εξαιρετικούς, που φιλοξενούν κόσμο», προσθέτει.

Κάθε του αναφορά στην περιοχή του Λαύκου δείχνει την αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους, την απλότητα της καθημερινότητας, που κυλά σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς, σε σύγκριση με την Αθήνα.

«Μένω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ στο Πήλιο, όταν δεν έχω υποχρεώσεις καλλιτεχνικές. Μπορώ να ζήσω τρεις μήνες, δεκαπέντε μέρες, μια βδομάδα», αναφέρει. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «αγαπώ τον συγκεκριμένο τόπο, που με επηρέασε. Το κείμενο γράφεται δέκα χρόνια, με σημειώσεις. Πολλά πράγματα πετάχτηκαν, κάποια άλλα κρατήθηκαν. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα το γεγονός ότι οι εκδόσεις «Μεταίχμιο» αμέσως αγκάλιασαν το βιβλίο».

Πόνημα καρδιάς

Το καινούργιο του βιβλίο «Σινέ Λαύκος» είναι μυθιστόρημα, που γράφτηκε για τον Λαύκο, με πρωταγωνιστές πρόσωπα αγαπημένα, που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή. Είναι πρόσωπα υπαρκτά, που διατηρούν την επωνυμία τους, κινούνται και ανασαίνουν στις σελίδες του βιβλίου. «Σε ορισμένα διατηρώ την επωνυμία τους, σε κάποια άλλα όχι. Είναι πρόσωπα αγαπημένα, με τα οποία ζήσαμε μαζί κάποιες εξαιρετικές στιγμές, οι οποίες έχουν σχέση και με το παρελθόν του ίδιου του Πηλίου, με τους Κενταύρους, τους μύθους, τη φιλοσοφία», εξηγεί ο συγγραφέας.

Στο βιβλίο περιγράφει την απέραντη αγάπη που τρέφει για τον Λαύκο. «Θεωρώ ότι είναι ένα κομμάτι της ζωής μου και δεν πιστεύω ότι είναι τυχαία η παρουσία του Λαύκου σε μένα και τους ανθρώπους που ζήσαμε εδώ», υπογραμμίζει.

«Υπάρχουν κάτοικοι της περιοχής, αλλά και άνθρωποι που είναι επισκέπτες και φέρνουν την ιδιαιτερότητα και την προσωπικότητά τους. Το να επιλέξει κάποιος να ζήσει εκεί, φέρει μια διαφορετικότητα σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο» επισημαίνει ο Δημήτρης Πιατάς.

Θυμίζει κινηματογραφική ταινία

Είναι ένα βιβλίο που περιγράφει στιγμιότυπα από τη ζωή του στο χωριό. Θυμίζει ταινία και για αυτό τον λόγο, άλλωστε, ονομάζεται «Σινέ Λαύκος», γιατί περιγράφει καρέ – καρέ κομμάτια από ζωές κι από στιγμές. Όλα αυτά συγκλίνουν και επικοινωνούν και ενώνονται και το κυριότερο από όλα «αυτό που με χαρακτηρίζει, τόσο ως συγγραφέα, όσο και ως κωμικό ηθοποιό, είναι το χιούμορ μου. Εχει πολύ χιούμορ το βιβλίο, είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, που όταν το διαβάσεις ταξιδεύεις», τονίζει.

Ο Δημήτρης Πιατάς είναι χαμηλών τόνων στην καθημερινότητά του, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στις κορυφογραμμές του καλλιτεχνικού χώρου. «Δεν έγραψα το βιβλίο για λόγους προβολής. Ηταν μια εσωτερική ανάγκη που με καθοδήγησε. Ελπίζω αυτό να σημαίνει κάτι ή να απευθυνθεί κάπου και να έχει ενδιαφέρον», σημειώνει.

Μετά την πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα, διατυπώνεται από πολλούς το αίτημα της παρουσίασης και στον Βόλο, που αναμένεται να ικανοποιηθεί την επόμενη χρονιά.

Στο μεταξύ, ο αγαπημένος ηθοποιός δηλώνει ευθαρσώς: «Μετά από 40 χρόνια έχω πολιτογραφηθεί Λαυκιώτης. Δηλώνω ούτως ή άλλως ότι είμαι Λαυκιώτης και αγαπώ πολύ και τους ανθρώπους και την περιοχή. Δεν πρόκειται να μπω στην πολιτική του Λαύκου, άρα είμαι αγαπητός από όλους και θέλω να είμαι. Απλώς δηλώνω πολίτης του Λαύκου όπως είναι όλοι οι άλλοι, γιατί είναι ένα μέρος το οποίο αγαπώ, γνωρίζομαι πάρα πολύ πια με τους ανθρώπους του και τους αγαπώ ιδιαίτερα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου