ΤΟΠΙΚΑ

Αναμνήσεις μιας ζωής από το Ασυλο Παιδιού Βόλου

αναμνήσεις-μιας-ζωής-από-το-ασυλο-παιδ-713292

Εικόνες του παρελθόντος ζωντάνεψε η αφήγηση της 88χρονης Κυριακής Καλογήρου – Συγκινητική εκδήλωση χθες στο Μουσείο της Πόλης

Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης πραγματοποιήθηκε χθες η παρουσίαση του βιβλίου της Λένας Καραφέρη – Κεχαγιά «Τόσο απλό ν’ αγαπάς», με επίκεντρο τις αναμνήσεις της μητέρας της από το Ασυλο Παιδιού Βόλου, το διάστημα 1937 – 1944. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου και παρακολούθησε με πολλή συγκίνηση τη ζωηρή αφήγηση της μητέρας της συγγραφέως.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η 88χρονη Κυριακή Καλογήρου ξεδίπλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μνήμες της παιδικής της ηλικίας, από τα 7 μέχρι τα 14 της χρόνια, ανατρέχοντας σε εποχές δύσκολες, που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ψυχή της.

Με διαύγεια πνεύματος και πολλή αγάπη, ανέτρεξε στο παρελθόν, στην απώλεια των γονιών της, τη ζεστή αγκαλιά του ασύλου, την ανάδοχη οικογένεια, που την αγκάλιασε, ανοίγοντας ένα καινούργιο παράθυρο στη ζωή της.

«Πριν από τον πόλεμο, το Ασυλο βρισκόταν στα Παλιά. Οι δεσποινίδες που ήταν υπεύθυνες μας φρόντιζαν, δεν μας έλειπε τίποτα, αλλά ο λόγος ήταν νόμος για μας. Ήμασταν πολύ υπάκουα» αρχίζει η αφήγηση.

Με λόγια καρδιάς και έκδηλη ευγνωμοσύνη θυμάται τις εκδρομές. «Μας πήγαιναν μέχρι τις Αλυκές, για να δούμε πώς βγαίνει το αλάτι. Τα καλοκαίρια μάς πήγαιναν στο Σουτραλί. Ζούσαμε ξέγνοιαστα. Εμεινα στο Ασυλο μέχρι το ‘44, οπότε πήγα σε ανάδοχη οικογένεια», θυμάται.

Τα χρόνια που έζησε στο Ασυλο είναι χαραγμένα ανεξίτηλα στην σκέψη της κι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είχα κανέναν για να έρθει να με δει στο άσυλο. Αυτό το πρόσεξε η δεσποινίδα του Ασύλου και όποτε με έβλεπε να παίζω στην αυλή, με φώναζε, άνοιγε την αγκαλιά της κι εγώ έτρεχα και έμπαινα στην αγκαλιά της. Ετσι είχα μια ζεστή αγκαλιά».

Για την κ. Καλογήρου το Ασυλο ήταν «μια μεγάλη αγκαλιά, μια κυψέλη» και δηλώνει την ευγνωμοσύνη της για τα χρόνια που έζησε εκεί.

Την χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, ενώ για το βιβλίο μίλησαν η Ντίνα Μουστάνη δρ. Ιστορίας, η Χαρούλα Φράγκου ποιήτρια και η συγγραφέας του βιβλίου Λένα Καραφέρη – Κεχαγιά φιλόλογος. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ηχητικά αποσπάσματα από τις αφηγήσεις της μητέρας της συγγραφέως και προβολή φωτογραφιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου