ΤΟΠΙΚΑ

Πέπη Ρηγοπούλου: Το αίτημα απελευθέρωσης της Ελλάδας να γίνει βίωμά μας

πέπη-ρηγοπούλου-το-αίτημα-απελευθέρω-827325

Συγκλονιστικές στιγμές στην επετειακή γιορτή του 4ου ΓΕΛ Βόλου με την πρωταγωνίστρια των γεγονότων του Πολυτεχνείου

«Η κατάσταση σήμερα στη χώρα μας είναι τραγική. Ζούμε μία φρίκη. Η Ελλάδα δεν είναι ελεύθερη, δεν έχει στην κυριολεξία ψωμί, η παιδεία υποφέρει με τις απίστευτες τομές που γίνονται. Δεν μας αφήνουν σε ησυχία οι επιταγές των δανειακών συμβάσεων. Είμαι εδώ γιατί πρέπει το αίτημα για την απελευθέρωσή μας να γίνει βίωμα. Πρέπει να απελευθερωθούμε από τον σύγχρονο ζυγό».

Τα παραπάνω τόνισε η πρωταγωνίστρια των γεγονότων του Πολυτεχνείου Πέπη Ρηγοπούλου, στο περιθώριο επετειακής εκδήλωσης με κεντρικό πρόσωπο την ίδια που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας από το 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου.

Η κ. Ρηγοπούλου ήταν η πρώτη φορά που μίλησε ενώπιον μαθητών και μάλιστα σε επετειακή εκδήλωση για τα συγκλονιστικά γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου, με αφορμή το βιβλίο της «Θάλαμος ανανήψεως». «Εγραψα το βιβλίο επειδή θεώρησα ότι κάποια πράγματα πρέπει να καταγραφτούν. Συγκινήθηκα από την ευγενική πρόσκληση από τους ανθρώπους του σχολείου. Θέλω η ιστορία να προχωρά, μόνο με έρωτα και αγάπη γίνονται τα πράγματα», δήλωσε για την επιλογή της να εμφανιστεί για πρώτη φορά σε επετειακή εκδήλωση και να μιλήσει για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Η ίδια βρισκόταν πάνω στα κάγκελα όταν το τανκ τα γκρέμιζε για να μπει στο Πολυτεχνείο. Το άρμα μάχης πέρασε στην κυριολεξία πάνω από τα πόδια της νεαρής τότε γυναίκας προκαλώντας της συντριπτικά κατάγματα.

Μπαίνοντας χθες μέσα στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, φανερά συγκινημένη, οι μαθητές ξέσπασαν σε ένα θερμό χειροκρότημα.

«Είναι μια ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε η κ. Ρηγοπούλου στο κάλεσμά μας. Σε αυτές τις επετείους από τη μια υπάρχουν η μνήμη και η ανάμνηση και από την άλλη η λήθη και η παραχάραξη των γεγονότων. Προσπαθούμε πάντα ως σχολείο με τη βιωματική εμπειρία και με τη σωστή προσέγγιση να δίνουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να έχουν μια σφαιρικότητα αντίληψης και να θέτουν τα ερωτήματα για το σήμερα που σε αυτή την περίπτωση συνεχίζουν να είναι επίκαιρα», τόνισε ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου Νίκ. Ιωαννίδης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές διάβασαν αποσπάσματα του βιβλίου και η κ. Ρηγοπούλου μετέφερε τη βιωματική της εμπειρία.

«Είναι σημαντικό ότι έχουμε μαζί μας την πρωταγωνίστρια του Πολυτεχνείου, για να έχουμε πιο σφαιρική άποψη των γεγονότων όπως διαδραματίστηκαν σε μια εποχή που δεν υπήρχε ελευθερία έκφρασης και λόγου», ανέφερε η μαθήτρια της β΄ Λυκείου Αγγελική Γραμμένου.

«Το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ότι κάθε ένας έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην ελευθερία και στην έκφραση της άποψής του», είπε εξάλλου η μαθήτρια της β’ Λυκείου Μαγδαληνή Γεωργούλα.

«Τότε δεν υπήρχε ελευθερία λόγου και έκφρασης, η εκπαίδευση είχε υποβαθμιστεί τελείως. Ακόμη και σήμερα θα πρέπει να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια που κάποιοι προσπαθούν να καταπατήσουν», επισήμανε ο μαθητής της α΄Λυκείου, Σταμάτης Γαλάνης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου