Ζητά μελέτη για την αντιμετώπιση της καθίζησης του Στεφανοβικείου

Τελευταία ενημέρωση: 2018-11-16, 19:37:36
Ζητά μελέτη για την αντιμετώπιση της καθίζησης του Στεφανοβικείου

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με το ζήτημα της καθιζήσεως του υπεδάφους στην περιοχή του Στεφανοβικείου.  Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, είναι απαραίτητο να διενεργηθούν εκ νέου μελέτες με σκοπό την εξέταση και την έγκαιρη αντιμετώπιση του φαινομένου. 

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: "Σημαντική καθίζηση βάθους 52 εκατοστών παρουσίασε η περιοχή του Στεφανοβικείου Μαγνησίας στο διάστημα 2012-2017, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το Στεφανοβίκειο -ένα χωριό της Μαγνησίας 1.970 κατοίκων- είναι χτισμένο στη λεκάνη της πρώην λίμνης Κάρλας και η καθίζησή του οφείλεται στην υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα. Αποτέλεσμα της καθιζήσεως είναι η εμφάνιση ρωγμών στο έδαφος, προσβάλλοντας ακόμη και κτίσματα της περιοχής.

Η παρακολούθηση των εδαφικών κινήσεων στη λεκάνη της Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με τη συσχέτιση υδρογεωλογικών δεδομένων δίνουν την εικόνα της σημαντικής καθίζησης που έχει υποστεί η περιοχή.

Είναι απαραίτητο να χρηματοδοτηθούν και να εκπονηθούν νέες επιστημονικές μελέτες, προκειμένου να εξεταστεί το φαινόμενο της σταδιακής καθίζησης του χωριού, αλλά και να αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Εξάλλου, στο Στεφανοβίκειο, στην πλατεία του χωριού, υπάρχει γεωδαιτικός σταθμός αναφοράς GNSS, ο οποίος καταγράφει εδαφικές παραμορφώσεις της τάξεως των 10 εκατοστών ανά έτος. 

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της καθίζησης που παρουσιάζει το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας;
  2. Προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε τις απαραίτητες μελέτες για την εξέταση και αντιμετώπιση του φαινομένου;" καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
9
=