ΤΟΠΙΚΑ

«Ολέθριο λάθος ο εξευτελισμός των κληρικών»

ολέθριο-λάθος-ο-εξευτελισμός-των-κλη-827987

Εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων «βλέπουν» οι ιερείς της Μητρόπολης Δημητριάδος πίσω από τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα

Προ των ευθυνών τους θέτουν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, αλλά και την Κυβέρνηση οι κληρικοί της Μητρόπολης Δημητριάδος, ζητώντας τη διασφάλιση κεκτημένων δικαιωμάτων στο πολυσέλιδο υπόμνημα που εξέδωσαν με αφορμή τη σημερινή έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Ο τοπικός κλήρος χαρακτηρίζει τη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα «παράλογη, άδικη και τυπικά παράνομη», χαρακτηρίζει τον διάλογο που προηγήθηκε προσχηματικό και ξιφουλκεί κατά της Κυβέρνησης αφήνοντας αιχμές ότι η συμφωνία έγινε για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους.

Με το πολυσέλιδο υπόμνημα, που συντάχθηκε από την πενταμελή επιτροπή που εξουσιοδοτήθηκε από την έκτακτη γενική ιερατική σύναξη της περασμένης Παρασκευής, οι κληρικοί της Μητρόπολης Δημητριάδος εκφράζουν φόβους ότι «είναι ένα πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας». Αφήνουν επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων, ενώ στηλιτεύουν τη στάση της Κυβέρνησης, αποκαλύπτοντας ότι η συμφωνία δημιουργεί κληρικούς «πολλών ταχυτήτων».

Εντονη ανησυχία

Στο κοινό υπόμνημα επισημαίνεται ότι οι ιερείς παρακολουθούν με «ανάμεικτα συναισθήματα και σκέψεις αγωνίας, θλίψεως και απορίας τα τεκταινόμενα», ενώ κάνουν λόγο για «επίθεση μυστική, αθόρυβη, δόλια και εξαιρετικά σφοδρή» προς την Εκκλησία και «μυστική, κυνική και εξαιρετικά θανατηφόρα επίθεση» προς την Ελλάδα.

Στη γραπτή παρέμβασή τους προς την Ιεραρχία, οι κληρικοί της Μητρόπολης Δημητριάδος τονίζουν: «Αρνούμαστε να αποδεχθούμε την αποκλειστική ευθύνη της οικονομικής κρίσης και δυσπραγίας που έπληξε και βασανίζει τον λαό μας. Δεν φορτώσαμε εμείς τα δημόσια ταμεία με το επαχθές χρέος που ταλανίζει τον τόπο μας. Δεν στοιχίσαμε στο δημόσιο ταμείο περισσότερο απ’ ό,τι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες των εργαζομένων», όπως τονίζουν.

Δεν αρνούνται την οποιαδήποτε θυσία υπέρ της Ελλάδος και σημειώνουν: «Αν η αποχώρησή μας από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής διευκολύνει τη χώρα να δραπετεύσει από την κρίση, ας την κάνουμε. Είναι πλέον σίγουρο πως η παρούσα συζήτηση και η επιχειρούμενη εξέλιξη εξυπηρετούν συγκεκριμένα μικροκομματικά συμφέροντα και ταπεινές ψηφοθηρικές επιδιώξεις. Αρνούμαστε εμείς να γίνουμε το εργαλείο της ταπεινής φιλοδοξίας κάποιων και να μεταβληθούμε σ’ ένα απλό επιχείρημα ενός διαλόγου που ανέκυψε χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς τη διάθεση να λυθούν τα αληθινά προβλήματα του τόπου», διαμηνύουν.

Δυναμική διεκδίκηση

Σε άλλο σημείο του πολυσέλιδου γραπτού υπομνήματος, οι κληρικοί τονίζουν ότι «η παρούσα κατάσταση δίνει πλέον το δικαίωμα και την αφορμή να διεκδικήσουμε δυναμικά τη δημοσιοϋπαλληλική μας ιδιότητα, διότι πρώτον εργαζόμαστε ως υπάλληλοι ενός ΝΠΔΔ, δεύτερον εργαζόμαστε για το κοινωνικό σύνολο και για την ευημερία της χώρας και όχι για τους εαυτούς μας, τρίτον η προσφορά μας έχει ιστορική πορεία και βάθος πολλών αιώνων, τέταρτον λειτουργούμε για έναν λαό που στη μεγαλύτερη πλειονότητά του θρησκεύει και μας αποζητάει, έστω και περιστασιακά, στη ζωή του».

Στο σημείο αυτό, οι κληρικοί καθιστούν σαφές ότι: «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να θιγεί η δική μας μισθοδοσία, όταν αυτό δεν συμβαίνει με καμία άλλη θρησκευτική μειονότητα της Ελλάδος. Πόσο αστείο ακούγεται να μένουν άθικτοι οι κληρικοί των θρησκευτικών μειονοτήτων και να αποβάλλονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής οι κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος».

Νομική κατοχύρωση

«Εάν ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας είναι νόμος του Κράτους, άρα και η μονιμότητα των ιερέων, που προβλέπεται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, είναι αυτομάτως νομικά κατοχυρωμένη και από την Πολιτεία», επισημαίνεται στο υπόμνημα των κληρικών. Παράλληλα τονίζεται ότι «εκτός από παράλογη και άδικη, είναι και τυπικά παράνομη η επιχειρούμενη απόλυση χιλιάδων ορθοδόξων κληρικών από τις θέσεις τους, διότι έτσι καταργείται ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και αμφισβητείται η νομική του ισχύς».

Οι κληρικοί χαρακτηρίζουν «την εκδίωξή τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής», «πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της Εκκλησίας», με τον κίνδυνο «να ενσκήψουν οι θύελλες της καταστροφής και του διχασμού στην ελληνική κοινωνία».

Παράλληλα, διερωτώνται «εάν η επικείμενη αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος αφορά στους κληρικούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν θίγει τους κληρικούς της Κρήτης, των Δωδεκανήσων, των νέων χωρών και της διασποράς, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο άδικο και ανισόρροπο είναι αυτό;» και τονίζουν ότι «είναι ακατανόητο κληρικοί της ίδιας πίστεως και της ίδιας χώρας να πληρώνονται με διαφορετικό τρόπο».

Δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα

Οι κληρικοί είναι σαφείς στην αναφορά περί δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ντροπή για τον ιερέα, διότι πρώτον δεν είναι ντροπή για κανέναν τίμιο δημόσιο υπάλληλο, δεύτερον δεν εγκλωβίζει την ιεροσύνη σε κοσμικούς κανόνες και ωράρια», ενώ προσθέτουν ότι «είναι μια ελάχιστη ένδειξη ευχαριστίας και τιμής της κοινωνίας προς τους ανθρώπους που εργάζονται συντονισμένα και ακούραστα για την ευημερία και τη σταθερότητα του κοινωνικού ιστού της χώρας».

Η επικείμενη απόλυση, την οποία χαρακτηρίζουν «εκδίωξη από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής», δημιουργεί «αφόρητη πίεση και ανασφάλεια σ’ εμάς και τα εξαρτώμενα από εμάς πρόσωπα», ενώ σημειώνουν ότι δεν αφήνει ελπίδες για κάτι καλύτερο «η αφερεγγυότητα πολλών πολιτικών, η αλλαγή των διαθέσεων και η ρευστότητα των καταστάσεων».

Εκδίωξη με ψηφοθηρικές επιδιώξεις

Εκφράζοντας την κοινή θέση, οι κληρικοί της Μητρόπολης Δημητριάδος τονίζουν ότι «είναι άδικο και ψευδές η δική μας εκδίωξη από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής να χρησιμοποιείται για λαϊκισμούς και ψηφοθηρικές επιδιώξεις με την εξαγγελία πρόσληψης δέκα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων». Παράλληλα διερωτώνται «εάν υπάρχουν μέχρι σήμερα αυτές οι δέκα χιλιάδες θέσεις εργασίας, γιατί δεν δίνονται μέχρι σήμερα στους ανθρώπους», ενώ χαρακτηρίζουν «πυροτέχνημα από επίσημα χείλη» την αλλαγή που επιχειρείται.

«Είναι πολύ αμήχανο να ερχόμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε το έργο και την προσφορά μας στον ελληνικό λαό. Πάντοτε εργαζόμαστε χωρίς τη διάθεση αυτοπροβολής και δεν έχουμε μάθει να αυτοδιαφημιζόμαστε, διότι φοβόμαστε τους πνευματικούς κινδύνους της έπαρσης και της κενοδοξίας που προκαλεί κάτι τέτοιο» τονίζουν οι κληρικοί, οι οποίοι υπεραμύνονται των θέσεών τους.

Το ζητούμενο από όλους, όπως καταγράφεται στο κοινό υπόμνημα, είναι «η κοινή προσπάθεια πρέπει να συντείνει στο να επιτευχθεί η συνταγματική κατοχύρωση και όχι να χαθούν τα ήδη κεκτημένα δικαιώματά μας μέχρι σήμερα».

Κίνδυνος οπισθοδρόμησης

«Εάν η μισθολογική μας αποζημίωση φύγει από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής και περάσει σε διφορούμενο ταμείο και αγνώστους κωδικούς, αυτό θα σημάνει την οπισθοδρόμηση σε καταστάσεις ντροπιαστικές για την Εκκλησία και τους ιερείς της. Θα σημάνει την έναρξη μιας εποχής ανασφάλειας, χριστεμπορίας, καλλιέργειας της θρησκοληψίας και γκρεμίσματος του υγιούς ορθοδόξου φρονήματος. Είναι κρίμα η δική σας θητεία και η δική μας γενιά να παραδώσουν μια τέτοιου είδους Εκκλησία στους επόμενους από εμάς», σημειώνουν οι κληρικοί, απευθυνόμενοι στον Αρχιεπίσκοπο.

«Τώρα πια είναι ευκαιρία να απεγκλωβιστεί η συζήτηση για τη μισθοδοσία των ιερέων από τη σχέση της με την αρπαγή της εκκλησιαστικής περιουσίας από το Κράτος. Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε αυτά που χρωστά η Πολιτεία στην Εκκλησία. Εμείς θέλουμε να θεωρούμαστε κομμάτι του ελληνικού λαού, διότι αυτό είμαστε. Στεκόμαστε από την Ωραία Πύλη μέχρι το γήπεδο και τη λαϊκή αγορά με το ράσο μας ατσαλάκωτο και σίγουρα αυτό δεν χρήζει χλεύης και εξευτελισμού, αλλά τιμής και αναγνωρίσεως», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα.

«Οχι στο ολέθριο λάθος»

Οι κληρικοί τονίζουν ότι σε κάθε διάλογο πρέπει «να μπαίνουν κάποιες κόκκινες γραμμές», ενώ διευκρινίζουν ότι «στον διάλογο με την Πολιτεία η κόκκινη γραμμή πρέπει να είναι η μισθοδοσία των κληρικών και η διατήρηση της δημοσιοϋπαλληλικής τους ιδιότητας, διότι μόνο αυτό μπορεί να διασφαλίσει από κάθε κίνδυνο την αξιοπρέπειά τους».

Απευθυνόμενοι στον Αρχιεπίσκοπο εκφράζουν την πεποίθηση ότι «η πατρική σας καρδιά δεν θα σας επιτρέψει να οδηγηθείτε στο ολέθριο λάθος του εξευτελισμού των κληρικών της Ελλάδος».

Κλείνοντας το πολυσέλιδο υπόμνημά τους, υπενθυμίζουν ότι: «Οι γνωρίζοντες Ιστορία ξέρουν πως ποτέ δεν πέρασε καλά η Ελλάδα, όταν προέκυψαν τρικυμίες μέσα στην Εκκλησία. Οι μεγαλύτερες συμφορές του έθνους ήλθαν μέσα από εκκλησιαστικές προστριβές. Ελπίζουμε ότι κανείς δεν έχει την φιλοδοξία να πρωταγωνιστήσει σε μια τέτοιου είδους εθνική περιπέτεια και συμφορά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου