ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου

ο-βόλος-τιμά-την-επέτειο-του-πολυτεχνε-828213

Καλέσματα και μηνύματα για τη 17η Νοέμβρη από φορείς – Ξεχωριστές επετειακές εκδηλώσεις από τα σχολεία με δρώμενα και καλεσμένους

Την επέτειο του Πολυτεχνείου με αγωνιστικό τρόπο τιμά ο Βόλος. Σήμερα Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στο μνημείο Ηρώων θα γίνει κατάθεση στεφάνων από φορείς της πόλης, ενώ αύριο Σάββατο ανήμερα της επετείου στις 6 το απόγευμα θα ξεκινήσει από τον θόλο του κτιρίου «Παπαστράτος» πορεία στους δρόμους της πόλης.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Βόλου δηλώνει ότι θα συμμετέχει στη σημερινή κατάθεση στεφάνων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «ο αγωνιστικός συμβολισμός της ηρωικής εξέγερσης είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος. Συμπίπτει με τον αγώνα που δίνουν τα συνδικάτα για την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και γενικά με τον αγώνα μας για την ανατροπή των πολιτικών των μνημονίων, που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στα λόγια μόνο αποκηρύσσει.

Εμπνεόμενοι από τα οράματα και τις αξίες των ηρώων του Πολυτεχνείου, συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, τις περικοπές των μισθών, το περίτεχνο πετσόκομμα των συντάξεων, την απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων, το άρπαγμα των σπιτιών χάριν των Τραπεζών και την επιχειρούμενη φίμωση του συνδικαλιστικού κινήματος».

«Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο θυσίας και αγώνα για την αλλαγή», αναφέρει σε μήνυμά της για το Πολυτεχνείο η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ: «Το νόημα, οι αξίες, και τα ιδανικά της ηρωικής εκείνης εξέγερσης εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας καθοδηγούν. Στη σημερινή συγκυρία, μάλιστα, αποκτούν μείζονα σημασία, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στη μέγγενη μιας ποικιλόμορφης κρίσης, που απειλεί την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το δημοκρατικό της οικοδόμημα.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο θυσίας και αγώνα για την αλλαγή. Είναι ένα μήνυμα ανιδιοτέλειας, συλλογικότητας και ελπίδας για τη σημερινή γενιά που οφείλει να παλέψει για τις δικές της διεκδικήσεις. Για παιδεία, εργασία και κοινωνική ασφάλιση. Σε αυτόν τον αγώνα οφείλουμε να είμαστε παρόντες».

«Στο όνομα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και αποδίδοντας το χρέος του στη ζωή ο λαός θα εισβάλλει ξανά ορμητικά στο προσκήνιο για να σπάσει τις αλυσίδες της εξαθλίωσης ,της φτώχειας του πολέμου, του φασισμού και του ρατσισμού, για να ζήσει τις επαναστάσεις που έχει η ανάγκη η εποχή μας», αναφέρει εξάλλου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας δίνοντας ραντεβού στις 6 το απόγευμα στον θόλο για «αντικυβερνητική – αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία».

Τα σχολεία στην πρώτη γραμμή

Στην πρώτη γραμμή η σχολική κοινότητα του νομού για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στα σχολεία θα γίνουν εκδηλώσεις για τα μηνύματα της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη.

Η επίσημη εκδήλωση για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα γίνει σήμερα στις 10:30 το πρωί, στο 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Όμως κι άλλα σχολεία θα τιμήσουν με ξεχωριστό τρόπο τους ήρωες που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι από τα τανκς.

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου με κόκκινα γαρίφαλα στα χέρια θα σχηματίσουν πομπή προς το Ηρώο στην παραλία του Βόλου, προκειμένου να τιμήσουν τους πεσόντες φοιτητές του Νοεμβρίου του 1973.

Το σχολείο βρήκε στην αποθήκη του μία παλιά ελληνική σημαία που ήταν κρεμασμένη στον ιστό, ταλαιπωρημένη από το χρόνο. Πάνω σε αυτήν τη σημαία οι μαθητές θα γράψουν το επίκαιρο σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία». Τη σημαία θα κρατούν τέσσερις μαθητές της γ’ τάξης του Γυμνασίου από τις τέσσερις άκρες της. Θα προπορεύονται και όλοι μαζί οι μαθητές με τους καθηγητές τους θα κατευθυνθούν προς το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και από εκεί μέχρι το άγαλμα Ηρώων στην παραλία του Βόλου όπου και θα κάνουν στις 9:30 το πρωί κατάθεση στεφάνου και θα απαγγείλουν τον εθνικό ύμνο.

Οι μαθητές θα πορευτούν κρατώντας στα χέρια κόκκινα γαρίφαλα τα οποία και θα καταθέσουν μαζί με το δάφνινο στεφάνι που θα δημιουργήσουν οι ίδιοι στο σχολείο τους, στο άγαλμα Ηρώων.

Τo 4o Γενικό Λύκειο Βόλου στο πλαίσιο της 45ης επετείου του Πολυτεχνείου θα φιλοξενήσει μια εξαιρετικά σημαντική παρουσία, την πανεπιστημιακό και συγγραφέα κ. Πέπη Ρηγοπούλου.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά η κ. Ρηγοπούλου θα αναφερθεί, για πρώτη φορά σε μαθητές, στα γεγονότα στα οποία υπήρξε πρωταγωνίστρια και μάλιστα, στην κορυφαία στιγμή τους, όταν δηλαδή το τανκ γκρεμίζει την πύλη του ιδρύματος στην οποία βρισκόταν η ίδια, προκαλώντας της συντριπτικά κατάγματα στα πόδια. Μια εξομολόγηση με χρονική συνέχεια την οικογενειακή της ιστορία, την πρόσφυγα του 1922 γιαγιά της, την περίοδο της χούντας, την «Αλμυρά έρημο», που καταλήγει στην κυπριακή τραγωδία, τις δίκες της χούντας, και τη σημερινή δύσκολη για τον λαό μας ιστορική συγκυρία.

Όλα αυτά όπως καταγράφονται στο ιστορικό αυτοβιογραφικό ντοκουμέντο «Θάλαμος ανανήψεως» που θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί με τους μαθητές σήμερα στις 10 το πρωί, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, σε μια εκδήλωση ανοικτή για το κοινό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου