ΤΟΠΙΚΑ

Τριάντα τρεις κλήσεις στον Βόλο για τζάκια

τριάντα-τρεις-κλήσεις-στον-βόλο-για-τζ-828435

Χρήσιμες συμβουλές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου και επαγγελματία με γνώσεις στη συντήρηση και το άναμμα

Πυρκαγιά, που το πιθανότερο είναι να προκλήθηκε από το τζάκι, απείλησε να κάψει κατοικία δευτέρου ορόφου σε τριώροφο κτίσμα στην Αγία Παρασκευή. Ηλικιωμένη γυναίκα κινδύνεψε να καεί ζωντανή στους Αφέτες μετά από φωτιά που άναψε στο τζάκι. Ολόκληρες περιουσίες καταστρέφονται από πυρκαγιές που ξεκινούν από την καμινάδα και το τζάκι.

Ενόψει του χειμώνα και της ευρείας χρήσης του τζακιού για λόγους θέρμανσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, αλλά και εξειδικευμένοι τεχνίτες προειδοποιούν ότι για να αποφύγουμε τα χειρότερα απαιτούνται καλή συντήρηση του τζακιού και χρήση σωστού υλικού για καύση.

Το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2017 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου δέχτηκε τριάντα τρεις κλήσεις για πυρκαγιές αυτού του είδους. Εφτά στις δέκα φωτιές που εκδηλώνονται σε σπίτια σύμφωνα με πληροφορίες προκαλούνται μετά από το άναμμα φωτιάς στο τζάκι.

Απαιτείται καθαρισμός τζακιού

Η χρήση αυτού του μοναδικού ομολογουμένως από αισθητικής απόψεως μέσου για θέρμανση εάν δεν τηρούνται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας μπορεί να κρύβει κινδύνους για απερίγραπτο εφιάλτη.

«Με την έναρξη του χειμώνα καλό είναι να καθαρίζονται οι καμινάδες και τα τζάκια από εξειδικευμένο συνεργείο ή από τους ίδιους τους κατόχους τους, εάν αυτοί έχουν τις κατάλληλες γνώσεις», προτρέπει ο επιπυραγός Νικόλαος Καραχάλιος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.

Ιδιαίτερα όταν το σπίτι είναι παλιό, τότε απαιτείται διπλή μέριμνα και φροντίδα. «Εάν η καμινάδα διέρχεται μέσα από τη σκεπή δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με εύφλεκτα υλικά, όπως τα ξύλα της στέγης. Με κατάλληλες εργασίες τα ξύλα της στέγης μπορούν να προστατευθούν από τη θερμότητα», σημειώνει ο ίδιος.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να προσέχουν τα νοικοκυριά είναι εάν στις καμινάδες έχουν σχηματιστεί φωλιές πουλιών, οι οποίες μπορεί να φράσσουν την καμινάδα προκαλώντας επίσης αυξημένο κίνδυνο για πυρκαγιά αφού ο καπνός δεν βρίσκει έξοδο διαφυγής.

Όμως, πολύ σημαντικό είναι και το υλικό που χρησιμοποιείται για άναμμα της φωτιάς.

Ο κ. Καραχάλιος, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, έχει κληθεί σε ανάλογα συμβάντα και έχει ζήσει από κοντά το δράμα νοικοκυριών που εν μέσω δεινής οικονομικής κρίσης κινδύνεψαν να ξεσπιτωθούν και να μείνουν στον δρόμο.

Τονίζει λοιπόν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι απαιτείται να αποφεύγεται να χρησιμοποιούνται για καύση χλωρά ξύλα ή ξύλα που περιέχουν χρώματα και βερνίκια. «Η υγρασία που βγαίνει από την καύση έχει την ιδιότητα να επικολλάται στην καμινάδα. Αυτό δημιουργεί αιθάλη η οποία με τον χρόνο συσσωρεύεται και γι’ αυτό υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να αναφλεγεί.

Παράλληλα το ίδιο συμβαίνει και με τα χρώματα και τα βερνίκια. Πέραν από το γεγονός ότι η καύση ξύλων με αυτά τα υλικά προκαλεί μόλυνση του περιβάλλοντος, τα βερνίκια και τα χρώματα επικολλούνται στα τοιχώματα της καμινάδας και δημιουργούν ένα εύφλεκτο μείγμα», εξηγεί ο ίδιος.

Επιπλέον επισημαίνει ότι «το τζάκι καλό είναι να αποφεύγεται να χρησιμοποιείται για ψήσιμο. Τα λίπη που απελευθερώνονται επικάθονται δημιουργώντας ακόμη ένα εκρηκτικό μείγμα για τις καμινάδες.

Σε κάθε περίπτωση δεν αφήνουμε ποτέ το τζάκι αναμμένο και φεύγουμε από το σπίτι, εάν δεν έχουμε τοποθετήσει την προστατευτική σήτα ή εάν δεν έχουμε κλείσει το τζάμι».

Και βέβαια η προμήθεια ενός πυροσβεστήρα μπορεί να αποτρέψει από τα χειρότερα. Ο κ. Καραχάλιος λέει ότι «χρησιμοποιώντας τον πυροσβεστήρα από την εστία της φωτιάς και προς τα πάνω ώστε το κατασβεστικό υλικό να ανέβει ψηλά στην καμινάδα μπορούμε εύκολα να ελέγξουμε μία πυρκαγιά σε περίπτωση ανάγκης.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς τέλος, πρέπει να έχουμε πάντοτε στον νου ότι στην προσπάθεια κατάσβεσης πολλοί έχουν τραυματιστεί με σοβαρά εγκαύματα».

Οδηγίες συντήρησης του τζακιού

Για τη σωστή συντήρηση του τζακιού ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε σε έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης με τζάκια, τον κ. Χρήστο Τσάβαλο, που έχει εξειδικευμένες γνώσεις στο θέμα.

«Καταρχήν η σωστή κατασκευή ενός τζακιού είναι το άλφα και το ωμέγα γι’ αυτό και τα νοικοκυριά θα πρέπει να διαλέγουν με τα κατάλληλα κριτήρια το προσωπικό που θα επιλέξουν για να απασχολήσουν, ώστε το τζάκι να μην είναι μόνο όμορφο από αισθητικής απόψεως, αλλά και λειτουργικό» επισημαίνει ο ίδιος.

Σε αυτή την κατεύθυνση διευκρινίζει ότι «ο καταναλωτής δεν θα πρέπει να κοιτάζει το χαμηλό κόστος, αλλά τις εργασίες που πρέπει να γίνουν οι οποίες θα πρέπει να είναι εγγυημένες. Ρωτώντας θα μπορέσει να φτάσει στον κατάλληλο τεχνίτη, καθώς το πρόβλημα στον κλάδο μας είναι ότι και ο γυψαδόρος και ο κτίστης μπορούν να φτιάχνουν τζάκια. Όμως, ο καθένας θα πρέπει να είναι στο επάγγελμά του».

Από και πέρα για τις εργασίες συντήρησης, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται μία φορά τον χρόνο, ο κ. Τσάβαλος επισημαίνει ότι «αρχικώς χρειάζεται να ελέγχουμε τις καμινάδες να μην έχουν υποστεί κάποια διάβρωση και ακολούθως να κοιτάζουμε εάν είναι καθαρές από καπνιά ώστε να μην προκύπτει κίνδυνος να προκληθεί φωτιά στο εσωτερικό τους.

Σημαντικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται το τζάκι. Η χρήση του για ψήσιμο πρέπει να αποφεύγεται».

Όταν το τζάκι είναι συντηρημένο και καθαρό, τότε εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα ξύλα.

«Τα ξύλα θα πρέπει να είναι ξηρά και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να είναι εισαγωγής. Σε διαφορετική περίπτωση η καύση τους μπορεί να προκαλέσει κάπνα, καθώς γίνονται κάρβουνο, αλλά δεν καίνε. Βέβαια, ο καταναλωτής δεν μπορεί να γνωρίζει εάν τα ξύλα είναι εισαγωγής. Όμως, μπορεί να αντιληφθεί την ποιότητά τους από τον τρόπο της καύσης τους. Για τα ξύλα προτιμούμε λοιπόν ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Επίσης το καλύτερο είναι να τα προμηθευόμαστε έγκαιρα, ώστε εάν είναι δυνατό να τα καίμε για τον επόμενο χρόνο. Όλο αυτό το διάστημα θα πρέπει να τα φυλάμε σε έναν χώρο που τα βλέπει ο ήλιος», λέει ο ίδιος.

Για το είδος των ξύλων που έχει την κατάλληλη καύση ο κ. Τσάβαλος λέει ότι το σουηδικό ξύλο, όπως και η καστανιά, βγάζει σπίθες. Έτσι τα πιο κατάλληλα υλικά για καύση είναι η οξιά, το πουρνάρι και η ελιά, η οποία έχει πολύ μεγάλη απόδοση.

«Απαγορεύεται αυστηρώς να κάψουμε ξύλα με χρώματα ή με βερνίκια. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν φλόγα μέσα στη καμινάδα και φωτιά.

Επίσης, θα πρέπει να προσέχουμε το αρχικό άναμμα. Να μην προκαλούμε πολύ μεγάλη φλόγα και κινδύνους για τις καμινάδες. Τα προσανάμματα απαιτείται να δημιουργούν μικρή φλόγα», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου