ΤΟΠΙΚΑ

Στα 11 ψηφοδέλτια η τελική διαφορά

στα-11-ψηφοδέλτια-η-τελική-διαφορά-455277

Μετά την εκλογική, έλαβε τέλος η δικαστική «αναμέτρηση» στον Αλμυρό μεταξύ Χρ. Βούλγαρη και Βαγ. Χατζηκυριάκου. Ο κ. Χατζηκυριάκος -με την «ψαλίδα» της διαφοράς των ψήφων να κλείνει απέναντι στον κ. Βούλγαρη- παραμένει Δήμαρχος, όμως «χάνει» επτά συμβούλους τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι είχαν εκλεγεί είτε ως τακτικοί είτε ως αναπληρωματικοί, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε την έκπτωσή τους.

Αλλαγή επέρχεται στη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Νοτίου Πηλίου. Στη θέση του δημοτικού συμβούλου Ι. Δελή αναλαμβάνει ο Δημ. Καλοβυδούρης, η ένσταση του οποίου έγινε δεκτή. Ως απαράδεκτη απορρίφθηκε από το δικαστήριο η ένσταση του Στ. Βακούλα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου εξέδωσε τις αποφάσεις επί της ένστασης του Χρ. Βούλγαρη και της αντένστασης του Βαγ. Χατζηκυριάκου. Έγιναν εν μέρει δεκτές και τελικά η διαφορά του εκλογικού αποτελέσματος μεταξύ των δύο συνδυασμών μειώθηκε από τις 19 ψήφους (αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης) στις 11 ψήφους.

Το τελικό αποτέλεσμα μετά την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων «κλειδώνει» στις 6.287 ψήφους υπέρ του Βαγγ. Χατζηκυριάκου και στις 6.276 ψήφους υπέρ του Χρ. Βούλγαρη.

Η ένσταση του κ. Βούλγαρη και η αντένσταση του κ. Χατζηκυριάκου συζητήθηκαν στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο (Διαδικασία Εκλογικών Διαφορών ΟΤΑ) στις 10 Ιανουαρίου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή εν μέρει την ένσταση του κ. Βούλγαρη, στον συνδυασμό του οποίου προσμετρήθηκαν συν 16 ψηφοδέλτια. Εν μέρει δεκτή έγινε η αντένσταση του κ. Χατζηκυριάκου, με το συνδυασμό του να λαμβάνει επιπλέον οκτώ ψηφοδέλτια υπέρ, διαμορφώνοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο συνδυασμών στις 11 ψήφους.

Εκπτωτοι σύμβουλοι

Με την ένστασή του ο κ. Βούλγαρης ζητούσε την επανάληψη της ψηφοφορίας ανάμεσα στους υποψηφίους που έχουν ανακηρυχθεί νόμιμα, με την απάλειψη των υποψηφίων που ανακηρύχθηκαν παρανόμως.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι κακώς ανακηρύχθηκαν επτά υποψήφιοι, οι οποίοι βρέθηκαν σε εκλόγιμη θέση, κρίνοντάς τους έκπτωτους. Δεν δέχθηκε την ένσταση ως προς τους υποψηφίους, οι οποίοι ανακηρύχθηκαν, αλλά δεν εξελέγησαν ελλείψει έννομου συμφέροντος.

Σύμφωνα με την απόφαση η ανακήρυξη υποψηφίων που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις δεν επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Έκπτωτοι κρίθηκαν οι εξής: Αγγελική Δαμιανού από τη θέση της αναπληρωματικής συμβούλου τοπικής κοινότητας Αγ. Τριάδας, Αικατερίνη Καπέλλου από τη θέση της αναπληρωματικής συμβούλου τοπικής κοινότητας Ανάβρας, Θρασύβουλος Κατσαρός από τη θέση του αναπληρωματικού συμβούλου τοπικής κοινότητας Αχιλλείου, Γεωργία Καραδήμου από τη θέση της αναπληρωματικής συμβούλου της τοπικής κοινότητας Βρύναινας, Ελένη Μακρή από τη θέση της αναπληρωματικής συμβούλου της τοπικής κοινότητας Δρυμώνα και από την τοπική κοινότητα Κροκίου η Δήμητρα Γεωργασοπούλου (τακτική σύμβουλος) και η Χρυσάνθη Νιάκα-Βαλαμούτη (αναπληρωματική σύμβουλος).

Δηλώσεις

Μετά την έκδοση της απόφασης, ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγ. Χατζηκυριάκος δήλωσε:

«Μετά τη την λαϊκή ετυμηγορία στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στο Δήμο Αλμυρού, έρχεται σήμερα και η απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης που δικαιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα της 14ης Νοεμβρίου, η οποία είναι απολύτως σεβαστή.

Μετά τη σημερινή απόφαση πιστεύουμε και ευχόμαστε ότι η συνδρομή της μείζονος Αντιπολίτευσης και η παρουσία της στο κορυφαίο θεσμικό όργανο του Δήμου μας θα ενδυναμώσει την προσπάθειά μας για το καλό και το συμφέρον του τόπου μας, προς όφελος όλων των συνδημοτών μας. Πιστεύω ότι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα λειτουργήσει εποικοδομητικά ώστε να είναι δημιουργικός ο ρόλος της στο Δήμο μας, αλλά και να επιτυγχάνεται η αναγκαία σύνθεση. Για μία ακόμη φορά με την ευκαιρία που δίνεται απευθύνω κάλεσμα ενότητας σε όλες τις δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και τις λοιπές κοινωνικές δυνάμεις, για έναν ισχυρό Αλμυρό, ένα Δήμο με όραμα και προοπτική. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν μας επιτρέπουν να αναλωθούμε σε μικροψυχίες».

Από την πλευρά του ο Χρ. Βούλγαρης περιορίστηκε στην εξής δήλωση: «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία… Ο νοών νοείτο».

Απόρριψη για Βακούλα

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου εξέδωσε στο μεταξύ την απόφασή του επί της ένστασης του υποψηφίου Δημάρχου Νοτίου Πηλίου Στ. Βακούλα. Η ένστασή του απορρίφθηκε ως απαράδεκτη.

Ο κ. Βακούλας είχε στραφεί κατά της ανακήρυξης των υποψηφίων και της επικύρωσης των εκλογών και ζητούσε την επανάληψη της εκλογικής διαδικασία στο Δήμο. Υπενθυμίζεται ότι με την ανακήρυξη είχαν ακυρωθεί όλες οι υποψηφιότητες συμβούλων του συνδυασμού του Στ. Βακούλα στη Δημοτική Κοινότητα Μηλεών για λόγους που περιγράφονταν στο σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου.

Αλλαγή…

Από τον… «πάγκο» των αναπληρωματικών, δημοτικός σύμβουλος Νοτίου Πηλίου αναλαμβάνει ο Δημ. Καλοβυδούρης, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί ως πρώτος αναπληρωματικός στην εκλογική περιφέρεια Σηπιάδος, στη θέση του Ιωάννη Δελή, ο οποίος εξελέγη τελευταίος τακτικός στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Η πρώτη καταμέτρηση έδωσε διαφορά μίας ψήφου μεταξύ των δύο υποψηφίων με τον συνδυασμό του Ν. Φορτούνα, η επανακαταμέτρηση έδωσε διαφορά τριών ψηφοδελτίων και το δικαστήριο αποφάσισε ότι η διαφορά είναι στις δύο ψήφους υπέρ του κ. Καλοβυδούρη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου