ΤΟΠΙΚΑ

Νέο «σκάνδαλο» βλέπουν στην ΔΕΥΑΜΒ

νέο-σκάνδαλο-βλέπουν-στην-δευαμβ-829177

«Σκάνδαλο τύπου ΕΡΓΗΛ στη θητεία μας δεν θα υπάρξει» διεμήνυσε χθες από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, όταν κατά τη συζήτηση του οικονομικού απολογισμού και ισολογισμού για το έτος 2017 τέθηκε ζήτημα για το σταματημένο έργο αντικατάστασης και αυτοματοποίησης του δικτύου ύδρευσης σε Ν. Ιωνία και Βόλο.

Ο κ. Μπέος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος που ήδη έχει σταματήσει τις εργασίες στη Ν. Ιωνία, απ’ όπου και είχε ξεκινήσει το έργο της ύδρευσης. «Το έργο έχει σταματήσει προσωρινά. Εμείς το προκαλέσαμε. Πριν προχωρήσουν οι εργασίες κι αρχίσουν να ζητούν αποζημιώσεις και να προχωρούν σε αυτοδίκαιη παραλαβή. Καλύτερα να σταματήσει εδώ αν δεν βρεθεί λύση και να αναλάβει άλλος εργολάβος», είπε ο κ. Μπέος αναφέροντας ότι την υπόθεση χειρίζεται η δημοτική αρχή με μυστικότητα μετά την αρνητική εμπειρία που είχε με την ΕΡΓΗΛ.

Το θέμα ανέκυψε όταν κατά τη συζήτηση του οικονομικού απολογισμού και ισολογισμού για το 2017, ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» Μιχ. Μιτζικός έθεσε ζήτημα αδιάθετων κονδυλίων που περνούν στο επόμενο έτος χωρίς να γίνονται έργα. Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Στρατηγικού Σχεδιασμού εξήγησε ότι κάποια κονδύλια φαίνονται αδιάθετα λόγω των εκπτώσεων που επιτυγχάνονται από τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ εξήγησε ότι κάποια άλλα μεταφέρονται είτε γιατί συνεχίζονται στο επόμενο έτος είτε γιατί δεν συμβασιοποιήθηκαν λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σχόλιο του κ. Μπέου για τον διψήφιο αριθμό εκπτώσεων στους διαγωνισμούς που κερδίζει ο Δήμος, προκάλεσε σχόλιο του επικεφαλής της ΛΑΣ, Απόστ. Νάνου, ο οποίος ανέφερε ότι οι μεγάλες εκπτώσεις εγκυμονούν και κινδύνους όπως στο έργο της ύδρευσης στη Ν. Ιωνία.

Το έλλειμμα των 168.000 ευρώ

Σκληρή αντιπαράθεση με τον κ. Μιτζικό ξεκίνησε όταν εκείνος έθεσε ζήτημα υπέρογκης αύξησης των δαπανών για αθλητικές δραστηριότητες και άφησε αιχμές για τις απευθείας αναθέσεις που γίνονται «βαρίδι» στα ταμεία του Δήμου.

«Όταν κ. Μιτζικέ διοικήσετε έστω κι ένα περίπτερο», ξεκίνησε να λέει ο δήμαρχος Βόλου, με τον επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου» να διακόπτει και να αφήνει αιχμές για την υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού 168.000 ευρώ από τα δημοτικά ταμεία με κατηγορούμενο πρώην ταμία του Δήμου Βόλου. «Δεν θα αφήσω ποτέ έλλειμμα 168.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση ξέφυγε εκτός ορίων με συμβούλους της αντιπολίτευσης να ψέγουν τον κ. Μιτζικό ότι τον περισσότερο καιρό βρίσκεται στην Ελβετία και τον ίδιο να απαντά ότι γεννήθηκε, μεγάλωσε και έμεινε στον Βόλο, σε αντίθεση με τον κ. Μπέο.

Επί της ουσίας για την οικονομική διαχείριση των ταμείων ο κ. Μπέος υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της δημοτικής αρχής υπογραμμίζοντας ότι η σωστή διαχείριση φαίνεται από τη δυνατότητα χρηματοδότησης μεγάλων έργων όπως το πάρκινγκ της Φιλελλήνων με ποσό 10 εκατ. ευρώ, την ανανέωση του στόλου 37 οχημάτων με 7,5 εκατ. ευρώ, τη συμμετοχή στην ανακατασκευή του δημοτικού θεάτρου Βόλου με δύο και πλέον εκατ. ευρώ.

Λάθος λέξη που χρησιμοποίησε ο κ. Μπέος και έγινε αντικείμενο σχολιασμού από τον κ. Νάνο, προκάλεσε αντιπαράθεση και με τον επικεφαλής της ΛΑΣ. «Αυτό σας έχει μείνει να με διορθώνετε. Η μεγαλύτερη επιτυχία μου ήταν ότι σας έβγαλα στη σέντρα», είπε.

Απαντώντας δε στον κ. Μιτζικό για τις αθλητικές δραστηριότητες προανήγγειλε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα και για πρώτη φορά πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου στον Βόλο το καλοκαίρι του 2019.

Τρούμπα και κόκκινα φανάρια…

Επικριτικός υπήρξε ο κ. Μπέος και απέναντι στο ΚΚΕ με την αφισοκόλληση και τα πανό που αναρτά κατά των νατοϊκών βάσεων. «Ρωτάτε την αγορά αν τους θέλουν και κρεμάτε πανό; Μια χούφτα άνθρωποι είστε. Κάθε μέρα ξοδεύουν χρήματα. Κι εσύ με το σινάφι σου διαμαρτύρεσαι αλλά την επιδότηση για να πάρεις τους ξενώνες την πήρες. Εκεί δεν ήταν στη μέση οι βάσεις και τα ευρωπαϊκά κονδύλια; Δεν είναι δικός σας ο Βόλος», επιτέθηκε εναντίον του κ. Νάνου.

Απ. Νάνος: Ούτε δικός σας είναι. Το όνειρό σας είναι να μετατρέψετε τον Βόλο σε Τρούμπα.

Αχ. Μπέος: Μιλάτε εσείς που ήσασταν η αιτία να φύγουν ο Ιμάντας και η Coca Cola με τη νοοτροπία σας. Εμείς ανοίξαμε τις πόρτες.

Απ. Νάνος: Ετσι λένε και για τα κόκκινα φανάρια, ανοίξαμε τις πόρτες.

Αχ. Μπέος: Θαμώνας ήσασταν;

Απ. Νάνος: Εσείς γυρνούσατε εκεί.

Αχ. Μπέος: Εκεί που γυρνούσα εγώ εσύ δεν περνούσες ούτε απ’ έξω.

«Χαράτσωμα 7,5 εκατ. ευρώ»

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Νάνος έψεξε τη δημοτική αρχή ότι πολιτεύεται με τα λαμπιόνια και με έργα που έχουν γίνει μέσω ΕΣΠΑ. «Καμία δημοτική αρχή δεν πέρασε χωρίς να κάνει έργα. Που επιβάλατε χαράτσι 7,5 εκατ. ευρώ στους δημότες για τις κλήσεις αλλιώς θα είχατε έλλειμμα 4,5 εκατ. ευρώ», κατηγόρησε την δημοτική αρχή για τα μπιλιετάκια που παρέλαβαν για κλήσεις παρελθόντων ετών εκατοντάδες Βολιώτες.

«Θα έπρεπε να ντρέπεσαι», είπε σε αυστηρό ύφος ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ανδρέας Ζέρβας προς τον κ. Νάνο, υπογραμμίζοντας ότι ήταν επιταγή από την Κυβέρνηση κι ότι οι υπάλληλοι κινδύνευαν με παράβαση καθήκοντος.

Αργότερα ο κ. Ζέρβας μίλησε για έκτακτες ζημίες 4,5 εκατ. ευρώ από πρώην δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που κλήθηκε να διαχειριστεί η σημερινή δημοτική αρχή τονίζοντας ότι αν δεν υπήρχαν τα βαρίδια του παρελθόντος το πλεόνασμα για το 2017 θα ήταν άνω των 10 εκατ. ευρώ. Μίλησε επίσης για άμεση πληρωμή ενταλμάτων σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που απαιτούνταν ακόμη και 1,5 έτος να πληρωθούν ιδιώτες από τον δήμο, για τρεις συνεχόμενες μειώσεις των δημοτικών τελών προς όφελος των πολιτών και για αυξημένο προϋπολογισμό κατά 20,8 εκατ. ευρώ και χωρίς να περιλαμβάνονται τα προνοιακά επιδόματα.

«Κομμουνιστές του κ…ου»

Νωρίτερα ο κ. Μπέος κι ενώ μιλούσε ο κ. Νάνος τον κατηγόρησε ότι ήρθε στη συνεδρίαση για να διαβάσει το μανιφέστο που του έστειλαν από τον Περισσό. «Είναι λυπηρό. Γι’ αυτό είστε εκτός τόπου και χρόνου και είστε στο 3%. Αν θα είστε υποψήφιος, θα συναντηθούμε κι εκεί δεν θα έχετε γραμμένη προεκλογική ομιλία», είπε.

«Αλίμονο αν ένας κομμουνιστής θα φοβηθεί εσένα», απάντησε ο κ. Νάνος και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε ιστορία».

«Ποια ιστορία; Κομμουνιστές του κ….ου, τρίζουν τα κόκκαλα του πατέρα μου», είπε ο κ. Μπέος.

Τα λουκάνικα

Στη συζήτηση μπήκαν και… λουκάνικα με τον κ. Μιτζικό να αναφέρεται σε πρόγραμμα ευρωπαϊκό για τα σφαγεία που όμως απορρίφθηκε. Σχόλιο του αντιδημάρχου Κοιμητηρίων Χρ. Στεφόπουλου «αν είστε δικηγόρος», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου».

Μ. Μιτζικός: Δεν ντρέπεστε λίγο, δεν έχετε λίγη τσίπα, που αν δεν ήταν ο δήμαρχος θα ήσασταν ένα τίποτα. Εγώ δεν είμαι χαραμοφάης ούτε υποκόμης κανενός. Τιμή μου που εργάζομαι στην Ελβετία και παλεύω με τα θηρία.

Αχ. Μπέος: Θηριοδαμαστής είναι.

Μιχ. Μιτζικός: Δεν θα ανεχθώ μύγα στο σπαθί μου, ούτε να καθυβρίζομαι εγώ, η οικογένειά μου και να αμφισβητείται η επαγγελματική μου επάρκεια.

Την πλήρωσε ο ορκωτός…

Η συνεδρίαση εξελισσόταν παρουσία του ορκωτού λογιστή που υπέγραψε τον ισολογισμό – απολογισμό, Χρήστου Βλάχου.

Ο τελευταίος μάλιστα μπήκε στο στόχαστρο του κ. Νάνου που σε αυστηρό ύφος τον κάλεσε να μη χαχανίζει με ό,τι κι αν ακούει.

«Θέλετε να πείτε εμείς να είμαστε σοβαροί για να μην προκαλούμε τον γέλωτα των άλλων», παρενέβη ο πρόεδρος Γιώργος Μουλάς.

Τόσο ο ισολογισμός – απολογισμός για το 2017 όσο και ο προϋπολογισμός για το 2019 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου