ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος για το εξάμηνο λόγω κατάληψης στο ΤΗΜΜΥ

κίνδυνος-για-το-εξάμηνο-λόγω-κατάληψη-829671

Μεγάλη αναστάτωση στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Π.Θ. – Ακόμη και η ορκωμοσία αναβλήθηκε!

Πριν καν φθάσουν στα μισά του χειμερινού εξαμήνου σπουδών που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπάρχει κίνδυνος να το χάσουν! Η δεκαπενθήμερη κατάληψη στην οποία προχώρησαν φοιτητές αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν αποκλείεται να τους κοστίσει την παράταση των σπουδών τους κατά ένα εξάμηνο, ζήτημα επί του οποίου αποφασίζει η γενική συνέλευση του Τμήματος αύριο. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι ακόμη και η ορκωμοσία των αποφοίτων, που ήταν προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, αναβλήθηκε για τις αρχές Δεκεμβρίου!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το Τμήμα βρέθηκε σε κλοιό φοιτητικών καταλήψεων από τις 25 Οκτωβρίου έως και την περασμένη Πέμπτη. Για 15 συνεχόμενες ημέρες μειοψηφία φοιτητών του Τμήματος κλείδωσε λουκέτα βάζοντας στον «πάγο» τη λειτουργία της σχολής.

Κάθε βράδυ οι φοιτητές βρίσκονται έξω από το κτίριο της οδού Γκλαβάνη απέναντι από τον Αγιο Νικόλαο έως πολύ αργά το βράδυ. Εμεναν μέσα στο κτίριο και την επομένη συνέχιζαν την κατάληψη. Προσπάθειες που έγιναν για να εκτονωθεί το κλίμα δεν απέφεραν καρπούς. Οι φοιτητές διαμαρτύρονταν για τη συγχώνευση του Π.Θ. με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στο δικό τους Τμήμα, που περιμένει τη δική του στέγη από το 2015. Σήμερα στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο.

Το Τμήμα μπόρεσε να λειτουργήσει μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, οπότε καθηγητές, φοιτητές και διοικητικοί βρήκαν ανοιχτές τις πόρτες και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους και στα μαθήματα.

Με το άνοιγμα των «λουκέτων», διαπιστώθηκαν μεν κάποιες ζημιές, όπως χαλασμένες πόρτες και άλλες μικροζημιές, το κυριότερο είναι όμως ότι όλοι βρέθηκαν απέναντι στο πρόβλημα των χαμένων μαθημάτων που τινάζει τον «αέρα» το ίδιο το εξάμηνο.

Επί δύο εβδομάδες το Τμήμα δεν μπορούσε καν να λειτουργήσει, ενώ πλέον σε κίνδυνο μπαίνει και το ίδιο το εξάμηνο σπουδών. Για να θεωρηθεί ένα εξάμηνο πλήρες θα πρέπει εντός αυτού να έχουν γίνει μαθήματα για 13 εβδομάδες. Αυτό είναι το «μαξιλαράκι». Σήμερα η κατάσταση είναι οριακή.

Από κοινού η διοίκηση του Τμήματος και η Πρυτανεία προσπαθούν να βρουν λύση για να μην υπάρχει επίπτωση για τους 1.200 περίπου φοιτητές. Αλλωστε όπως αναφέρουν πηγές μειοψηφία φοιτητών είναι εκείνοι που αποφασίζουν για τα λουκέτα, το σύνολο όμως των φοιτητών πλήττεται.

Οι γονείς των φοιτητών, αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές βρίσκονται σε αναστάτωση. Φοβούνται για το εξάμηνο και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν.

Το θέμα μάλιστα έρχεται προς συζήτηση στη γενική συνέλευση του Τμήματος αύριο Τετάρτη, οπότε και θα αποφασιστεί τι λύση θα δοθεί. Εκτιμάται ότι θα γίνει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα των μαθημάτων που θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Σύγκλητο προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος χωρίς να αποκλείεται παράταση του εξαμήνου.

Τα πάντα όμως θα κριθούν από την αυριανή συνέλευση του Τμήματος.

Αναβλήθηκε και η ορκωμοσία!

Εξαιτίας της κατάληψης έφθασε να αναβληθεί ακόμη και η ορκωμοσία των αποφοίτων, καθώς από το Τμήμα δεν μπορούσε να γίνει η προεργασία που απαιτείται για την έκδοση του πτυχίου.

Μάλιστα με αφορμή το τελευταίο, φοιτητές ήρθαν σε αντιπαράθεση με συμφοιτητές τους που αγωνιούν να πάρουν το πτυχίο τους και η διαδικασία «φρέναρε» στην κατάληψη.

Από το τμήμα δημοσίων σχέσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανακοινώθηκε ότι «η τελετή αναγόρευσης διδακτόρων και απονομής διπλωμάτων στους αποφοίτους των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ήταν προγραμματισμένη την Πέμπτη15 Νοεμβρίου 2018, στο αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Πεδίον Άρεως, στον Βόλο, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Νέα ημερομηνία της τελετής ορίζεται η Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018».

Σημειώνεται ότι οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου Τμήματος είναι οι μοναδικοί της Πολυτεχνικής Σχολής που δεν έχουν παραλάβει ακόμη τα πτυχία τους για τη συγκεκριμένη περίοδο ορκωμοσιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου