ΤΟΠΙΚΑ

ΑΓΕΤ: Μηδενικές οι εκπομπές διοξινών και φουρανίων

αγετ-μηδενικές-οι-εκπομπές-διοξινών-κ-830229

Το νέο σύστημα συνεχούς δειγματοληψίας απαερίων περιστροφικής καμίνου, το οποίο έχει τοποθετηθεί στο εργοστάσιο «Ολυμπος» της ΑΓΕΤ στην Αγριά από τον Ιούλιο, με στόχο τη συνεχή παρακολούθηση των αέριων εκπομπών του για τυχόν περιεκτικότητά τους σε διοξίνες και φουράνια, παρουσιάστηκε χθες από τα στελέχη της ΑΓΕΤ Ηρακλής στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Το σύστημα καταγράφει σε 24ωρη βάση τις τιμές των εκπεμπόμενων διοξινών και φουρανίων και όπως είπε ο Διευθυντής του εργοστασίου του Βόλου, Μιχάλης Βλάχος, καταγράφεται σημαντική επισκεψιμότητα από πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν. Ειδικότερα, τον Ιούλιο ενημερώθηκαν για τους ελέγχους 128 άτομα, τον Αύγουστο 67 άτομα, τον Σεπτέμβριο 42 άτομα και τον Οκτώβριο 54 άτομα.

Ο κ. Βλάχος και ο διευθυντής Περιβάλλοντος της ΑΓΕΤ, Χαράλαμπος Κουρής παρουσίασαν και τα αποτελέσματα των αναλύσεων τριών σετ μετρήσεων των δειγμάτων που καταγράφηκαν από το σύστημα, όταν το εργοστάσιο έκαιψε RDF.

Τα δείγματα εστάλησαν σφραγισμένα, όπως προβλέπεται από την Νομοθεσία, στο Δημόκριτο αλλά και σε ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο. Οπως τόνισε ο κ. Κουρής τόσο οι τιμές των διοξινών όσο και των φουρανίων που εκπέμπονται από την ΑΓΕΤ στον Βόλο είναι μηδενικές, κάτι που διαπιστώνεται και από τις αναλύσεις του Δημόκριτου και του ανεξάρτητου εργαστηρίου.

Όλες οι μετρήσεις ήταν κάτω από τα όρια» παρατήρησε ο διευθυντής του τοπικού εργοστασίου, δείχνοντας με πίνακες τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί και στον Τύπο.

«Η ΑΓΕΤ είναι πρότυπο εργοστάσιο για την ελληνική και διεθνή βιομηχανία και κατά τη γνώμη μας είμαστε κόσμημα για τη χώρα» συμπλήρωσε ο διευθυντής του εργοστασίου, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι η εγκατάσταση του μηχανήματος έγινε «για να αποδείξουμε πως δεν εκπέμπουμε διοξίνες και φουράνια όπως κατηγορούμαστε και για να αποδείξουμε τις αστήριχτες κατηγορίες ότι κοροϊδεύουμε τους μηχανισμούς ελέγχου».

Σε ερώτηση για την οσμή πλαστικού που καταγγέλλεται από πολίτες ότι υπάρχει στην ατμόσφαιρα, ο κ. Βλάχος είπε ότι δεν προέρχεται από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, ενώ για την χρήση φυσικού αερίου επεσήμανε πως δεν χρησιμοποιείται από καμία τσιμεντοβιομηχανία στον κόσμο. Υποστήριξε ακόμη πως με τη χρήση φυσικού αερίου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ήταν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι με την καύση RDF.

Πώς λειτουργεί το σύστημα συνεχούς δειγματοληψίας

Το σύστημα συνεχούς δειγματοληψίας απαερίων αποτελείται από 1 μονάδα δειγματοληψίας, 2 δειγματοφορείς τιτανίου και 1 μονάδα ελέγχου. Η μονάδα δειγματοληψίας είναι μόνιμα εγκατεστημένη στην καμινάδα του περιστροφικού κλιβάνου και διενεργεί πλήρως αυτοματοποιημένα, συνεχή δειγματοληψία των απαερίων καύσης. Τα δείγματα αποστέλλονται σφραγισμένα στο διαπιστευμένο κατά EN 17025 εργαστήριο του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για τη μέτρηση της περιεκτικότητάς τους σε διοξίνες και φουράνια. Το Dioxin Monitoring System (η κωδική ονομασία του συστήματος) λειτουργεί σύμφωνα με τα πλέον αυστηρά, διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας (MCERTS, EPA Method 23A-US EPA Environmental Technology Verification Program ETV).

«Με την εγκατάσταση του Dioxin Monitoring System, ο Ομιλος Ηρακλής αποδεικνύει ακόμη μια φορά τη διαρκή δέσμευσή του να λειτουργεί ως υπεύθυνος και ενεργός πολίτης των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Η εγκατάσταση του συστήματος αυτού έρχεται να προστεθεί στις δράσεις και πρωτοβουλίες μας για υπεύθυνη και συνεχή ενημέρωση των πολιτών, οι οποίες ξεκίνησαν με την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας heracles-footprint.gr, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εύκολα και γρήγορα την εικόνα των αέριων εκπομπών του εργοστασίου», εξήγησε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Μιχάλης Βλάχος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου