ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος για το λιμάνι του Πλατανιά

κίνδυνος-για-το-λιμάνι-του-πλατανιά-830726

Εκπνέει η περίοδος υποβολής προτάσεων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και πρόταση δεν έχει υποβληθεί

Κίνδυνος να χαθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ, όσο είναι δηλαδή και ο προϋπολογισμός του έργου του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά. Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου κινδυνεύει να «χάσει» χρήματα για τη δημιουργία ενός έργου υποδομής, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί πρόταση προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αλιείας και Θάλασσας» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιλτιάδη Παπαδημητρίου, η μελέτη του έργου έχει ολοκληρωθεί, πρόταση όμως δεν έχει υποβληθεί. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων για χρηματοδότηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπνέει στο τέλος του 2018 και ο Δήμος κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μιας υποδομής του.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας που είναι κύριος του έργου δεν έχει υποβάλει πρόταση περιμένοντας να εκδικαστεί στο ΣτΕ η προσφυγή που κατέθεσαν κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στο έργο. Στην τελευταία συνάντηση που κάναμε στην Περιφέρεια ζητήσαμε να κατατεθεί πρόταση για να μη χαθεί η ευκαιρία χρηματοδότησης ασχέτως από τη δικαστική τροπή που παίρνει η υπόθεση και που μπορεί να είναι χρονοβόρα. Αν το ΣτΕ απορρίψει την προσφυγή, αλλά εμείς δεν υποβάλλουμε πρόταση θα χάσουμε μία ευκαιρία χρηματοδότησης περίπου 7 εκατ. ευρώ. Πιέζουμε στο μέτρο του δυνατού για να προωθηθεί το έργο», ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, το αλιευτικό καταφύγιο Πλατανιά θα εξασφαλίσει στα αλιευτικά σκάφη ένα ασφαλές καταφύγιο και θα εξυπηρετήσει και τουριστικά σκάφη, τονώνοντας την επισκεψιμότητα και την οικονομία της περιοχής.

Πρόκειται για έργο, προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ, που προβλέπει επέκταση της προβλήτας κατά 30 μέτρα μέσα στη θάλασσα, μόλο στα 132 μέτρα και παράλληλα με την παραλία προβλήτα μήκους 170 μέτρων.

Ωστόσο στο έργο έχει αντιδράσει μερίδα κατοίκων του Πλατανιά που τάσσονται μεν υπέρ της δημιουργίας λιμανιού, αλλά με πιο ήπια χαρακτηριστικά που δεν θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του γραφικού παραθαλάσσιου οικισμού. Κάτοικοι που αντιδρούν στο έργο με τη μορφή που παρουσιάστηκε προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας ακύρωση της μελέτης.

Σημειώνεται ότι το έργο στάθηκε αφορμή για να χωριστούν οι κάτοικοι σε δύο στρατόπεδα, υπέρ και κατά του έργου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου