ΤΟΠΙΚΑ

Δημήτρης Κουρέτας: «Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική»

δημήτρης-κουρέτας-η-πολιτική-χρειάζ-830880

Θα ηγηθεί ανεξάρτητου ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια, όχι για να γίνει… συμπλήρωμα, αλλά για να καλύψει το κενό που υφίσταται στην πολιτική

Την απόφαση να ηγηθεί ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου ο ίδιος και οι συνεργάτες του να εκφράσουν ένα δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα φιλοδοξεί να αποτελέσει τον σπινθήρα για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανατροπή, ανακοίνωσε ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Ηδη η συγκρότηση του ψηφοδελτίου έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό και αποτελείται από αναγνωρισμένους επιστήμονες που έρχονται να κάνουν πράξη τη φράση «η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική».

Στη διεκδίκηση του περιφερειακού θώκου ο κ. Κουρέτας κατεβαίνει με συγκεκριμένες προτάσεις. Ανακοινώνει μάλιστα ότι σε ένα μήνα θα παρουσιάσει προτάσεις για το πού θα πρέπει να διοχετευτούν 64 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ Θεσσαλίας που έχουν απομείνει προκειμένου τα χρήματα να πιάσουν τόπο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κουρέτας εμφανίζεται ρεαλιστής ως προς την εκλογική δυναμική του νέου συνδυασμού, εκτιμώντας ότι θα μπορέσει να αποσπάσει ποσοστό της τάξης του 15%. Σε περίπτωση που το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο και ο ίδιος αναδειχθεί περιφερειάρχης δηλώνει έτοιμος ακόμη και να αφήσει τη δουλειά του. Ο ίδιος πάντως πιστεύει ότι θα έχει κομβικό ρόλο στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα κληθεί να συμπληρώσει το κενό που υφίσταται. Κατηγορηματικά όμως δηλώνει ότι δεν πρόκειται να γίνει συμπλήρωμα κανενός.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

-Πώς και πότε πήρατε την απόφαση να ηγηθείτε ενός ανεξάρτητου ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας; Ποια θα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και μέχρι πού φτάνουν οι φιλοδοξίες σας;

Εχει παρθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Εγώ από την εποχή που έφυγα από την Περιφέρεια, όταν έληξε η θητεία μου το 2014, είχα αποσυρθεί, αλλά δεν σταμάτησα να παρακολουθώ το τι γίνεται. Ήμουν από τους ανθρώπους που συμμετείχα στη δημιουργία του αναπτυξιακού προγράμματος της Θεσσαλίας για την περίοδο 2014 – 2020, επομένως το παρακολούθησα στενά. Εδώ και ένα χρόνο αποφασίσαμε μαζί με άλλους ανθρώπους να συστήσουμε μια ομάδα, μια κίνηση πολιτών η οποία θα εκφράσει ένα δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας το οποίο όχι μόνο δεν εκφράζεται από τις παρατάξεις, αλλά υπάρχει μία τάση αυτοί που εκπροσωπούν τους πολίτες να είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κερδίσει τις θέσεις τους με κομματικές ψήφους ζυμωμένες με ρουσφέτια κ.λπ. Αυτός ο κόσμος είχε αποφασίσει να απέχει ή να κάθεται στο σπίτι. Μιλάμε για γιατρούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες, αγρότες, γεωπόνους, κτηνοτρόφους, νέα παιδιά κατά το πλείστον από όλη τη Θεσσαλία. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 25 άτομα, δηλαδή το μισό ψηφοδέλτιο είναι έτοιμο και πρόκειται για ανθρώπους που είναι αναγνωρισμένοι, έχουν κάνει πράγματα μέσα στην κρίση και θέλουμε να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας προς την κοινωνία. Ότι εκτός από όλα αυτά τα «μαύρα» πράγματα που κόβουν συντάξεις και όλα αυτά που ζούμε, υπάρχει μια μερίδα του πληθυσμού η οποία μπορεί να εκφραστεί με ένα διαφορετικό τρόπο. Αυτός ο κόσμος αυτή τη στιγμή δεν είναι πλειοψηφία, δεν είναι 25%, ούτε 30%, γιατί αν ήταν έτσι, η κοινωνία μας θα ήταν διαφορετική. Όλοι αυτοί που θα δείτε στο ψηφοδέλτιο ουσιαστικά κάνουν πράξη αυτό που είχε πει ο Βέλγος συγγραφέας Καρβέλ: «Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική».

-Αρα είστε ρεαλιστής. Ξέρει ο Κουρέτας μέχρι πού μπορεί να φτάσει το ποσοστό του…

Εγώ πιστεύω ότι ένα ποσοστό 10% – 15% είναι μέσα στις δυνατότητες να εκφράσουμε αυτό τον κόσμο. Μπορεί να είναι και παραπάνω! Θα εξαρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα εκτεθούμε αυτούς τους μήνες, γιατί όπως ξέρετε πολύ καλά το παιχνίδι παίζεται από εσάς, τα μέσα ενημέρωσης.

Βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της προσπάθειας με το εκλογικό σκηνικό να είναι ρευστό, επομένως δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα διαμορφωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων. Θέλουμε να είμαστε καθοριστικοί στη διαμόρφωση αυτού του σκηνικού και να δώσουμε μια καινούρια ώθηση στο πολιτικό τοπίο της περιοχής μας. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο ποσοτικός, αλλά κατά βάση ποιοτικός. Επιθυμούμε μια δυναμική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού της Περιφέρειας. Κατεβαίνουμε να δώσουμε μια μάχη βασισμένη σε αρχές, αξίες και μια οραματική διάθεση που θέλει τη Θεσσαλία και τους ανθρώπους της πρωταγωνιστές, εκφραστές και δημιουργούς μια νέας συνθήκης που εγγυάται πρόοδο και ευημερία για το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων. Είμαστε ρεαλιστές, αγωνιζόμαστε για το εφικτό και οραματιζόμαστε το ανέφικτο. Δεν μπαίνουμε στην πολιτική ως συμπλήρωμα. Το ψηφοδέλτιό μας είναι νεανικό, με κόσμο καινούργιο που έχει έναν άλλο πολιτικό ρεαλισμό. Βλέπουμε εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, είμαστε ένα δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο δεν εκφράζεται μέχρι αυτή τη στιγμή και το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει τον σπινθήρα για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανατροπή.

-Ανεξάρτητη κίνηση λέτε, αλλά… Αν έρθει κάποιο κόμμα να σας στηρίξει στην πορεία; Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα ακόμη δεν έχει ανακοινώσει οριστικά τον «εκλεκτό» του, αν και «φλερτάρει» ανοιχτά με τον Τσιλιμίγκα…

Ας δούμε καταρχήν τι συμβαίνει συνήθως. Τα ψηφοδέλτια στήνονται από ελεγχόμενους κομματικούς μηχανισμούς στη βάση επιδιώξεων που τις περισσότερες φορές δεν έχουν σχέση με τις τοπικές ανάγκες. Οι επικεφαλής προσπαθούν να ισορροπήσουν αντικρουόμενες εσωκομματικές τάσεις στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας με αποτέλεσμα οι επιλογές να μη γίνονται βάσει της αξίας και των ικανοτήτων του καθενός, αλλά σε μια λογική συμψηφισμού και εσωτερικών συναλλαγών. Εμένα προσωπικά αυτή η πρακτική όχι απλά δεν με ενδιαφέρει, αλλά βρίσκομαι εδώ για να την πολεμήσω και να προσπαθήσω να αναδείξω μια άλλη λογική, μια άλλη διαδικασία που προτάσσει ως κυρίαρχα και δομικά της χαρακτηριστικά την αξιοκρατία και τη διάθεση προσφοράς. Ειδικά στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης πρέπει οι πολίτες να κατανοήσουν ότι αυτοί έχουν τη δύναμη και όχι οι κομματικοί μηχανισμοί. Αποτελεί πλέον προϋπόθεση η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης από τον καθένα. Η πολιτική και οι αποφάσεις πρέπει να εκπορεύονται από κάτω προς τα πάνω και όχι να επιβάλλονται από πάνω προς τη βάση στο όνομα μιας πεφωτισμένης κομματικής αυθεντίας. Σε καμία περίπτωση δεν μηδενίζουμε τον ρόλο και την αξία των κομμάτων μέσα στη δημοκρατική διαδικασία. Προτάσσουμε ωστόσο τη δύναμη και την ικανότητα των πολιτών να μπορούν να αυτοοργανώνονται και να διεκδικούν χωρίς διαμεσολαβητές και ινστρούχτορες. Άρα εμείς προχωράμε χωρίς κανένα κόμμα από πίσω. Όπως θα έπρεπε να κάνουν όλοι. Δεν το κάνουν όμως. Φοβούνται και κρύβονται πίσω από κόμματα, καλύπτοντας στην ουσία την κοινωνική τους κενότητα.

Εδώ άκουσα το εξής περίεργο αυτή την εβδομάδα, ότι κάποιος που ήταν υποψήφιος και δεν είχε εκλεγεί, συνάντησε τον επικεφαλής της παράταξης του, γνωστό, τον χαιρέτησε και ο αρχηγός του δεν τον θυμόταν. Γίνονται και τέτοια πράγματα! Τους κουβαλάνε δηλαδή τους υποψήφιους τα κόμματα, συνήθως με ένα σκεπτικό ότι παίρνω ψήφους από κάπου και έτσι στήνουν τα ψηφοδέλτια και μετά δεν τους θυμούνται καν… Όπως στη φύση δεν υπάρχουν κενά, έτσι και στη πολιτική. Οπου δημιουργείται κενό, κάτι άλλο πάει και το καλύπτει. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μεγάλο κενό. Και θέλουμε να το καλύψουμε. Σε λίγες εβδομάδες θα βγούμε να ανακοινώσουμε τη βάση του ψηφοδελτίου μας, περίπου το μισό ψηφοδέλτιο, γιατί αυτές οι ζυμώσεις προκύπτουν μέσα από την κοινωνία όλους αυτούς τους μήνες.

-Πολιτικά, ιδεολογικά αν προτιμάτε, ποιο θα είναι το σημείο αναφοράς της δικής σας περιφερειακής παράταξης; Χωροταξικά πού θα βρίσκεστε εσείς;

Σε λίγες μέρες θα δώσουμε το πολιτικό μας στίγμα. Ανήκουμε στο προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό κέντρο. Το όραμά μας είναι καθαρά αναπτυξιακό με έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Στο κέντρο ανήκουμε, τοποθετούμαστε στον μεσαίο χώρο, δηλαδή είναι καθαρά αναπτυξιακό όλο μας το όραμα. Όπως θα δώσουμε φυσικά το αμέσως επόμενο διάστημα και το τοπικό μας στίγμα. Η κριτική που θα κάνουμε στην περιφερειακή διοίκηση, αλλά και στον κ. Τσιλιμίγκα. Για να συνεχίσω όμως με την κριτική που σας έλεγα, όλα αυτά τα χρήματα που δόθηκαν στην Περιφέρεια δεν δόθηκαν ως δώρο, ούτε ήταν κανένα δαχτυλίδι σε κανέναν περιφερειάρχη. Συμφωνήθηκαν με την Κοινότητα με βάση κάποιον προγραμματισμό και τα πήρε ο περιφερειάρχης για να κάνει κάποια έργα. Τα έργα αυτά προκηρύχθηκαν και μοιράστηκαν τα χρήματα σε διάφορους στόχους, σε κάποιους συμφωνούμε, αλλά σε κάποιους διαφωνούμε. Έχουμε ένα διαφορετικό τρόπο εμείς στο πώς θα θέλαμε να μοιραστούν κάποια από αυτά τα χρήματα… Όχι από βίτσιο, αλλά από γνώση του τι πραγματικά έπρεπε να γίνει. Αλλά επίσης θα θέλαμε να παρουσιάσει και ο κ. Τσιλιμίγκας τις δικές του προτάσεις αυτή την πενταετία. Μπορεί να είναι φίλος μου, αλλά θα τον καλέσω να παρουσιάσει τι έκανε ως μείζονα αντιπολίτευση και να γίνει μια δημόσια συζήτηση.

Εγώ δεν μπαίνω για συμπλήρωμα. Δεν είμαι συμπλήρωμα κανενός. Το ψηφοδέλτιό μας είναι νεανικό, με κόσμο καινούργιο, που έχει έναν άλλο πολιτικό ρεαλισμό. Βλέπουμε εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, ένα δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας το οποίο δεν εκφράζεται μέχρι αυτή τη στιγμή και το οποίο δεν ξέρουμε… Εγώ το υπολογίζω στο 10% -15%, αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Μπορεί να κάνω λάθος όμως και να είναι 20%. Μακάρι! Αλλά δεν είναι 3% ή 2%… Εμείς έχουμε πάρει από το 2014 όλα τα χρήματα τα οποία έχει η Περιφέρεια σε διάφορα προγράμματα, τα έχουμε αναλύσει και βλέπουμε πού υπάρχει υστέρηση. Με αυτά τα χρήματα, τα οποία έχουν απομείνει διότι έχει ξοδευτεί ένα μεγάλο μέρος του ΠΕΠ, εμείς θα παρουσιάσουμε προτάσεις πού θα πρέπει να διοχετευτούν αυτά τα χρήματα για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στη θεσσαλική κοινωνία. Πολύ συγκεκριμένα. Είναι γύρω στα 64 εκατ. ευρώ και ξέρουμε πού θα πρέπει να πάνε τα χρήματα για να πιάσουν τόπο. Όταν έρθει η ώρα, σε ένα μήνα περίπου θα ονοματίσω ακριβώς πού πρέπει να πάνε. Θα δείξουμε ότι είμαστε διαβασμένοι και παρακολουθούμε τα πάντα, όχι γιατί μας έβαλε κάποιο κόμμα, αλλά επειδή μας έβαλε η κοινωνία. Εγώ από αυτήν πηγάζω και αυτούς εκπροσωπώ. Το πώς έχει προχωρήσει με τη διοίκηση του κ. Αγοραστού θα το δούμε, έχουν γίνει πράγματα και εγώ δεν μηδενίζω τίποτα, αλλά εμείς έχουμε εντελώς διαφορετικό όραμα. Και το πιο σημαντικό, επειδή μιλάνε όλοι για τα χρήματα που έχουμε κληρονομήσει από το ΠΕΠ, τα κοινοτικά χρήματα, εμείς θα μιλήσουμε για πόρους που δεν υπάρχουν κι εμείς μπορούμε να τους φέρουμε με άλλους τρόπους. Όπως π.χ. με ευρωπαϊκά προγράμματα και με γραφείο οργανωμένο το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν διαθέτει αφού το γραφείο που υπάρχει τώρα είναι αναιμικό.

-Για να καταλάβουμε πόσο ψηλά βάζετε τον πήχη… Περνά από το μυαλό σας ακόμη και το ενδεχόμενο να είστε τη δεύτερη Κυριακή για να διεκδικήσετε τη νίκη;

Θα σας απαντήσω με αυτό που απάντησα στον κ. Μητσοτάκη και το λέω για πρώτη φορά αυτό το πράγμα… Πριν 1,5 χρόνο ήρθε εδώ στο γραφείο μου, έκανε επίσκεψη επίσημη με το επιτελείο του και μόλις ήρθε πέσαν πάνω του όλα τα τοπικά στελέχη της ΝΔ και του έλεγαν «γιατί ήρθες στον Κουρέτα;». Γιατί, λεπρός είναι ο Κουρέτας; Ο Κουρέτας είναι ένας επιστήμονας που εκπροσωπεί τη χώρα στην ευρωπαϊκή επιτροπή και ο άνθρωπος ήρθε εδώ και μου είπε αν θέλω να βοηθήσω στην προσπάθεια που κάνει. Του είπα λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη, «βγείτε εσείς πρωθυπουργός και εδώ είμαστε να το δούμε». Τι θέλω να πω; Ότι αν ο κόσμος αποφασίσει να βγω περιφερειάρχης, θα αφήσω και τη δουλειά μου. Είμαι διατεθειμένος να το κάνω και το ’χω σκεφτεί και αυτό το πράγμα. Αλλά αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι θα ’χω μέσα στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο έναν κομβικό ρόλο, η παράταξη θα εκφραστεί με αρκετούς συμβούλους και θα προσφέρω με την εμπειρία μου ώστε η Θεσσαλία να κερδίσει περισσότερα. Μακάρι ο κόσμος να με ψηφίσει και θα αφήσω και τη δουλειά μου αν βγω περιφερειάρχης. Το ζητούμενο είναι δουλειές στην τοπική κοινωνία που θα πιάνουν τόπο τα χρήματα που διατίθενται, δηλαδή προστιθέμενη αξία. Όχι μόνο δρόμοι και βιτρίνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου