ΤΟΠΙΚΑ

Καταστρέφονται ολόκληρες οικογένειες στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή

καταστρέφονται-ολόκληρες-οικογένειε-830897

Πατεράδες αναζητούν τα ανήλικα τέκνα τους – Παιδιά αγωνιούν για την τύχη των οικογενειών τους

Σε άλλες δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της Ελλάδας θα αναζητήσει τα δύο του παιδιά που έχασε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε ναυάγιο το 2016 ανοιχτά της Κρήτης ο 37χρονος Αιγύπτιος, ο Αχμέτ Μοχάμεντ Ελιζάγμες, που παρουσιάστηκε αρχές της εβδομάδας στην Εισαγγελία Βόλου και ισχυριζόταν ότι τα ανήλικα τέκνα του, ένα κοριτσάκι ηλικίας έξι ετών και ένα αγοράκι ηλικίας εννέα ετών, βρίσκονταν στην Παιδόπολη Αγριάς.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Τόσο η Εισαγγελία Βόλου όσο και η Παιδόπολη Αγριάς και η ΑΡΣΙΣ στη Μακρινίτσα ευαισθητοποιήθηκαν άμεσα για την καθοδήγηση του Αιγύπτιου και την αναζήτηση των παιδιών του με το σωστό τρόπο μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) που κατανέμει τους ασυνόδευτους ανήλικους σε ξενώνες στην Ελλάδα.

Στην Αρσις και την Παιδόπολη Αγριάς το επιστημονικό προσωπικό βιώνει από κοντά το μετατραυτικό στρες ασυνόδευτων ανηλίκων που ζουν μέσα σε μία διαρκής αγωνία για το τι μπορεί να έχουν γίνει οι δικοί τους άνθρωποι και ποιο θα είναι το μέλλον τους πέραν των δομών φιλοξενίας.

Αρκετά παιδιά δεν καταφέρνουν ποτέ να βρουν τους γονείς τους που «έχασαν» για κάποιο λόγο στο ταξίδι για μία καλύτερη ζωή με τις έρευνες να μένουν στον «αέρα». Ολόκληρες οικογένειες διαλύονται, ζωές καταστρέφονται.

Ο 37χρονος Αιγύπτιος που παρουσιάστηκε στα Δικαστήρια και έψαχνε τα παιδιά του έχασε τη σύζυγο στο ναυάγιο. Μέχρι σήμερα αναζητά εναγωνίως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του. Είχε λαχτάρα να δει τα παιδιά και να επανασυνδεθεί μαζί τους που κάποιος γνωστός του είπε ότι βρίσκονται στην Παιδόπολη.

Προχθές Παρασκευή έφυγε από τον Βόλο έχοντας πίστη και ελπίδα ότι οι αναζητήσεις του θα έχουν αποτέλεσμα στο μέλλον καθώς όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είναι ακλόνητα πεπεισμένος ότι τα αγγελούδια του ζουν και βρίσκονται στην Ελλάδα. Έχει στα χέρια του φωτογραφικό υλικό και έγγραφα που ισχυρίζεται ότι το αποδεικνύουν αυτό.

Ο Αιγύπτιος έφυγε από τον Βόλο με την ευχή όλων οι έρευνές του να έχουν αίσιο αποτέλεσμα και η οικογένεια να επανενωθεί. Στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων το επιστημονικό προσωπικό και τα παιδιά δοκιμάζουν απερίγραπτες σκηνές συγκίνησης και χαράς όταν οι επανενώσεις των οικογενειών έχουν αίσιο τέλος αλλά και στιγμές ανείπωτης απελπισίας και θλίψης…

Η συντονίστρια της ΑΡΣΙΣ Μακρινίτσας και κοινωνική λειτουργός Ιωάννα Ρεπανά λέει ότι με τους πολέμους και το μεταναστευτικό αρκετά παιδιά ζουν μακριά από τις οικογένειές τους που τα αναζητούν.

Στην ΑΡΣΙΣ στη Μακρινίτσα ένας 14χρονος Αφγανός το πρώτο πράγμα που έκανε όταν μετέβη στον ξενώνα ήταν να δείξει ένα κομμάτι χαρτί που ανέγραφε το νούμερο ενός κινητού τηλεφώνου.

«Ήταν του αδερφού του που είχε να δει από ηλικία 8 ετών καθώς εκείνος είχε επισκεφτεί τη Δανία. Είχαν ενημερώσει τον ανήλικο ότι μέσα από αυτό το τηλέφωνο θα έπαιρνε πληροφορίες για τον αδερφό του. Καλέσαμε στο τηλέφωνο και εξηγήσαμε ποιοι είμαστε και όταν ρωτήσαμε ποιος είναι ο αδερφός λάβαμε την απάντηση ότι ήταν το ίδιο άτομο που σήκωσε το τηλέφωνο.

Ζητήσαμε διασύνδεση μέσω Skype και ζήσαμε μία από τις πιο συγκινητικές και ανθρώπινες στιγμές που θα μπορούσαμε να έχουμε ζήσει. Διότι έγινε διασύνδεση και ο μεγάλος αδερφός αναγνώρισε αμέσως τον μικρό του αδερφό και άρχισαν να κλαίνε. Κλαίγαμε και εμείς μαζί τους από χαρά», είπε η συντονίστρια.

Δυστυχώς, όμως, όλες οι ιστορίες ανθρώπων βασανισμένων και ταλαιπωρημένων από τα παιδικά τους ακόμη χρόνια δεν έχουν και την επιθυμητή κατάληξη.

Η συντονίστρια αναφέρεται χαρακτηριστικά στην περιπέτεια ενός ανήλικου Αφγανού που στα παράλια της Τουρκίας οι διακινητές για κάποιο λόγο τον ξεχώρισαν και τον έβαλαν σε άλλη βάρκα από αυτή που ήταν η οικογένειά του.

«Το παιδί βγήκε σε κάποιο νησί της Ελλάδας αναζητώντας την οικογένειά του όμως δεν μπορούσε δεν βρει κανένα από τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη της οικογένειάς του.

Ο ανήλικος είχε μία αδερφή που ήταν παντρεμένη στη Γερμανία και το προσωπικό της δομής επικοινώνησε μαζί της. Η αδερφή του ανήλικου είχε την ίδια αγωνία. Δεν είχε καμία ενημέρωση για το τι απέγινε η οικογένειά τους», ενημέρωσε η ίδια.

Το προσωπικό της δομής έψαξε τότε σε όλα τα νησιά μήπως είχε καταγραφεί κάπου το συμβάν. Δεν υπήρχε ναυάγιο. Δεν είχαν περάσει από πουθενά… «Η αδερφή του μικρούλη επισκέφτηκε την Τουρκία πιστεύοντας ότι οι γονείς τους βρίσκονται εκεί και είναι κάπου φυλακισμένοι όμως δεν βρήκε καμία πληροφορία», προσθέτει η ίδια.

Αυτή τη στιγμή τον ξενώνα στη Μακρινίτσα φιλοξενούνται 30 ασυνόδευτοι ανήλικοι ηλικίας 12 έως 18 ετών αγόρια. Ο ξενώνας φροντίζει τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση. Το προσωπικό της δομής προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά με κάθε τρόπο για τις επανασύνδεση με τις οικογένειές τους η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα σαν διαδικασία ενώ και το κάθε παιδί κουβαλά τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Ο 37χρονς Αιγύπτιος πάντως που αναζητεί τα παιδιά του αποτελεί μία μεμονωμένη περίπτωση που συνάντησε το προσωπικό των εν λόγω δομών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Αιτούντων Άσυλο Βόλου «στα έντεκα χρόνια λειτουργίας της δομής δεν έχει παρουσιαστεί ανάλογο φαινόμενο».

Στην Παιδόπολη Αγριάς όπου απευθύνθηκε ο Αιγύπτιος δεν αναγνώρισε τελικά σε κανένα από τα πρόσωπα των παιδιών τα ανήλικα τέκνα του όταν τελικά τα είδε από κοντά με τα ίδια του τα μάτια ώστε να πειστεί ότι ήταν όντως έτσι.

Εντούτοις το προσωπικό της δομής κατανοεί τον πόνο του πατέρα που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βρει τα παιδιά του.

Η Παιδόπολη Αγριάς κατεύθυνε έτσι τον 37χρονο στην αρμόδια υπηρεσία για την παραπομπή και την τοποθέτηση των ανήλικων στις δομές φιλοξενίας.

Στην Παιδόπολη Αγριάς φιλοξενούνται συνολικά περίπου 30 παιδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις το οικογενειακό καθεστώς των ανήλικων είναι γνωστό. Σε κάποιες όμως μεμονωμένες περιπτώσεις οι ανήλικοι έχουν χαθεί από τις οικογένειές τους.

Τόσο η ΑΡΣΙΣ στη Μακρινίτσα όσο και η Παιδόπολη Αγριάς παρέχουν φύλαξη, σίτιση, υγειονομική φροντίδα και νομική κάλυψη για τους ανήλικους που φοιτούν σε πρωινά σχολεία και συμμετέχουν και σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Κάνουν ό, τι καλύτερο μπορούν.

Ο 37χρονος Αιγύπτιος αποχωρώντας από τον Βόλο ευχαρίστησε την Εισαγγελία Βόλου, τον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Γιώργο Ντιζέ, την Παιδόπολη Αγρίας, την Αρσις, τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και όλους όσοι συνέβαλαν στη διαδικασία αυτή. Δήλωσε τέλος ότι θα συνεχίσει την αναζήτηση μέσω του ΕΚΚΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου