ΤΟΠΙΚΑ

Χίλιοι μαθητές βγαίνουν στον αέρα

χίλιοι-μαθητές-βγαίνουν-στον-αέρα-831352

Με όχημα τα ραδιοκύματα μαθητές από όλη την Ελλάδα θα κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί

Χίλιοι περίπου μαθητές από όλη την Ελλάδα βγαίνουν στον αέρα τον ερχόμενο Απρίλιο και με όχημα τα ραδιοκύματα θα κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Το 6ο πανελλήνιο φεστιβάλ μαθητικού ραδιοφώνου θα φιλοξενηθεί φέτος το διάστημα από 11 έως 13 Απριλίου στον Βόλο. Αλλωστε στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου εδώ και χρόνια λειτουργεί ερασιτεχνικό ραδιόφωνο, μέσω του οποίου έχουν γίνει εκατοντάδες εκπομπές και έχουν ηχογραφηθεί δεκάδες πολιτιστικά προγράμματα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η φιλοξενία του φεστιβάλ μαθητικού ραδιοφώνου στον Βόλο, τη διοργάνωση του οποίου έχουν αναλάβει από κοινού το 7ο Γυμνάσιο Βόλου και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου, ανακοινώθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, στις εγκαταστάσεις του εργαστηριακού κέντρου όπου λειτουργεί και το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο.

Παρών ήταν ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, ο οποίος τόνισε ότι στη μάχη της εξόδου της χώρας από την κρίση υπάρχουν δύο σπουδαία εργαλεία, η εκπαίδευση και η καινοτομία. «Τα εργαλεία αυτά συνδυάζονται στο συγκεκριμένο φεστιβάλ που θα διδάξει πολιτισμό στη νεολαία μας που θα είναι οι αυριανοί πολίτες», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης.

Ο διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Βόλου Περικλής Φασουράκης μίλησε για ευκαιρία για την πόλη και για τους μαθητές των σχολείων προκειμένου να αναπτύξουν δράσεις, Μίλησε επίσης για «όπλο» που δίνεται στους εκπαιδευτικούς για νέες εκπαιδευτικές δράσεις στο μέλλον και εξήρε τη συνεργασία του 7ου Γυμνασίου Βόλου με το Εργαστηριακό Κέντρο υποστηρίζοντας ότι θα «δώσει κι άλλους καρπούς στο μέλλον».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του 1ου Ε.Κ. Βόλου Γιάννης Τσοκανάκης τόνισε την ευκαιρία που δίνεται στο εργαστηριακό κέντρο να κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα το ερασιτεχνικό του ραδιόφωνο. «Για εμάς το ραδιόφωνο είναι ένα αγαπημένο μέσο και αποτελεί κομμάτι του σχολικού προγράμματος που χρησιμοποιούμε για να ανοιχτούμε προς την κοινωνία», σημείωσε.

Τριήμερη γιορτή

Στον στόχο, τις δράσεις και το πρόγραμμα του φεστιβάλ αναφέρθηκαν ο υπεύθυνος του τομέα ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής και αυτοματισμού του 1ου Ε.Κ. Βόλου και «ψυχή» του ερασιτεχνικού ραδιοφώνου Κώστας Αμυγδαλίτσης και η υποδιευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Βόλου Ελπίδα Πανάγου, όπως και η πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας «Διαθεματικό, Διαπολιτισμικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας» Ευτυχία Τούλιου που μίλησε μέσω skype.

Το φεστιβάλ θα είναι μία τριήμερη γιορτή στην οποία συμμετέχουν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ περιλαμβάνεται και η τελετή βράβευσης του διαγωνισμού μηνύματος και τραγουδιού «Κάν’ το ν’ ακουστεί» που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα έχει θέμα «Η φωνή μας ασπίδα στα λόγια του μίσους».

Ηδη το 1ο ΕΚ Βόλου και το 7ο Γυμνάσιο Βόλου έχουν δημιουργήσει τηλεοπτικό μήνυμα για τη διαφήμιση του φεστιβάλ, εντός των ημερών θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα και ήδη επιλέχθηκε το λογότυπο του φετινού φεστιβάλ που φιλοτέχνησε ο μαθητής της γ’ τάξης της ειδικότητας γραφικών τεχνών του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου Γ. Βαριάμης.

Στόχος του φεστιβάλ είναι οι μαθητές να ανακαλύψουν τον κόσμο του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας μέσα από την υλοποίηση πρωτότυπων δραστηριοτήτων, τόσο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όσο και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

Πριν από το φεστιβάλ οι μαθητές μέσω των ραδιοφωνικών τους ομάδων θα υποδυθούν ρόλους ρεπόρτερ, συντακτών και τεχνικών για την παραγωγή ραδιοφωνικού υλικού που θα παρουσιάσουν με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ οι μαθητές θα συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια και δραστηριότητες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, θα εκφραστούν δημιουργικά, θα γνωριστούν και θα ανταλλάξουν απόψεις, ιδέες και προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου.

Διοργανωτές

Το φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου.

Τοπικά στους διοργανωτές του φεστιβάλ παρέχεται υποστήριξη από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, τον Δήμο Βόλου, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και στηρίζεται από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την ΕΡΤ Βόλου, το Μουσείο Πόλης Βόλου, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου