ΤΟΠΙΚΑ

Σε εγρήγορση η τοπική Εκκλησία

σε-εγρήγορση-η-τοπική-εκκλησία-831407

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού, διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων πραγματοποιήθηκε χθες η έκτακτη γενική ιερατική σύναξη που συγκάλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στο συνεδριακό της Μητρόπολης, παρουσία του συνόλου σχεδόν των 220 κληρικών της τοπικής Εκκλησίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του κοινού ανακοινωθέντος Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και τη σθεναρή, γραπτή δήλωση του κ. Ιγνατίου, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του.

Στο επίκεντρο της έκτακτης σύναξης τέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η εν δυνάμει συμφωνία μεταξύ δύο προσώπων, του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού, τα ζητήματα των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, της εκκλησιαστικής περιουσίας και πρωτίστως και κυρίως της μισθοδοσίας των κληρικών.

Ο κ. Ιγνάτιος ενημέρωσε τους κληρικούς για το θέμα που έχει ανακύψει σε επίπεδο σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, ενώ επανέλαβε τη σαφή και κατηγορηματική αντίθεσή του, με την οποία συμπαρατάσσεται, εξάλλου, το σύνολο των κληρικών της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύναξης αναπτύχθηκε έντονος, ζωηρός, καρποφόρος και εποικοδομητικός διάλογος και το κυριότερο, άπαντες οι παριστάμενοι τέθηκαν με πνεύμα σύμπνοιας και ομόνοιας κατά του σχεδιασμού, που θέτει εκτός δημοσίου 10.000 κληρικούς.

Συγκροτείται πενταμελής επιτροπή

Στη διάρκεια της συνάξεως αποφασίστηκαν τα εξής: Θα συγκροτηθεί πενταμελής επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από κληρικούς της τοπικής Εκκλησίας, που σκοπό θα έχει να ενημερώνεται διαρκώς σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τα ανακύψαντα ζητήματα. Στη συνέχεια θα ενημερώνει την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς αξιωματούχους και κυρίως τους κληρικούς, για τα ζητήματα που τους αφορούν.

Η επιτροπή θα απαρτίζεται από τους εξής κληρικούς: Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου, διευθυντή του γραφείου Τύπου της Μητροπόλεως, αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Γεωργακόπουλο προϊστάμενο του ιερού ναού Αγίου Κωνσταντίνου, πρωτοπρεσβύτερο Χαρίλαο Παπαγεωργίου, προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου, πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Κατούνη, εφημέριο της Αναλήψεως και πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Μπέκα, αρχιερατικό επίτροπο Αλμυρού. Η επιτροπή, υπό τον Σεβασμιώτατο, θα αποφασίσει ποιες ενέργειες θα γίνουν και προς ποιές κατευθύνσεις θα απευθύνονται.

Η πρώτη συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής θα γίνει μεθαύριο Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και θα αποφασιστούν τα περαιτέρω βήματα, που πρέπει να γίνουν.

Κοινές θέσεις κληρικών

Το βασικότερο σημείο προβληματισμού των κληρικών, όπως εκφράστηκε στη χθεσινή σύναξη, που διεξήχθη σε κλίμα ειρηνικό, είναι η ανατροπή της ζωής τους ως πρόσωπα και ως οικογένειες. «Πρόκειται για μια ριζική, ξαφνική, αιφνιδιαστική ανατροπή, η οποία αποφασίζεται χωρίς τη γνώμη μας» υπογράμμισε ο π. Επιφάνιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της χθεσινής σύναξης.

Το σύνολο των κληρικών ευχαρίστησε τον κ. Ιγνάτιο για τη θαρραλέα, άμεση αντίδρασή του μετά το κοινό ανακοινωθέν του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου, ενώ όπως επισημάνθηκε, οι θέσεις του Μητροπολίτη Δημητριάδος απηχούν απόλυτα την αγωνία και τον προβληματισμό των κληρικών.

Όλα τα ζητήματα προβληματισμού των κληρικών κάθε βαθμίδας, θα τεθούν επί τάπητος στην έκτακτη Ιερά Σύνοδο που θα συγκληθεί την ερχόμενη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, θα τεθούν η εκκλησιαστική περιουσία, η μισθοδοσία των κληρικών και όσα τους απασχολούν. «Θα κατατεθούν οι απόψεις των αρχιερέων, οι οποίοι θέλω να πιστεύω, και είμαστε βέβαιοι για αυτό, ότι θα μεταφέρουν την αγωνία και τις ανησυχίες των κληρικών, τους οποίους εκπροσωπούν. Εχουμε εμπιστοσύνη και στον Αρχιεπίσκοπο και στην Ιερά Σύνοδο και τους αρχιερείς», σημείωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου