ΤΟΠΙΚΑ

«Κατοχυρώνονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα Ελλήνων σε χώρες της ΕΕ»

κατοχυρώνονται-τα-συνταξιοδοτικά-δ-831415

Τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος ως εισηγητής του σχετικού σχεδίου νόμου

Εισηγητής του σχεδίου νόμου του υπ. Εργασίας «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της οδηγίας, σχετικά με τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την προαγωγή της κινητικότητας των εργαζομένων μεταξύ των κρατών-μελών με τη βελτίωση της απόκτησης και της διατήρησης δικαιωμάτων συμπληρωματικής συνταξιοδότησης» ήταν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος στην ολομέλεια της Βουλής.

Όπως ανακοινώθηκε από το πολιτικό του γραφείο, ο κ. Μεϊκόπουλος μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ανέφερε πως συνοπτικά, η κύρωση της συγκεκριμένης οδηγίας περιλαμβάνει δύο βασικά πλεονεκτήματα. «Πρώτον την ίση μεταχείριση και τη διασυνοριακή πληρωμή και δεύτερον την απόκτηση και τη διατήρηση δικαιωμάτων συμπληρωματικής σύνταξης», όπως ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Μαγνησίας, «η ενσωμάτωση της οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς, τα θεμελιωμένα δικαιώματα κάποιου, ο οποίος αφήνει ένα συνταξιοδοτικό καθεστώς και μεταβαίνει σε άλλο κράτος-μέλος, προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο που προστατεύονται και σε όσους παραμένουν και μπορούν να λάβουν τις παροχές τους σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος και αν βρίσκονται, ενώ όσον αφορά στην απόκτηση των δικαιωμάτων συμπληρωματικής σύνταξης, τα δικαιώματα αποκτώνται αμετάκλητα από τη στιγμή της θεμελίωσης».

«Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, με το μεταναστευτικό κύμα να έχει φουντώσει εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο μάλιστα αφορά σε πάρα πολλούς από τους συμπολίτες μας, έγινε πρόδηλη η ανάγκη να βελτιωθούν οι διαδικασίες που αποσκοπούν στην απόκτηση και τη διατήρηση των δικαιωμάτων της συμπληρωματικής τους συνταξιοδότησης», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Μεϊκόπουλος.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση της τροπολογίας που αφορά την επιστροφή των αναδρομικών κρατήσεων στα «ειδικά μισθολόγια», επισημαίνοντας πως «συνιστά μια ηθική και υλική δικαίωση ανθρώπων, οι οποίοι σήκωσαν δυσανάλογο βάρος». «Ωστόσο, όπως τόνισε οι παραπάνω κατηγορίες «δεν είναι οι μοναδικές επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, οι οποίες σήκωσαν αυτό το βάρος όλα αυτά τα χρόνια» και ότι «όσο υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και όσο αυτά διευρύνονται, τόσο θα πρέπει να αποκαθίστανται αδικίες προηγούμενων ετών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου