ΤΟΠΙΚΑ

Παράγονται περισσότερα ψάρια από… μοσχαρίσιες μπριζόλες

παράγονται-περισσότερα-ψάρια-από-μο-832121

Η ιχθυοκαλλιέργεια ο πλέον δυναμικός κλάδος παραγωγής – Ηγέτιδα η Ελλάδα στην τσιπούρα

Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ο πλέον δυναμικός κλάδος ζωικής παραγωγής με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου στο 4%. Η βιομάζα ψαριών που παράγεται πλέον υδατοκαλλιεργητικά έχει ξεπεράσει τη βιομάζα των μοσχαρίσιων κρεάτων. «Πλέον παράγονται περισσότερα ψάρια παρά μοσχαρίσιες μπριζόλες. Και αυτή η δυναμική του κλάδου οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της αστικοποίησης, αλλά και της στροφής προς την πιο υγιεινή διατροφή», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Καραπαναγιωτίδης στο περιθώριο του 3ου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου «HydroMediT 2018» που ξεκίνησε χθες στις εγκαταστάσεις της Γεωπονίας στον Βόλο και θα διαρκέσει έως και μεθαύριο Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το συνέδριο έχει προσελκύσει περί τους 500 συνέδρους, το 40% εκ των οποίων είναι από χώρες εκτός Ελλάδος, όπως Τουρκία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Ιράν, Αφρική, Βόρεια Ευρώπη και ένα από τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσει τις εργασίες του συνεδρίου είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Όπως ανέφερε ο κ. Καραπαναγιωτίδης ήδη το 2018 οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ο κύριος προμηθευτής ψαριού για τον άνθρωπο. «Εξαιτίας της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων λόγω υπεραλίευσης, οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν βγει δυναμικά στο προσκήνιο», είπε και τόνισε ότι ήδη ένα στα δύο ψάρια της αγοράς προέρχονται από υδατοκαλλιέργειες. «Το 2025- 2030, στα τρία ψάρια στην αγορά τα δύο θα είναι από υδατοκαλλιέργειες», ανέφερε.

«Δεδομένου ότι ο κλάδος γίνεται ο κύριος προμηθευτής ψαριού για τον άνθρωπο, ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός για το μέλλον. Θα πρέπει να παράγει αειφορικά χωρίς να εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, περιβαλλοντικά φιλικά και τα προϊόντα να είναι ασφαλή», αναφέρθηκε στις προκλήσεις του κλάδου.

Η Ελλάδα θεωρείται παγκόσμια ηγέτιδα στην παραγωγή τσιπούρας ιχθυοκαλλιέργειας και μόλις από πρόσφατα στοιχεία έχασε τα πρωτεία από την Τουρκία στο λαβράκι.

«Η υδατοκαλλιέργεια αρμόζει στην Ελλάδα και στόχος είναι να γίνει brand name η τσιπούρα και το λαβράκι που παράγεται στην χώρα. Πρόκειται για έναν κλάδο εξωστρεφή καθώς το 80% της παραγωγής εξάγεται, με μεγάλο εισόδημα που τονώνει την εθνική οικονομία και ταυτόχρονα την απασχόληση καθώς στον κλάδο απασχολούνται 10.000 άτομα», πρόσθεσε ο κ. Καραπαναγιωτίδης.

Απάντηση στις προκλήσεις μέσω του Π.Θ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάζεται εν εξελίξει ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έρχεται να απαντήσει σε μία από τις προκλήσεις στο χώρο της υδατοκαλλιέργειας, της υπεραλίευσης ψαριών για την παραγωγή ιχθυοτροφών για τις υδατοκαλλιέργειες.

Δύο εργαστήρια της Γεωπονικής Σχολής, το εργαστήριο ιχθυοκαλλιέργειας και το εργαστήριο εντομολογίας, συνεργάζονται με κύριο αντικείμενο την παραγωγή τροφών για τα ψάρια μέσα από έντομα.

«Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος διασφαλίζεται η περιβαλλοντική αειφορία», σημείωσε ο κ. Καραπαναγιωτίδης τονίζοντας ότι ήδη η Ε.Ε. έχει ανάψει «πράσινο φως» για την χρήση εντόμων ως ιχθυοτροφών από τον Ιούλιο 2017. «Η χρήση εντόμων είναι και θρεπτική για το ψάρι και ασφαλής για τον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι», πρόσθεσε.

Στην εκτροφή εντόμων στα εργαστήρια του Π.Θ. ασχολείται ο μεταδιδακτορικός φοιτητής Χρήστος Ρούμπος ως υπότροφος προγράμματος που χρηματοδοτεί το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τον Δεκέμβριο 2017.

«Αυτή την περίοδο εργαζόμαστε στη βελτιστοποίηση της μαζικής παραγωγής εντόμων, στη δοκιμή διαφορετικών σιτηρέσιων, στις συνθήκες. Και υπάρχουν πολλά οφέλη από την εκτροφή εντόμων για την παραγωγή ιχθυοτροφής, τα έντομα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (πρωτεΐνη, ενέργεια, λίπος, αμινοξέα, βιταμίνες, ανόργανα συστατικά), η εκτροφή έχει οικολογικά χαρακτηριστικά καθώς δεν παράγει αέρια του θερμοκηπίου, γίνεται ανακύκλωση καθώς πολλά έντομα εκτρέφονται με βιο- απορρίμματα ή παραπροϊόντα, υπάρχουν μειωμένες απαιτήσεις σε νερό, χώρο και τεχνολογικά μέσα», υπογράμμισε ο κ. Ρούμπος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου