ΤΟΠΙΚΑ

Η «μαύρη βίβλος» των ελλείψεων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας

η-μαύρη-βίβλος-των-ελλείψεων-στα-κέν-832239

Δραματικά κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας – Το 2013 αποχώρησαν οι τελευταίοι μόνιμοι εργαζόμενοι

Δραματικές παραμένουν οι ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας και της 5η ΔΥΠΕ, ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί. Τα κενά παραμένουν χωρίς αναπλήρωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όπου δεν υπάρχει επικουρικό προσωπικό οδηγών, αφενός οι βάρδιες να μην καλύπτονται όλο το 24ωρο και αφετέρου να επιστρατεύεται το ΕΚΑΒ για να εξυπηρετήσει έκτακτα περιστατικά. Επιπλέον ασθενοφόρα υποχρεώνονται σε «αναγκαστική ακινησία», όπως στην περίπτωση του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου. Η σύγχρονη μονάδα που είναι δωρεά της ΕΒΟΛ, χρησιμοποιείται μόνο στις βάρδιες στις απασχολούνται οι δύο εναπομείναντες οδηγοί.

Με βάση το οργανόγραμμα, σε καθένα από τα Κέντρα Υγείας στη Μαγνησίας θα έπρεπε να απασχολούνται τουλάχιστον έξι οδηγοί ασθενοφόρων, ώστε να καλύπτονται οι δομές όλο το 24ωρο. Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε ο σύλλογος εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας και την οποία παρέδωσε στην 5η ΔΥΠΕ, το οργανόγραμμα δεν εφαρμόζεται σε κανένα Κέντρο Υγείας. Αν μάλιστα δεν υπήρχαν ορισμένοι οδηγοί που έχουν προσληφθεί μέσω του ΟΑΕΔ, ή μέσω των προκηρύξεων για επικουρικό προσωπικό, η κατάσταση θα ήταν εφιαλτική.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου οδηγού, παρά το γεγονός ότι το οργανόγραμμα προβλέπει συγκεκριμένες θέσεις για την ειδικότητα του οδηγού ασθενοφόρων. Δυστυχώς οι λύσεις που προκρίνονται είναι εμβαλωματικές και αποσπασματικές. Δεν επιλύουν το σοβαρό πρόβλημα των κενών που υπάρχουν», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γιάννης Γατής, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, επισημαίνοντας πως το 2013 αποχώρησε ο τελευταίος μόνιμος οδηγός από το Βελεστίνο.

Ο «χάρτης» των κενών σε μόνιμους οδηγούς

Ειδικότερα, στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, το οποίο έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, μετά από τραγικά περιστατικά με την απώλεια ανθρώπινων ζωών, από τις έξι οργανικές θέσεις μόνιμων οδηγών ασθενοφόρων σήμερα υπηρετούν μόνο δύο οδηγοί. Οι βάρδιες όπως είναι φυσικό δεν καλύπτονται όλο το 24ωρο, με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από τον Βόλο, όταν προκύπτουν έκτακτα περιστατικά.

Στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου από τους έξι μόνιμους οδηγούς που θα έπρεπε να υπηρετούν, απασχολούνται δύο οδηγοί, επικουρικό προσωπικό όμως. Τους καλοκαιρινούς μήνες είχαν μεταβεί στο νησί άλλοι δύο οδηγοί με μετάταξη από το ΕΚΑΒ μετά από απόφαση της διεύθυνσης Θεσσαλίας.

Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, αντί των έξι μόνιμων οδηγών που προβλέπει το οργανόγραμμα, απασχολούνται δύο μόνιμοι οδηγοί καθώς και ένας επικουρικός και ένας που προσελήφθηκε με σύμβαση ορισμένου χρόνου μέσω ΟΑΕΔ, καλύπτοντας ωστόσο τις βάρδιες.

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής, το θέμα της 24ωρης βάρδιας επίσης αντιμετωπίζεται με εμβαλωματικές λύσεις, ήτοι μέσω ενός επικουρικού και ενός οδηγού που έχει προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ και οι οποίοι μαζί με τους δύο μόνιμους οδηγούς έχουν αναλάβει να εξυπηρετήσουν τις διακομιδές από την περιοχή.

Τέλος σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, που υπηρετούν πέντε άτομα και ένας αποσπασμένος από το ΕΚΑΒ αυτή την περίοδο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου