ΤΟΠΙΚΑ

Μνημεία της Μαγνησίας εκτός λίστας παραχώρησης

μνημεία-της-μαγνησίας-εκτός-λίστας-πα-832947

Αμεση παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και έγγραφο αίτημα για εξαίρεση μνημείων

Με γρήγορα αντανακλαστικά λειτούργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, κινώντας άμεσα τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να μη βγουν στο «σφυρί» 32 μνημεία της περιοχής. Τα συγκεκριμένα μνημεία περιλαμβάνονταν στη λίστα των ακινήτων του δημοσίου, που προορίζονταν για παραχώρηση στο Υπερταμείο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι έγινε διασταύρωση στοιχείων με βάση τους κωδικούς του κτηματολογίου που περιλαμβάνονταν στη λίστα – μυστήριο και έγινε αμέσως αίτημα για εξαίρεση από τη διαδικασία παραχώρησης.

Κατά τον έλεγχο της λίστας, διαπιστώθηκε ότι περιλαμβάνονται 16 απαλλοτριωμένα οικόπεδα του Υπουργείου Πολιτισμού από την περιοχή της Νέας Αγχιάλου και 16 εκκλησίες του 18ου αιώνα από την περιοχή του Πηλίου. Στη συνέχεια, εστάλη έγγραφο αίτημα για εξαίρεση όλων των προαναφερθέντων μνημείων από τη λίστα, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος.

Ερωτηθείσα σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας, η κ. Μπάτζιου αρκέστηκε στη δήλωση «περιλαμβάνονται απαλλοτριωμένα οικόπεδα με μνημεία της Νέας Αγχιάλου, όπως οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές και ο λόφος της Πυράσου, καθώς επίσης και εκκλησίες του Πηλίου, τα οποία ζητήσαμε να εξαιρεθούν ονομαστικά». Η ίδια διευκρίνισε ότι «είναι πολύ αυστηροί οι όροι με τους οποίους μας δόθηκε η δυνατότητα να ελέγξουμε τη λίστα, για να διαπιστώσουμε ποια μνημεία της Μαγνησίας περιλαμβάνονται και αμέσως κινήσαμε τις διαδικασίες, για να εξαιρεθούν από τα ακίνητα του δημοσίου, που προορίζονται για παραχώρηση».

Προσφυγή αρχαιολόγων στο ΣτΕ

Η πανελλήνια αναταραχή που προκλήθηκε από τη λίστα – μυστήριο συνεχίζεται, με τους απανταχού της Ελλάδας αρχαιολόγους να ζητούν την εξαίρεση όλων των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων από τα ακίνητα του δημοσίου που βγαίνουν στο «σφυρί».

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στη μεταβίβαση μνημείων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, προσέφυγε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σε αίτηση που κατέθεσαν την Παρασκευή 2/11, ζητούν «την ακύρωση της απόφασης μεταβίβασης ακινήτων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος».

Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι υπογραμμίζουν ότι: «Έχουν παρέλθει ήδη πλέον των δύο μηνών από την πρώτη ταυτοποίηση των ακινήτων αυτού του καταλόγου και την αποκάλυψη ότι σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς και άλλα κτίρια που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ, και παρά τις διαβεβαιώσεις για “εξαίρεση” αυτών των ακινήτων, καμία θεσμική ενέργεια δεν έχει γίνει από το υπουργείο Οικονομικών ή το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αντιθέτως, καθημερινά έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τα μνημεία που «κρύβονται» πίσω από αυτούς τους κωδικούς (ΚΑΕΚ). Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει ταυτοποιήσει 587 ΚΑΕΚ από 36 νομούς της χώρας -και πιθανόν αυτά να είναι μόλις τα μισά από τα πραγματικά ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα 10.119 ακίνητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου