ΤΟΠΙΚΑ

Ρομποτική καρέκλα για ΑμεΑ ~ Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του ανθρώπου

ρομποτική-καρέκλα-για-αμεα-τεχνητή-νο-834265

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον Βόλο «νοσοκόμα» – ρομπότ για την υποβοήθηση ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα και κινητικά αναπήρων

Μία ρομποτική καρέκλα, που θα είναι σε θέση να σηκώνει από τον καναπέ τον ανήμπορο ηλικιωμένο ή τον άνθρωπο με κινητική αναπηρία, να τον βάζει να κάθεται πάνω της και να τον πηγαίνει για παράδειγμα στην τουαλέτα, θα είναι έτοιμη μέσα στους επόμενους έξι μήνες με τη χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα «λύσει τα χέρια» των φροντιστών ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία, συνήθως συγγενών που σηκώνουν το βάρος της καθημερινής φροντίδας του ανθρώπου τους που έχει ανάγκη και ταυτόχρονα θα προσφέρει αυτονομία στον ίδιο τον ηλικιωμένο ή άτομο με κινητική αναπηρία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το πρόγραμμα πάνω στο οποίο δουλεύει αυτή την περίοδο ομάδα επιστημόνων τεχνητής νοημοσύνης υπό τον διακεκριμένο Ελληνα καθηγητή πληροφορικής και τεχνολογίας υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο και διευθυντή κέντρου για βοηθητικές τεχνολογίες για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες των ΗΠΑ, Νικόλαο Μπουρμπάκη, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως πρωτότυπο μέσα στους επόμενους έξι μήνες και παρουσιάστηκε χθες στον Βόλο, στη διάρκεια του συνεδρίου τεχνητής νοημοσύνης που φιλοξενείται στο ξενοδοχείο «Volos Palace» και θα διαρκέσει έως αύριο Τετάρτη 7 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την «ομπρέλα» του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών των ΗΠΑ (IEEE) και στη διάρκειά του θα ανακοινωθούν όλες οι εξελίξεις και η πρόοδος που έχει γίνει στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που τίθεται στην υπηρεσία του προκειμένου να διαγνώσει την ασθένεια, να αντιμετωπίσει την αναπηρία ή και την αδυναμία κίνησης και εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων, να καταστήσει τα σπίτια και τις πόλεις «έξυπνες».

Ο κ. Μπουρμπάκης τόνισε ότι η ρομποτική καρέκλα που μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε «νοσοκόμα» – ρομπότ που θα έχει τη μορφή ενός προσφιλούς προσώπου του ατόμου που δέχεται τις φροντίδες, βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο. «Αυτή την περίοδο δημιουργούμε τα χέρια της καρέκλας που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να σηκωθεί και να καθίσει στη ρομποτική καρέκλα», ανέφερε. Η καρέκλα θα έχει κάμερες, αναγνώριση φωνής, ομιλία και θα βοηθά σε σταθερή βάση τον άνθρωπο που έχει ανάγκη σε καθημερινές λειτουργίες του. Θα είναι μία ακούραστη νοσοκόμα που σε αντίθεση με τους ανθρώπους που υπόκεινται σε κούραση σωματική και ψυχολογική και πολλές φορές δεν βοηθούν τον ασθενή, θα προσφέρει άοκνα τις υπηρεσίες της και με σταθερότητα.

Με τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούνται επίσης πρόσθετα ανθρώπινα μέλη για όσους έχουν ακρωτηριαστεί. Τα μέλη αυτά μπορούν να κάνουν κινήσεις με εντολές που θα δέχονται μέσω ομιλίας ή με σήματα που θα λαμβάνουν απευθείας από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η ομάδα επίσης του κ. Μπουρμπάκη, ολοκλήρωσε και παρέδωσε σε ινστιτούτο της Αμερικής ήδη από το 2010 ένα σύστημα που μπορεί να δώσει «μάτια» στους ανθρώπους με αναπηρία όρασης. «Τυφλός» λέγεται το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, μέσω του οποίου προσαρμόζονται κάμερες σε μαύρα γυαλιά, οι οποίες λαμβάνουν εικόνες από τον χώρο και τα πρόσωπα, τις επεξεργάζονται, τις στέλνουν στον υπολογιστή που βρίσκεται σε ένα σακίδιο που φορά στην πλάτη ο άνθρωπος με αναπηρία όρασης και μέσω ενός ακουστικού ακούει τι υπάρχει γύρω του, λαμβάνοντας με τον ήχο «εικόνα» από το περιβάλλον και τους ανθρώπους. «Για παράδειγμα μπορεί ο τυφλός να ρωτά, «είναι εδώ ο τάδε;». Και η κάμερα να σαρώνει τον χώρο, να τον εντοπίζει, να δίνει την πληροφορία πού κάθεται, αν μιλά, αν είναι εμφανώς στενοχωρημένος και στη συνέχεια να οδηγεί μέσω δονήσεων τον τυφλό προς το μέρος του ατόμου που αναζητά. Ετσι δεν θα έχουμε την εικόνα ενός τυφλού να κάθεται με το μπαστούνι του σε μια γωνία μιας αίθουσας περιμένοντας κάποιος να τον προσεγγίσει, αλλά ενός ανθρώπου που θα μπορεί να κινείται και να επικοινωνεί μέσα στον χώρο», εξηγεί ο κ. Μπουρμπάκης.

Τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται επίσης και στον τομέα της ρομποτικής χειρουργικής αλλά και στη διάγνωση για παράδειγμα παθήσεων του εντέρου που μπορεί να γίνει καταπίνοντας μία… κάψουλα. Όταν η κάψουλα βγει από τον οργανισμό θα έχει κάνει πλήρη διάγνωση για τυχόν παθήσεις του εντέρου προκειμένου στη συνέχεια να εφαρμοστεί θεραπεία.

Τεχνητή νοημοσύνη για την εξοικονόμηση ενέργειας

Στο ίδιο συνέδριο, ο Βολιώτης επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Τέκας, Μίλτος Αλαμανιώτης παρουσιάζει τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Αλαμανιώτη στο μέλλον οι πόλεις και τα σπίτια θα είναι «έξυπνα», θα διαθέτουν δηλαδή παντού αισθητήρες και τεχνολογίες πληροφορικής που θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και θα λειτουργούν αυτόνομα.

Το σπίτι θα αποφασίζει για το πότε θα ζεσταθεί το νερό μέσω ηλιακού με γνώμονα την ηλιοφάνεια, αν θα προμηθευτεί ηλεκτρικό ρεύμα κι από ποιον πάροχο με βάση την τιμή που θα συμφέρει, πότε θα λειτουργήσει το καλοριφέρ. Κι αν όλα αυτά φαίνονται πολύ μακρινά, ο κ. Αλαμανιώτης επισημαίνει ότι ήδη τα καινούρια σπίτια δημιουργούνται με υποδομές για την λειτουργία υπολογιστών, την υποδοχή αισθητήρων και συστημάτων τηλεπικοινωνιών.

Κυρίαρχα την επόμενη 15ετία τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο κ. Αλαμανιώτης εκτίμησε ότι την επόμενη 15ετία κυρίαρχα θα είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έναντι των βενζινοκίνητων. Κι αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα ενέργειας γιατί αν τις βραδινές ώρες οπότε και θα γίνεται συνήθως η φόρτιση, 50.000 αυτοκίνητα φορτίζονται ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξει το δίκτυο φόρτισης. Τη λύση θα δώσει η τεχνητή νοημοσύνη που θα επιτρέπει στο ίδιο το αυτοκίνητο μέσω υπολογιστικού εγκέφαλου που θα διαθέτει να κρίνει πότε μπορεί να φορτιστεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το δίκτυο ενέργειας. «Το αυτοκίνητο θα είναι πλέον νοήμον, όπως και το σπίτι», σχολίασε ο κ. Αλαμανιώτης.

«Το Χόλιγουντ έκανε ζημιά»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα, ο κ. Αλαμανιώτης ανέφερε ότι «το Χόλιγουντ έχει κάνει ζημιά στην τεχνητή νοημοσύνη».

«Ολοι όταν ακούν τεχνητή νοημοσύνη φέρνουν στον νου τους τον Terminator. Δεν είναι όμως έτσι. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα κάνει κακό. Θα λειτουργεί όπως εμείς την προγραμματίσουμε. Όμως ένα πρόβλημα που υπάρχει και δουλεύουμε για να επιλύσουμε είναι το θέμα της ασφάλειας. Όταν τα σπίτια και τα αυτοκίνητα λειτουργούν με υπολογιστές, αισθητήρες και κεραίες, κάποιος μπορεί να τα χακάρει. Το χακάρισμα από τον άνθρωπο είναι το πρόβλημα. Όπως σήμερα έχουμε τους κλέφτες στο μέλλον θα έχουμε τους διαδικτυακούς κλέφτες έναντι των οποίων προσπαθούμε να θωρακιστούμε», κατέληξε ο κ. Αλαμανιώτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου