ΤΟΠΙΚΑ

Αθώοι για το επεισόδιο με τη χλωρίωση

αθώοι-για-το-επεισόδιο-με-τη-χλωρίωση-834472

Oι τρεις κάτοικοι Σταγιατών, παρά την πρόταση ενοχής του εισαγγελέα έδρας

Με την επισήμανση της προέδρου έδρας ότι δεν έχει κανείς δικαίωμα να αυτοδικεί και ότι οποιεσδήποτε διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με τα νόμιμα μέσα, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε χθες αθώους τους τρεις κατοίκους Σταγιατών που κατηγορούνταν για απειλή, εξύβριση και στάση από κοινού.

Η υπόθεση αφορούσε σε επεισόδιο που σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2016. Στις 20 Ιουλίου οι κάτοικοι φέρονταν ότι αποπειράθηκαν να αποτρέψουν δύο υπαλλήλους της ΔΕΥΑΜΒ να τοποθετήσουν χλωριωτή στο αντλιοστάσιο.

Εντούτοις, λόγω του κοινωνικού προσώπου και των καλών σχέσεων που έχει η ΔΕΥΑΜΒ με τους πολίτες, οι υπάλληλοι ανακάλεσαν τις αρχικές τους καταθέσεις.

Οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι κατά πλειοψηφία, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος ομόφωνα.

Η αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε παρά την πρόταση ενοχής για τους δύο από τους τρεις κατηγορούμενους που διατύπωσε ο εισαγγελέας έδρας.

Για τα αδικήματα της απειλής και της εξύβρισης ο εισαγγελέας έδρας είπε ότι παύει η δίωξη, αφού οι παθόντες ανακάλεσαν.

Εντούτοις, για τη στάση από κοινού που είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενη ο εισαγγελέας επεσήμανε ότι συνιστά ένα αδίκημα που έχει τελεστεί και κατά την αντικειμενική του υπόσταση και κατά την υποκειμενική.

«Υπήρχε η απειλή σωματικής βίας. Όλα έγιναν για να αποτραπεί μία ενέργεια σοβαρή. Όχι μόνο έγιναν, αλλά συνέβησαν και κατόπιν αποφάσεως. Ήταν μία οργανωμένη και συντονισμένη πράξη. Αν υπάρχει διάθεση για να τα βρουν, αυτό δεν παίζει ρόλο για το περιστατικό. Δυστυχώς, οι κατηγορούμενοι ακόμη και τώρα θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αντικρούοντας την πρόταση του εισαγγελέα έδρας ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίστηκε ότι όσα ακούστηκαν περί στάσης είναι φαιδρά. «Αν υπήρχε πραγματική απειλή, δεν θα το έλεγαν οι μάρτυρες; Οι κατηγορούμενοι σέβονται τον Νόμο. Εκαναν ασφαλιστικά μέτρα και προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο», επισήμανε μεταξύ άλλων

Υπήρξε «παρεξήγηση»

Νωρίτερα εξετάστηκε ως μάρτυρας τεχνικός στην Ύδρευση που ήταν παρών στο επεισόδιο για την τοποθέτηση χλωριωτή, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη παρεξήγηση». «Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που το συνεργείο θα αποχωρούσε από την περιοχή. Όμως, δεν κινήθηκαν απειλητικά εναντίον μας. Απλώς δεν γνώριζαν τι εργασίες κάναμε. Μας κρατούσαν εκεί μέχρι να ενημερωθούν και να διευθετηθεί το θέμα», πρόσθεσε.

Άλλος εργάτης της ΔΕΥΑΜΒ που ήταν παρών σημείωσε ότι «έγινε μία παρεμπόδιση στις εργασίες, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο. Υπήρχε συνωστισμός. Εντούτοις, δεν ήρθαμε και στα χέρια». Τέλος, ο τρίτος μάρτυρας είπε ότι δεν ήταν παρών στο περιστατικό και ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά.

Οι απολογίες των κατηγορούμενων

«Διαφυλάττουμε το νερό σαν κόρη οφθαλμού. Είναι πολύ σημαντικό για το χωριό μας», είπε απολογούμενος ο πρώτος κατηγορούμενος. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι «βρέθηκα στον τόπο μετά από τηλεφώνημα ότι γίνονταν εργασίες.

Ζητήσαμε να μην πέσει πολύ χλώριο και ενημερώσαμε ότι θέλαμε πρώτα να δούμε την απόφαση για τη χλωρίωση», πρόσθεσε ο ίδιος

Από την πλευρά του ο δεύτερος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα για τις εργασίες που γίνονταν και ακολούθως μετέβη στο σημείο. «Το χωριό μας έχει πολύ μεγάλη ευαισθησία για το νερό. Μας είπαν ότι κάτι γίνεται. Έχουμε κάνει συνελεύσεις στο χωριό και έχουμε αποφασίσει ότι όταν συμβαίνει κάτι στο αντλιοστάσιο, θα πρέπει να ειδοποιείται ο κόσμος. Γι’ αυτό χτύπησαν και οι καμπάνες του χωριού. Δεν είναι ότι έγινε χλωρίωση, αλλά ότι αυτό συνέβη απροειδοποίητα», συμπλήρωσε.

Επισημαίνεται ότι στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Βόλου υπήρχε συγκέντρωση κατοίκων Σταγιατών που διαμαρτύρονταν για τη δίκη των κατηγορούμενων, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε παρουσία πολλών κατοίκων του χωριού που παραβρέθηκαν για συμπαράσταση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου