ΤΟΠΙΚΑ

Μετακινούμενη η εγκληματικότητα στον Βόλο και τη Μαγνησία

μετακινούμενη-η-εγκληματικότητα-στο-834750

Ρομά κάτοικοι Ζεφυρίου Αττικής οι τρεις από τους πέντε δράστες που χτύπησαν σε κοσμηματοπωλείο στον Αλμυρό το Σεπτέμβριο με λεία ρολόγια και κοσμήματα αξίας 500.000 ευρώ. Κάτοικος Ασπρόπυργου εξαπάτησε Βολιώτη μέσω FB και του πήρε 1.500 ευρώ ως προκαταβολή για αγορά αυτοκινήτου. Κάτοικος Θεσσαλονίκης «άρπαξε» από Βολιώτη ηχοσύστημα αυτοκινήτου δίχως να καταβάλει ούτε ευρώ.

Μεταφερόμενη είναι σε ένα μεγάλος μέρος της η εγκληματικότητα στον Βόλο και τη Μαγνησία τουλάχιστον εκείνη που παρουσιάζει τις σοβαρότερες μορφές. Ενδεικτικά το 30% των κλοπών και διαρρήξεων που συνέβησαν στον Βόλο και τη Μαγνησία από την αρχή του έτους εκτιμάται ότι τελέστηκε από δράστες άλλων πόλεων της Ελλάδος.

Γι’ αυτό το λόγο και επιλέγονται ανά τακτά διαστήματα να διεξάγονται στοχευμένοι έλεγχοι με εμφανή παρουσία της Αστυνομίας σε σημεία κλειδιά του οδικού δικτύου όπως στο πλαίσιο της επιχείρησης «Περσέας». Οι επιτήδειοι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει επαρκής αστυνόμευση στην πόλη και να φοβούνται για να «χτυπήσουν».

Κατά κύριο λόγο πίσω από τις κλοπές και τις διαρρήξεις στην πορεία της προανάκρισης διαπιστώνεται ότι κρύβονται Ρομά, οι οποίοι περιφέρονται αναζητώντας εύκολους στόχους για να ξαφρίσουν χρυσαφικά και να κλέψουν αντικείμενα αξίας.

Οι κλοπές και διαρρήξεις στο Νομό παρουσιάζουν αισθητή μείωση το 2018 σε σχέση με το 2017. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 το αστυνομικό δελτίο κατέγραψε 152 κλοπές από τις οποίες οι 131 μετά από μεθοδική και αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου και των κατά τόπους αστυνομικών αρχών εξιχνιάστηκαν.

Αντίστοιχα, ολόκληρο το 2017 οι κλοπές και διαρρήξεις που συνέβησαν ήταν συνολικά 213 εκ των οποίων κατέστη δυνατό και εξιχνιάστηκαν οι 171. Η μείωση στις κλοπές αποδίδεται στο υψηλό ποσοστό εξιχνίασης που επιτυγχάνεται κάθε χρόνο από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η μετακινούμενη εγκληματικότητα.

Οσον αφορά στις κλοπές – διαρρήξεις με Βολιώτες δράστες από την περαιτέρω προανάκριση διαπιστώθηκε ότι στην πλειοψηφία τους αφορούσαν σε μικροεκληματικότητα. Συνήθως πίσω από τις εν λόγω πράξεις κρύβονται χρήστες ναρκωτικών ουσιών ή ανήλικοι με παραβατική συμπεριφορά, οι οποίοι απασχολούν τις αστυνομικές αρχές επανειλημμένα και κατά κύριο λόγο «χτυπούν» σε μαγαζιά και καταστήματα.

Η Αστυνομία προσπαθεί με κάθε τρόπο να μειώσει και περαιτέρω την εγκληματικότητα. Πρέπει όμως και οι πολίτες να απευθύνονται στην Αστυνομία και να ζητούν βοήθεια όταν διαπιστώνουν στην καθημερινότητά τους κάποια ύποπτη ενέργεια.

Ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου Γιώργος Ντιζές λέει ότι η Αστυνομία θέλει να έχει δίπλα της τους πολίτες. Οταν υπάρχουν επ’ αυτοφώρω συλλήψεις, τότε η λεία των δραστών τα χρυσαφικά, τα διάφορα χρηματικά ποσά που αφαιρούνται και άλλα αντικείμενα αξίας επιστρέφονται στους κατόχους τους.

«Η Αστυνομία θέλει τον πολίτη κοντά της ώστε μαζί να συνεργαστούν για ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό και κρίσιμο οι καταγγελίες να γίνονται ευθύς αμέσως όταν διαπιστώνονται αδικήματα στις κατά τόπους αρχές ώστε να μη χάνεται και πολύτιμος χρόνος», λέει ο κ. Ντιζές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου