ΤΟΠΙΚΑ

Διακοπή του καπνίσματος μέσω e-mail

διακοπή-του-καπνίσματος-μέσω-e-mail-851206

Ενα από τα σοβαρά προβλήματα του αιώνα μας είναι η καπνισματική επιδημία. Το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται από έκθεση που συγκεντρώνει στοιχεία, σχετικά με τη διάδοση του καπνίσματος κατά τα τελευταία 20 έτη σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκτιμήσεις για τη διάδοση του καπνίσματος στον ανδρικό πληθυσμό κυμαίνονται από 16% στη Σουηδία έως 51% στην Ελλάδα και στη Λετονία. Όσον αφορά στη διάδοση του καπνίσματος στο γυναικείο πληθυσμό, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται αντίστοιχα από 8% στην Κύπρο έως 39% στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στους άνδρες καπνιστές η χώρα μας παρουσιάζει μία από τις μικρότερες πτωτικές τάσεις (-5% σε διάστημα 16 ετών), διατηρώντας την πρώτη θέση. Παράλληλα, και στις γυναίκες, με μία εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 95%, βρισκόμαστε στην πρώτη θέση με 39% ποσοστό γυναικών που καπνίζουν και διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου 2007 είναι: περιβάλλον ελεύθερο καπνού. Ο περιβαλλοντικός καπνός του τσιγάρου αποτελεί σημαντικό και αναγνωρισμένο ρύπο των εσωτερικών χώρων, καθώς περιέχει περισσότερες από 4000 χημικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι τοξικές και καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να συμβεί στους χώρους όπου υπάρχει ενεργητικό κάπνισμα. Αυτοί συνήθως είναι ο χώρος εργασίας, το σπίτι και οι δημόσιοι χώροι.
Ο καπνός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως η οποία μπορεί να προληφθεί. Είναι καλά γνωστό ότι οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν τελικά εξαιτίας του καπνού. Εξίσου σημαντικό γεγονός είναι οι θάνατοι εξαιτίας του καπνού, εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που δεν κάπνισαν ποτέ αλλά ήταν παθητικοί καπνιστές.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το παθητικό κάπνισμα είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία. Προκαλεί σοβαρές παθήσεις, συχνά θανατηφόρες σε παιδιά και ενήλικες. Η αποφυγή του ενεργητικού αλλά και του παθητικού καπνίσματος, είναι στις προτεραιότητες των δράσεων για την προστασία από σοβαρές θανατηφόρες παθήσεις. Εάν δεν είστε καπνιστής, προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αποφεύγετε το ενεργητικό κάπνισμα. Οποιοσδήποτε βαθμός έκθεσης στον καπνό από καπνιστές, είναι βλαβερός. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κάτω από το οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα.
Σήμερα παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα αποδίδει μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση της χρήσης των προϊόντων καπνού. Οι κυριότεροι στόχοι είναι η πρόληψη και η διακοπή του καπνίσματος. Παρά τη σημαντική πρόοδο, ο αριθμός των καπνιστών εξακολουθεί να είναι υψηλός (περίπου το ένα τρίτο του κοινοτικού πληθυσμού) και οι επιπτώσεις την υγεία είναι εξίσου σημαντικές, δεδομένου ότι κάθε χρόνο σημειώνονται στην Κοινότητα περίπου 650.000 θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στα Νοσοκομεία προγράμματα διακοπής του καπνίσματος. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας λειτουργεί Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που εντάσσεται στη λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής. Στο Ιατρείο γίνεται μια προσπάθεια διακοπής καπνίσματος σε ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να διακόψουν το κάπνισμα καθώς επίσης και ενημέρωση για τους κινδύνους από τη νικοτίνη και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. Ψυχολογική στήριξη και φάρμακα είναι οι δύο μέθοδοι που ακολουθούνται στους καπνιστές. Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και δέχεται με ραντεβού κάθε Δευτέρα.
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική θα απαντά σε ερωτήσεις καπνιστών σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως τις 31 Μαΐου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου