ΤΟΠΙΚΑ

Αφησαν απλήρωτους τους απόμαχους της υπαίθρου

αφησαν-απλήρωτους-τους-απόμαχους-της-835678

Με άδεια χέρια έμειναν δεκάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που πληρώνονται μέσω του διανομέα των ΕΛΤΑ κάθε μήνα τις καθορισμένες αποδοχές τους – Δεν μπήκαν εγκαίρως τα χρήματα από την Τράπεζα στους ειδικούς λογαριασμούς

Μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη – πέραν των ψαλιδισμένων συντάξεων -περίμενε εκατοντάδες συνταξιούχους του ΟΓΑ στη Μαγνησία. Μολονότι χθες περίμεναν να πληρωθούν τις αποδοχές τους, έμειναν απλήρωτοι και αναγκάζονται τώρα να περάσουν το Σαββατοκύριακο με δανεικά, επειδή δεν έγινε εγκαίρως από την αρμόδια Τράπεζα ο ανεφοδιασμός με ρευστό των ειδικών λογαριασμών τους στα ΕΛΤΑ.

Η καταβολή των συντάξεων του ΟΓΑ είναι καθορισμένη εδώ και χρόνια στην 1η ημέρα κάθε μήνα. Το 66% των συνταξιούχων του Οργανισμού πληρώνεται μέσω των ΕΛΤΑ. Από αυτούς, άλλοι προσέρχονται και πληρώνονται στο γκισέ, όπου βέβαια ακόμη λειτουργούν υποκαταστήματα, και άλλοι, που είναι οι περισσότεροι, πληρώνονται κάθε μήνα από τους διανομείς – ταχυδρόμους. Το υπόλοιπο 34% πληρώνεται μέσω Τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, συνήθως μέσα στις πρώτες τρεις μέρες του μήνα ολοκληρώνονται όλες οι πληρωμές.

Χθες ωστόσο, που ήταν η δεύτερη ημέρα καταβολής των συντάξεων του Οργανισμού, δεν συνέβη το ίδιο. Στην πλειονότητα των συνταξιούχων ΟΓΑ που παραλαμβάνουν τα χρήματά τους από τον ταχυδρόμο των ΕΛΤΑ, δεν καταβλήθηκε η σύνταξη μηνός Νοεμβρίου.

Συνταξιούχοι που περίμεναν τον ταχυδρόμο στις πλατείες των χωριών – όπως γίνεται κάθε φορά που πληρώνονται – υπέστησαν την πιο μεγάλη ψυχρολουσία, όταν ενημερώθηκαν από τον ταχυδρόμο ότι «δεν μπήκαν χρήματα και δεν πρόκειται να πληρωθούν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα που θα ανοίξουν ξανά οι Τράπεζες», όπως τους ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Αυτό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε οργίλες αντιδράσεις. Σήμανε «κόκκινος συναγερμός». Πολλοί από τους θιγόμενους συνταξιούχους που περίμεναν πώς και πώς την πληρωμή της σύνταξης για να εξοφλήσουν τα χρέη τους και να τακτοποιήσουν διάφορες υποχρεώσεις τους, έμειναν όχι απλά με άδεια χέρια… αλλά και αναγκασμένοι να αναζητήσουν άλλες οικονομικές πηγές για να περάσουν ανθρώπινα το Σαββατοκύριακο. Με τις συντάξεις του ΟΓΑ άλλωστε να κυμαίνονται από 380 ευρώ έως 450 ευρώ, δεν μπορούν ούτως ή άλλως να κάνουν πολλά πράγματα.

«Δεν είναι δυνατόν να μας αφήνουν χωρίς ευρώ ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για χρήματα που τα έχουμε δουλεμένα και τα δικαιούμαστε. Είναι απαράδεκτο να γινόμαστε «μπαλάκι» υπηρεσιών και τραπεζών και να μένουμε απλήρωτοι, επειδή δεν έγινε εγκαίρως από την Τράπεζα προς τα ΕΛΤΑ η διαδικασία του ανεφοδιασμού με χρήματα», κατήγγειλαν θιγόμενοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, απευθυνόμενοι για να καταγγείλουν το γεγονός.

Να σημειωθεί πως ο περιφερειακός διευθυντής των ΕΛΤΑ που εδρεύει στη Λάρισα, με τον οποίο επικοινώνησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, δήλωσε πως «εκ της θέσης του δεν μπορεί να απαντήσει σε δημοσιογράφους για υπηρεσιακά ζητήματα».

Σύμφωνα ωστόσο με ανεπίσημες πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, ο ΟΓΑ δεν φέρει ευθύνη για το πρόβλημα που προκλήθηκε, καθώς τα χρήματα πιστώθηκαν κανονικά στο ειδικό διατραπεζικό σύστημα που είναι αρμόδιο για τις συντάξεις. Το πρόβλημα ανέκυψε από τη στιγμή που δεν έγινε από την αρμόδια Τράπεζα ο ανεφοδιασμός με ρευστό των ειδικών λογαριασμών στους οποίους πιστώνονται τα χρήματα των δικαιούχων συνταξιούχων, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν τα ΕΛΤΑ να καταβάλλουν τις συντάξεις σ’ όσους πληρώνονται από τον ταχυδρόμο. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες χθες και προχθές «ζεστό χρήμα» πήραν μόνο όσοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ πληρώνονται από το γκισέ του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ στην οδό Αγ. Νικολάου και όσοι έχουν εξαρχής δηλώσει ότι επιθυμούν να πληρώνονται μέσω Τραπεζών ή ΑΤΜ.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, όσοι συνταξιούχοι έμειναν απλήρωτοι χθες θα πληρωθούν μεθαύριο Δευτέρα και την Τρίτη 6 Νοεμβρίου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου