ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 15% στον καρκίνο του μαστού

αύξηση-15-στον-καρκίνο-του-μαστού-835711

Καινούργια φάρμακα και θεραπείες μειώνουν σε ποσοστό 20% τους θανάτους ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δρ. Πάρις Μακραντωνάκης

Αυξητική τάση σε ποσοστό 15% σημειώνεται την τελευταία πενταετία στον καρκίνο του μαστού, που εμφανίζει μία στις οχτώ γυναίκες, αλλά το νέο ανησυχητικό δεδομένο είναι ότι το πρόβλημα εντοπίζεται πλέον και σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας, 29 έως 32 ετών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο δρ. Πάρις Μακραντωνάκης, παθολόγος – ογκολόγος, διευθυντής της Β΄ Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», ενώ σημείωσε παράλληλα ότι τα νέα φάρμακα που ενισχύουν τις στοχευμένες θεραπείες μειώνουν σε ποσοστό 20% τη θνησιμότητα των ασθενών.

Ο διακεκριμένος γιατρός μίλησε για τον καρκίνο του μαστού στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο Α’ Σοροπτιμιστικός Ομιλος Βόλου στην αίθουσα του «Παρκ» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, που τιμάται την 25η Οκτωβρίου και υπογράμμισε ότι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Παλαιότερα η εμφάνιση της νόσου εντοπιζόταν σε ηλικίες άνω των 40 ετών, μετά την εμμηνόπαυση, αλλά τα τελευταία χρόνια διαγιγνώσκονται και νεότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού» ανέφερε ο κ. Μακραντωνάκης, ο οποίος σημείωσε ότι στις νεότερες ηλικίες διερευνάται, πέραν των άλλων, και ο κληρονομικός παράγοντας.

Ο ίδιος σημείωσε, παράλληλα, ότι τα καινούργια φάρμακα είναι βασικός σύμμαχος, προκειμένου να γίνεται πιο στοχευμένα η θεραπεία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής της ασθενούς.

Στρες και διατροφή

Ο κορυφαίος γιατρός ανέλυσε τους παράγοντες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, καθιστώντας σαφές ότι «η άσκηση και η αλλαγή του τρόπου ζωής» λειτουργούν ευεργετικά.

«Η παχυσαρκία είναι σοβαρός παράγοντας, η κατανάλωση οινοπνεύματος, το κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού» είπε ο κ. Μακραντωνάκης, ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να αποφεύγονται «η υπερκατανάλωση ζάχαρης και κόκκινου κρέατος, το κάπνισμα και το στρες, που είναι επιβαρυντικοί παράγοντες».

Συνοψίζοντας, επισήμανε πως «όταν γίνεται έγκαιρα η διάγνωση, αντιμετωπίζεται πιο εύκολα το πρόβλημα. Ο καρκίνος είναι μια νόσος που μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου