ΤΟΠΙΚΑ

2 Νοεμβρίου 1881: Ο Βόλος ελεύθερος…

2-νοεμβρίου-1881-ο-βόλος-ελεύθερος-836687

Χίλιοι μαθητές επισκέπτονται τα ΓΑΚ Μαγνησίας με αφορμή τη σημερινή επέτειο

Σπάνια ιστορικά τεκμήρια που σκιαγραφούν ανάγλυφα στιγμιότυπα του τουρκοκρατούμενου Βόλου, αλλά και της νεότερης ιστορικής περιόδου περιλαμβάνονται στις συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας και παρουσιάζονται στο κοινό με αφορμή τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από τους Τούρκους. Συγκεκριμένα, στις 2 Νοεμβρίου του 1881 εισήλθε ο Ελληνικός Στρατός στον Βόλο σε πανηγυρικό κλίμα και στην συνέχεια την ίδια χρονιά έγινε η προσάρτηση της πόλης στο Ελληνικό Κράτος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος», που πραγματοποιείται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, ακουμπά πάνω σε δύο ιστορικές ημερομηνίες, την 19η Οκτωβρίου 1944 και την 2α Νοεμβρίου 1881, οι οποίες σηματοδότησαν την απελευθέρωση του Βόλου από τους Γερμανούς και τους Τούρκους αντίστοιχα.

Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική και όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά «στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, είναι να πληροφορηθούν όλοι την ιστορία του Βόλου και γεγονότα που είναι σημαντικά για όλους».

Βασικός κορμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η έκθεση αρχειακού υλικού που χρονολογείται από την περίοδο του τουρκοκρατούμενου Βόλου μέχρι και τον 19ο αιώνα και πλαισιώνεται από οπτικό υλικό, που καθιστά βιωματική τη μάθηση.

Ιστορική μέρα

Ιστορική είναι για τον Βόλο η συγκεκριμένη μέρα, δεδομένου ότι ξεκίνησε ένα καινούργιο κεφάλαιο για την πόλη που ανέπνευσε αέρα ελευθερίας, ενώ η οδός 2ας Νοεμβρίου παραπέμπει σημειολογικά στην απαρχή του ελεύθερου βίου του Βόλου από τον τουρκικό ζυγό.

Σύμφωνα με την νεότερη ιστορία, τον Ιούνιο του 1881 απελευθερώθηκε αρχικά η περιοχή της Αρτας και στη συνέχεια σταδιακά όλες οι θεσσαλικές πόλεις, με τελευταίο τον Βόλο στις 2 Νοεμβρίου 1881. Η είσοδος του Στρατού υπό τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο συνοδεύτηκε με πανηγυρικές εκδηλώσεις από το σύνολο του πληθυσμού.

Όλος ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί κλαίγοντας από χαρά και επευφημώντας, ένα πραγματικό παραλήρημα ενθουσιασμού για το σπουδαίο γεγονός, μετά από τεσσερισήμισι αιώνες σκλαβιάς. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και σε όλα τα χωριά του Πηλίου, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο χαρμόσυνο κλίμα.

Ο Βόλος το 1881 ήταν μια ανερχόμενη μικρή εμπορική πόλη, με προοπτικές δημιουργίας σπουδαίου λιμανιού στα βόρεια σύνορα -τότε – του Κράτους. Η ανάπτυξη που ήδη είχε αρχίσει από τις προηγούμενες δεκαετίες, τώρα θα ακολουθούσε σαφώς ταχύτερους ρυθμούς, κάτι που φάνηκε αμέσως τα κατοπινά χρόνια. Ακόμη, πριν από την απελευθέρωση, είχε ξεκινήσει η επιχωμάτωση στα αβαθή της παραλίας, μπροστά από το νέο αναπτυσσόμενο τμήμα της πόλης, για να συνεχιστεί και να αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο την απαρχή της διαμόρφωσης του λιμανιού. Με τα λιμενικά έργα, η έναρξη των οποίων έγινε το 1892, κατασκευάστηκε λιμάνι ικανό για τις ανάγκες που παρουσιάζονταν και άνοιξε σταδιακά μια καινούργια περίοδος στον ελεύθερο πλέον Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου