ΤΟΠΙΚΑ

Μπαίνει απινιδωτής στα 7ο -9ο Γυμνάσια Βόλου

μπαίνει-απινιδωτής-στα-7ο-9ο-γυμνάσια-β-836748

Προσπάθεια από τα δύο σχολεία για την προμήθεια του μηχανήματος που σώζει ζωές

Την προσπάθεια για να αποκτήσει το σχολικό συγκρότημα των 7ου και 9ου Γυμνασίων Βόλου δικό του απινιδωτή που μπορεί να σώσει μία ανθρώπινη ζωή ξεκινούν από κοινού οι διευθυντές των δύο σχολείων Περικλής Φασουράκης και Νίκη Χατζηκυριάκοιυ αντίστοιχα, όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες για την ενημέρωση και πρακτική άσκηση των μαθητών σε θέματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης και χρήσης απινιδωτή.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίδειξη προσφοράς των πρώτων βοηθειών σε συνάνθρωπο ο οποίος υπέστη ένα καρδιακό επεισόδιο, αλλά και με ποιον τρόπο γίνεται η χρήση ενός φορητού απινιδωτή που τυγχάνει να έχουμε σε κοινόχρηστο σημείο.

Η εκδήλωση έγινε με τη συνδιοργάνωση του Γηροκομείου Βόλου και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, Κηδεμόνων Δήμου Βόλου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας), με την απαραίτητη συνδρομή και συμμετοχή των διευθύνσεων των δύο σχολείων και των συλλόγων γονέων. Εικόνα που κέρδισε όλους, ήταν, όταν μια ομάδα ηλικιωμένων από το Γηροκομείο Βόλου, παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αποσπώντας το χειροκρότημα όλων.

Στον χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος του Γηροκομείου Βόλου και αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» Ευθύμιος Ζιγγιρίδης ο οποίος είχε και την αρχική πρωτοβουλία του προγράμματος που ξεκίνησε ενεργά από πέρυσι, εξήγησε στους μαθητές, την ουσία της κίνησης που έχει να κάνει με τον συνάνθρωπο, αλλά και το πόσο ωφέλιμη μπορεί να είναι στη διάρκεια της ζωής μας. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θετική εμπλοκή στην εκδήλωση των μελών του Γηροκομείου.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σοφία Κανταράκη, εκ μέρους και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας ΕκπαίδευσηςΣ. Σαβελίδη, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική των πρωτοβουλία που πραγματοποιείται στις σχολικές μονάδες, τονίζοντας ότι «είναι κάτι ωφέλιμο για όλους και μπορεί να συνεχιστεί, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που αφορούν καρδιακά επεισόδια».

Η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου Νίκη Χατζηκυριάκου, που είχε φροντίσει νωρίτερα με τους εκπαιδευτικούς να προετοιμάσει με μια σύντομη ενημέρωση τους μαθητές, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα και όλοι πρέπει να έχουν την εμπειρία να τα βοηθήσουν, όπως γενικότερα τον συνάνθρωπο και τους δικούς τους ανθρώπους.

Ο διευθυντής του 9ου ΓυμνασίουΒόλου Περικλής Φασουράκης, χαιρέτισε και συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, εκφράζοντας επιθυμία συνέχισης του προγράμματος και για το εκπαιδευτικό δυναμικό ίσως των σχολείων, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου Ηλίας Κουτσερής, υποστήριξε ότιμέσω της πρωτοβουλίας, επιτυγχάνεται αρχικά η σύσφιξη των γενεών, αφού οι ηλικιωμένοι συμπολίτες υποστηρίζουν το πρόγραμμα, στο οποίο όμως παράλληλα, λαμβάνουν μέρος μαθητές και ο ένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο. Όπως τόνισε δεν γνωρίζουμε εάν είναι ηρωισμός να προσφέρει κάποιος βοήθεια στον συνάνθρωπο, είναι όμως σίγουρα ανθρωπισμός, να μπορέσεις να προσφέρεις, σε όποιον βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση.

Ο επίατρος Χαράλαμπος Παρίσης, διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του 404 Στρατιωτικού ΝοσοκομείουΛάρισας, που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, τόνισε ότι «θέλουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα σ’ αυτή τη χώρα και πρέπει ο καθένας μας να αλλάξει τον εαυτό του και να γίνει καλύτερος για τον συνάνθρωπό του», επισημαίνοντας ότι το μάθημα ΚΑΡΠΑ είναι μάθημα παιδείας.

Ο τίτλος της ενημερωτικής δράσης, ήταν «Η ενημέρωση και η εκπαίδευση σώζουν ζωές» και για τη φετινή χρονιά, ήταν η πρώτη οργανωμένη σε σχολικό συγκρότημα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου