ΤΟΠΙΚΑ

Συνέδριο στον Βόλο για τη διαχείριση αποβλήτων και την αέρια ρύπανση

συνέδριο-στον-βόλο-για-τη-διαχείριση-α-836750

Διακεκριμένοι καθηγητές από όλο τον κόσμο συμμετέχουν με ομιλίες τους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Βόλο παρουσιάζει το 5ο Συνέδριο Οικονομικής Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος που ξεκίνησε χθες από το Εργαστήριο Επιχειρησιακών Ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης».

Στις εργασίες του συνεδρίου που σήμερα και αύριο μεταφέρονται στο νέο κτίριο του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στην ανακαινισμένη πτέρυγα του «Ματσάγγου», θα υπάρχει ειδική ενότητα για τη διαχείριση των αποβλήτων και την αέρια ρύπανση και τις επιπτώσεις της στην ανθρώπινη υγεία.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκινούν σήμερα από τις 9:30 το πρωί, ενώ η ενότητα της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης των αποβλήτων θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, διευθυντή του Εργαστηρίου Επιχειρησιακών Ερευνών και οργανωτικό υπεύθυνο του συνεδρίου Γεώργιο Χάλκο την ενότητα έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι όλων των πλευρών, τόσο οικολόγοι, όσο και της τοπικής τσιμεντοβιομηχανίας.

Για το θέμα, ο κ. Χάλκος ανήγγειλε ότι θα παρουσιαστεί μελέτη καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη διαχείριση των αποβλήτων μέσα από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με στόχο τη μείωση των εισροών.

Στο συνέδριο που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 3 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 130 και πλέον επιστημόνων από 60 ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα παρουσιαστούν μια σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων που αφορούν στον βιώσιμο τουρισμό, στις βιώσιμες μεταφορές, την ενέργεια συμβατική και μέσα από ανανεώσιμες πηγές, σε περιβαλλοντικά ζητήματα και στις ανησυχίες που γεννούν.

«Αυτό που επιχειρούμε να δείξουμε είναι η διεπιστημονικότητα που διέπει τη διαχείριση σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων», σημείωσε ο κ. Χάλκος.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης ενώ χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων η πρώην αντιδήμαρχος Πρασίνου και δημοτική σύμβουλος Βόλου Μίνα Καλογήρου τονίζοντας ότι «ο Δήμος επενδύει στην προστασία και αναβάθμιση του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος και μεριμνά για την συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των χώρων πρασίνου».

Συνάντηση επιστημόνων από κάθε γωνιά της Γης

Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες του χώρου από τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό και θα παρουσιαστούν εργασίες που θα δώσουν το έναυσμα για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και τη σαφή διατύπωση προτάσεων και πολιτικών αντιμετώπισής τους.

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου είναι πέντε διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, οι οποίοι συμμετέχουν ως ομιλητές και παρακολουθούν τις εργασίες του συνεδρίου.

Πρόκειται για τους καθηγητές Charles Perrings και Ann Kinzig από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα των ΗΠΑ οι οποίοι χθες κατά την έναρξη του συνεδρίου μίλησαν για το πάντρεμα της οικολογίας και της οικονομίας μεταφέροντας ένα πείραμα 40 ετών μεταξύ οικολόγων και οικονομολόγων για το πώς μπορούν να βρουν τις διαστάσεις της ανθρωπογενούς επίδρασης στη βιόσφαιρα. Σε δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Perringsυπογράμμισε την ανάγκη ανάπτυξης της οικονομίας με περιβαλλοντικούς όρους. «Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ οικονομίας και οικολογίας. Όταν η οικονομία δεν αναπτύσσεται με περιβαλλοντικούς όρους δημιουργούνται προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις εργασίες συμμετέχουν επίσης ο καθηγητής Anil Markandya από το BasqueΚέντρο Κλιματικής Αλλαγής ο οποίος θα μιλήσει για την αγροτική οικονομική και τη βιωσιμότητα στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων η οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε η υπερεκμετάλλευση της γης να γίνει με βιώσιμο τρόπο.

Ο καθηγητής Shunsuke Managiαπό το Πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας θα μιλήσει για πρώτη φορά για έναν νέο τρόπο μέτρησης του πλούτου των εθνών όχι με βάση το ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) αλλά με τη διάσταση των μορφών του κεφαλαίου (ανθρώπινο, φυσικό και ανθρώπινης προέλευσης). Πρόκειται για μία μελέτη που έχει γίνει εξετάζοντας 140 χώρες από το 1990 έως σήμερα.

Τέλος, ο καθηγητής ClevoWilsonαπό το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, θα μιλήσει για τους πράσινους χώρους, τη σημασία τους για τον άνθρωπο και την ανάγκη προστασίας τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου