ΤΟΠΙΚΑ

Στον Εισαγγελέα οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας

στον-εισαγγελέα-οι-κτηνοτρόφοι-της-θε-837588

Στοιχεία από όλη τη Θεσσαλία θα δοθούν στη Δικαιοσύνη – Αίτημα και για διεύρυνση των ενισχύσεων

Στον εισαγγελέα προσανατολίζονται να προσφύγουν οι κτηνοτρόφοι όλης της Θεσσαλίας, ζητώντας παρέμβαση και ελέγχους, για να σταματήσει η κατρακύλα των τιμών στο γάλα.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, οι τιμές με τις οποίες πληρώνονται οι ίδιοι για το ντόπιο γάλα που διαθέτουν είναι πολύ χαμηλές και όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να έχει συρρικνωθεί. Από τη δικαιοσύνη θα ζητηθεί να γίνουν έλεγχοι, για αν γίνονται παράνομες εισαγωγές γάλακτος.

Η απόφαση για προσφυγή στη δικαιοσύνη, ελήφθη σε πανθεσσαλική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Τύρναβο και στην οποία από τη Μαγνησία συμμετείχαν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι Αλμυρού, Βελεστίνου και Αισωνίας.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι συζήτησαν το ενδεχόμενο καθόδου στην Αθήνα για να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τους ελλιπείς ελέγχους, που έχουν ως αποτέλεσμα την κατρακύλα των τιμών στο γάλα, ενώ ζητούν από το υπουργείο να διευρύνει το πρόγραμμα deminimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), ώστε να συμπεριληφθούν και οι κτηνοτρόφοι των πεδινών περιοχών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Παλάσκας παρουσίασε τις απόψεις και τις δράσεις της Ομοσπονδίας στους παριστάμενους στη συνέλευση κτηνοτρόφους γύρω από τα προβλήματα του κλάδου, δίνοντας έμφαση για άλλη μια φορά στη μη ύπαρξη ελέγχων από το κράτος για το αιγοπρόβειο γάλα και την πτώση των τιμών.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία συνάντηση μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κτηνοτροφικών συλλόγων, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο σε επιμέρους προβλήματα, όσο και στα γενικότερα προβλήματα, τα οποία οδηγούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας σε διάλυση.

Η γενική συνέλευση ομόφωνα στο τέλος αποφάσισε, εκτός από την κατάθεση στοιχείων στον εισαγγελέα για την τιμή στο γάλα, τις παρακάτω δράσεις:

– Να δοθεί το De minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας) για την απώλεια εισοδήματος από την πτώση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος σε όλους τους κτηνοτρόφους αυξάνοντας το ποσό, ώστε να μην έχει επιδοματικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό.

-Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να δημιουργηθεί και τμήμα κτηνοτροφικό, προκειμένου οι εισφορές των κτηνοτρόφων να πηγαίνουν μόνο σε κτηνοτρόφους

– Να δοθεί η πρέπουσα αποζημίωση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον καταρροϊκό πυρετό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου