ΤΟΠΙΚΑ

Οδοιπορικό με επίκεντρο τα ηρώα του Βόλου και του Πηλίου

οδοιπορικό-με-επίκεντρο-τα-ηρώα-του-βό-837600

Οδοιπορικό τιμής με επίκεντρο τα ηρώα του Βόλου και του Πηλίου και την ιστορική τους σημασία ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία της «Μαγνήτων Κιβωτός», του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ιωνίας «Εγγλεζονήσι» και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Επίκεντρο της εκδήλωσης αποτέλεσε η έρευνα της Βασιλείας Γιασιράνη – Κυρίτση που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια και ανέδειξε ήρωες και ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την τοπική ιστορία.

Στην έρευνά της καταγράφονται τα ηρώα Βόλου, Μακρινίτσας, Πορταριάς, Κεραμιδίου, Καναλίων, Κερασιάς, Αγριάς, Άνω και Κάτω Λεχωνίων, Αφετών, Νεοχωρίου, Αγίου Βλασίου, Πινακατών, Δράκειας, Αγ. Λαυρεντίου, Αγ. Γεωργίου, Μηλεών, Τσαγκαράδας, Μουρεσίου, Κισσού, Ζαγοράς, και Τρικερίου, που παρουσιάστηκαν με λόγο και εικόνα στο ακροατήριο.

Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Σοφία Χάλαρη μετέφερε τον χαιρετισμό του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, τη σημασία των ηρώων στην προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Η ερευνήτρια και συγγραφέας Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση υπογράμμισε ότι «τα ηρώα είναι το συλλογικό αντίδωρο των κατοίκων στους ήρωες που έπεσαν για την πατρίδα». Παράλληλα επεσήμανε ότι τα παλαιότερα, που ανάγονται στο 1892, βρίσκονται στον Σαρακηνό και τη Μακρινίτσα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι, επίσης, τα ηρώα του Τρικερίου, τα οποία μαζί με τα κανόνια της ελληνικής επανάστασης που έχουν διατηρηθεί, αποτυπώνουν στιγμές ανδρείας, αγώνα και θυσίας της τοπικής ιστορίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου «Εγγλεζονήσι» Ουρανία Σταματιάδου ανέφερε ότι ο χρόνος πραγματοποίησης της εκδήλωσης βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με το έπος του ’40 και της «απόδοσης τιμής στους χιλιάδες των ελλήνων οι οποίοι θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της πατρίδας μας, για ελευθερία και δημοκρατία».

Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Βαραλής, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Μητρόπολης Δημητριάδος, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, εκπρόσωποι συλλόγων και θεσμικών φορέων και αρκετοί φίλοι της ιστορίας και του πολιτισμού.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου