ΤΟΠΙΚΑ

Κορυφώνονται οι διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ -ΚΙΝΑΛ για τον Δήμο Βόλου

κορυφώνονται-οι-διεργασίες-σε-συριζα-838252

Σε τεντωμένο σχοινί οι συνομιλίες για το ενδεχόμενο συμπόρευσης στον Βόλο – Θετικό το κλίμα για συνεργασία με Ν. Τσιλιμίγκα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Ποια νέα πρόσωπα βολιδοσκοπεί το κυβερνών κόμμα

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι διεργασίες στα πολιτικά επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με στόχο να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας στον Δήμο Βόλου, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Αντιθέτως, θεωρείται πολύ πιθανή η συμπόρευση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής υποψήφιο περιφερειάρχη τον γιατρό Νίκο Τσιλιμίγκα. Εκτός απροόπτου, η συνεργασία αυτή θα εκφραστεί με τη συμμετοχή υποψηφίων που θα υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο.

Το Σάββατο στη Λάρισα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, αναμένεται ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ επίσης θα έχει συνάντηση και με τοπικά στελέχη με τα οποία θα συζητήσει το θέμα του Δήμου Βόλου.

Σήμερα εξάλλου στον Βόλο αναμένεται κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τον Βασίλη Κεγκέρογλου, γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Oμάδας και εξ απορρήτων της προέδρου Φώφης Γεννηματά, για να προεδρεύσει σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Κίνημα Αλλαγής, αν και η τελική απόφαση για το ποιος θα είναι υποψήφιος θα ληφθεί από την Αθήνα.

Αυτό το τελευταίο ωστόσο (ανακοίνωση στήριξης από την Αθήνα), σε συνδυασμό με την απόφαση για αυτόνομη κάθοδο, φέρεται να συναντά σοβαρές επιφυλάξεις σε ένα κομμάτι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που επικαλούνται τις δημοτικές ομάδες των δύο κομμάτων για να υποστηρίξουν πως «έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τετελεσμένα και ότι επιθυμούν συμπόρευση από τον πρώτο γύρο σ’ ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα έχουν λόγο και οι ίδιοι».

Και νέα υποψηφιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση προχθές το βράδυ, στην οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ψηφοδέλτιο του Ν. Τσιλιμίγκα, με τα μέλη της Νομαρχιακής να εκφράζονται θετικά σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προέκυψαν δύο νέα δεδομένα. Αφενός η πλειονότητα της ΝΕ τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην αντιδημάρχου Βόλου Απόστολου Παντσά και αφετέρου «δήλωσε παρούσα» στη διαδικασία αξιολόγησης και εξέφρασε τη βούληση να ηγηθεί ψηφοδελτίου στον Δήμο Βόλου η δημοτική σύμβουλος Νέας Ιωνίας Φωτεινή Κοκκινάκη. Η κ. Κοκκινάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι έχει τη δυνατότητα για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού συνδυασμού και ζήτησε να τεθεί η υποψηφιότητά της στην κρίση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη δήλωση της κ. Κοκκινάκη, την οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές δεν ανέμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση διακόπηκε και αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Χθες πάντως, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αναστασίου, πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όπως είναι γνωστό με γραπτή δήλωσή του, έκανε γνωστό ότι είναι παρών στις διαδικασίες, ζητώντας να αξιολογηθεί από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ ανακοίνωσή του ο Γιάννης Αναστασίου, ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρόσκλησή της και επισημαίνει: «Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές ως πολύ θετική. Υπήρξε ταύτιση απόψεων ως προς την αναγκαιότητα συνεργασίας των πολιτικών και αυτοδιοικητικών προοδευτικών δυνάμεων της πόλης, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στον κ. Αναστασίου ν’ αναπτύξει τις θέσεις του ως προς το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει ώστε να τεθεί ως επικεφαλής ενός κοινού ψηφοδελτίου που θα υποστηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ, και άλλες πολιτικές και αυτοδιοικητικες δυνάμεις της πόλης, στην ιδιαίτερη εκλογικά σε πανελλαδικό επίπεδο περίπτωση του Δήμου Βόλου.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων επεσήμαναν την αναγκαιότητα να δοθεί από όλες τις πλευρές επαρκής χρόνος στην διαβούλευση των εμπλεκομένων ως προς τον επικεφαλής του εν λόγω ψηφοδελτίου, ενώ ο κ. Αναστασίου επεσήμανε την ανάγκη η ειλικρινής συζήτηση να συνεχιστεί, ευχαριστώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη σαφής άποψη τους ως προς το πρόσωπό του, πως συνάντησαν έναν ενεργό πολίτη και πολιτικό στέλεχος της περιοχής που συμβάλει θετικά στον κοινό στόχο όλων», καταλήγει ο Βολιώτης δημοσιογράφος.

Επίσπευση διαδικασιών στο ΚΙΝΑΛ

Το κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ με τους Βασίλη Κεγκέρογλου, Γιώργο Λυμπερόπουλο και Γιάννη Σπυρόπουλο που έρχεται από την Αθήνα στον Βόλο σήμερα, θα παραστεί σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις που συγκαλούνται, η μία στις 5 το απόγευμα όταν θα συνεδριάσει η ΝΕ του ΚΙΝΑΛ και η δεύτερη στις 7 το απόγευμα (στο ξενοδοχείο «Κυψέλη» και οι δύο συνεδριάσεις) όταν θα συγκληθεί η δημοτική ολομέλεια, προκειμένου να συζητήσουν για τα πρόσωπα που φέρονται να είναι δυνητικά υποψήφιοι με τη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής στον Δήμο Βόλου.

Η επίσπευση των διαδικασιών μέσα στο ΚΙΝΑΛ, για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι «κρίθηκε επιβεβλημένη, προκειμένου αφού γίνει συζήτηση επί των προσώπων που βολιδοσκοπούνται, η πρόταση να αξιολογηθεί από την Αθήνα και να ανακοινωθεί ο υποψήφιος δήμαρχος, ώστε να έχει όλο το χρόνο μετά για να κάνει το άνοιγμα για συμπόρευση με δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να υπάρξει μία προγραμματική σύγκλιση» «δείχνοντας» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής τόσο στον Δήμο Βόλου όσο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα δύο πρόσωπα τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν σήμερα στο τραπέζι της συζήτησης είναι του οικονομολόγου Απόστολου Παπαδούλη, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και του δημοσιογράφου, πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλους του ΚΙΝΑΛ Γιάννη Αναστασίου.

Οι πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ λένε ότι στις κομματικές συνεδριάσεις του ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείεται να τεθούν υπόψη της οργάνωσης τα ονόματα και άλλων προσώπων, είτε από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, είτε από μέλη της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» που συμμετέχει στις διαδικασίες και όπως είναι γνωστό εμμέσως πλην σαφώς έχει διαφωνήσει με την απόφαση του ΚΙΝΑΛ για αυτόνομη κάθοδο στον Δήμο Βόλου.

Στη διευρυμένη δημοτική σύσκεψη εκτός των προαναφερθέντων θα συμμετέχουν οι γραμματείς Τομέων ή Δικτύων από τον νομό, υποψήφιος περιφερειάρχης, περιφερειακοί σύμβουλοι από τον νομό που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής γραμματείς Ν.Ε. των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ κ.λπ.) που δεν είναι μέλη της Ν.Ε. του Κινήματος Αλλαγής, όλα τα μέλη της δημοτικής οργάνωσης, πρόεδροι ή επικεφαλής παρατάξεων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής στον νομό, πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι που είναι μέλη του Κινήματος Αλλαγής κ.ά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου