ΤΟΠΙΚΑ

Πτώση 70-80% σε δωρεές οργάνων και μεταμοσχεύσεις στη Μαγνησία

πτώση-70-80-σε-δωρεές-οργάνων-και-μεταμοσχ-838427

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας «οι Άγιοι Ανάργυροι» συνεχίζει με αισιοδοξία το αγώνα για τη διάδοση της δωρεάς οργάνων και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα και με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων, κάνει έκκληση σε όλους τους πολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων.

Και αυτό γιατί -όπως επισημαίνεται- τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα και στο νομό Μαγνησίας πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, το 2013 και το 2014 δεν έγινε καμία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη παρά μόνο μία από ζώντα δότη (πατέρα σε γιο),

Το 2015 έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη.

Το 2016, αν και ξεκίνησε καλά η χρονιά και είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις τους δύο πρώτους μήνες από πτωματικούς δότες, έγινε μία ακόμη τον Αύγουστο, σύνολο τρεις.

Και το 2017 έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη.

Το 2018 μέχρι στιγμή δύο από πτωματικούς δότες,(ενώ υπάρχουν ζώντες δότες από γονείς που θέλουν να δώσουν το “δώρο ζωής” στους δικούς τους ανθρώπους αλλά περιμένουν στην αναμονή, διότι υπάρχει έλλειψη γιατρών και διαθέσιμων κρεβατιών ).

Ωστόσο παρατηρείται πτώση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις 70-80% απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20-30%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό Μαγνησίας και επί το πλείστον νέοι άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία τριετία στη Μαγνησία έχουν γίνει πολύ λίγες δωρεές οργάνων, το 2015 είχαμε τρεις, το 2016 δύο, και το 2017 μία, το 2018 μέχρι στιγμής δύο Ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση και πλήρης επάρκεια σε προσωπικό στις Μ.Ε.Θ.( και αν λειτουργούσε ο Σύλλογος Δωρητών Οργάνων, που εδώ και πέντε χρόνια παραμένει ανενεργός)

Από τον Σύλλογο Νεφροπαθών τονίζεται ακόμη πως, στον νομό τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 200 αιμοκαθαρόμενοι, 20 περιτοναϊκής κάθαρσης και περίπου 45 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού υπάρχουν 60-65 νεφροπαθείς που περιμένουν το πολυπόθητο δώρο της ζωής (από 8 μέχρι 10 χρόνια και άνω).

Οι δύο μεταμοσχεύσεις οι οποίες έγιναν μέχρι στιγμής στο νομό, η μια ασθενής είχε 11 χρόνια στην αιμοκάθαρση και ο άλλος είχε 9 χρόνια.)

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Α’ Αντ/δρος Π.Ο.Ν. Γιαννάκος Βασίλειος, με δήλωσή του χαιρετίζει την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης και εύχεται σε όλους όσους βρίσκονται στην λίστα αναμονής σύντομα να λάβουν το δώρο θεού.

Επιπλέον, επισημαίνει: “Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις:

Στήριξε ζωές με την ζωή σου!!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν…

Φανταστείτε την πράξη της Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα: Ζωή – Θάνατος – Ζωή”.

Στοιχεία για τις δωρεές οργάνων

και τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας παρατίθενται και στοιχεία που αφορούν στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα.

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

“O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), από το 2007 έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων. Κάθε χρόνο, ο Οργανισμός, φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων. που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Στη χώρα μας, η κατάσταση είναι σχεδόν απογοητευτική. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2013), η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 3,2 για το έτος 2018, τη στιγμή που στην Ισπανία είναι 36,6, στην Κροατία 34.8, στο Βέλγιο 29,5 και στη Μάλτα 28,6.

Η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.

Το μήνυμα του εορτασμού της 1η Νοεμβρίου είναι:

– να προβληθεί η δωρεά ως μια γνήσια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας.

– να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων.

– να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης.

Πάνω από 1.300 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.

Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου έχουν πανελληνίως φθάσει περίπου τους 12.000 και άνω.

Περίπου 75-80 ηπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.

Περίπου 45-50 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά».

Περίπου 15-20 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

Στη χώρα μας έχουμε μόλις 3,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή η αναλογία για την Ισπανία και Πορτογαλία φτάνει το 36 και 27 αντίστοιχα.

Ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων ,με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την χώρα μας , όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ουγγαρία και με σαφή διαφορά στην ιστορική, κοινωνική, και οικονομική τους εξέλιξη έχουν καταφέρει να έχουν πλέον μεγάλο αριθμό δοτών, άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου και βεβαίως να παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα σε αριθμό μεταμοσχεύσεων σε όλα τα όργανα.

Αυτές οι επιτυχίες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της υιοθέτησης των μέτρων και σχετικών οδηγιών της Ε.Ε. όπως πηγάζουν από την διεθνή εμπειρία και πρωταρχικά από το πιο πετυχημένο σύστημα μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, αυτό της Ισπανίας.

Η επιδιωκόμενη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα μας.

Αξίζει να αναφερθούμε ότι στα τελευταία πέντε χρόνια η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη βάσει των στοιχείων του ΕΟΜ. Το 2013 από πτωματικούς δότες 107 μεταμοσχεύσεις νεφρού και από ζώντες δότες 44. Το 2014 από πτωματικούς δότες 90 και 42 από ζώντες δότες. Το 2015 το αντίστοιχο 63 και από ζώντες δότες 45.Το 2016 από πτωματικούς δότες 75 και από ζώντες 49. Το 2017 από πτωματικούς δότες 108 και από ζώντες δότες 68.(εδώ φαίνεται ότι είχαμε μια μικρή αύξηση).Κι ερχόμαστε το 2018 και έχουμε από πτωματικούς δότες 54 και από ζώντες δότες επίσης 54.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές, αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν:

  • Στην ελλιπή και πολλές φορές εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού, που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας.
  • Στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων.
  • Στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου