ΤΟΠΙΚΑ

Θεαματική αύξηση στις απελάσεις

θεαματική-αύξηση-στις-απελάσεις-839539

Αύξηση και στις αιτήσεις αλλοδαπών για αγροτική εργασία

Σε υψηλά επίπεδα λόγω του μεταναστευτικού κυμαίνονται το πρώτο εννεάμηνο του 2018 οι απελάσεις αλλοδαπών, οι οποίες αναμένεται να κλείσουν στο τέλος του έτους με αύξηση πάνω από 30%.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας έχουν επιβάλει 203 διοικητικές απελάσεις από 157 το 2017. .

Το αστυνομικό ρεπορτάζ καταγράφει σχεδόν σε συχνή βάση συλλήψεις σε ελέγχους και μπλόκα των αστυνομικών υπηρεσιών εντός και εκτός Βόλου σε ολόκληρη τη Μαγνησία.

Ιδιαίτερα τον Μάρτιο, τον Αύγουστο και τον περασμένο Σεπτέμβριο οι συλλήψεις ήταν σε καθημερινή βάση.

Συγκεκριμένα οι διοικητικές απελάσεις ήταν τον Ιανουάριο 7, τον Φεβρουάριο 6, τον Μάρτιο 17, τον Απρίλιο 19, τον Μάιο 11, τον Ιούνιο 38, τον Ιούλιο 10, τον Αύγουστο 19 και τον Σεπτέμβριο 16.

Και τα στοιχεία αυτά αφορούν σε απελάσεις από την Αστυνομία καθώς την απομάκρυνση από τη χώρα αλλοδαπών διατάσσει και το Δικαστήριο. Συγκεκριμένα οι δικαστικές απελάσεις ήταν είκοσι πέντε.

Επισημαίνεται ότι οι δικαστικές απελάσεις επιβάλλονται μετά από την έκτιση ποινών και σε ορισμένες περιπτώσεις και όταν σε ελέγχους συλλαμβάνονται αλλοδαποί εις βάρος των οποίων εκκρεμούν καταδικαστικές αποφάσεις.

Συλλαμβάνονται για δεύτερη και τρίτη φορά

Πάντως, ένα μεγάλο μέρος των αλλοδαπών που απασχολεί τις αστυνομικές αρχές συλλαμβάνεται για δεύτερη και για τρίτη φορά και ως εκ τούτου κάποιοι από τους αναγραφόμενους συλληφθέντες είναι υπότροποι.

Οι υπόχρεοι δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις και δεν αξιοποιούν το χρονικό διάστημα των 30 ημερών που τους δίνεται για να απομακρυνθούν από τη χώρα και παραμένουν στο Νομό χωρίς να έχουν έγγραφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απελάσεις με μεταγωγή στα σύνορα γίνονται σε ορισμένους αλλοδαπούς, οι οποίοι κρίνεται ότι μπορούν να διαπράξουν αδικήματα του ποινικού κώδικα ή έχουν ήδη απασχολήσει τις δικαστικές αρχές.

Προβληματισμός

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των απελάσεων προκαλεί εύλογα προβληματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους, η κυβέρνηση έδωσε με Νόμο τη δυνατότητα νομιμοποίησης στους αλλοδαπούς που διέμεναν στη χώρα τα τελευταία τρία ή εφτά χρόνια. Ο Νόμος αυτός ίσχυε μέχρι και τον Σεπτέμβριο οπότε καταργήθηκε το κομμάτι του που έδινε δυνατότητα νομιμοποίησης στους αλλοδαπούς που διέμεναν στη χώρα για τρία χρόνια.

Με δεδομένη την ευνοϊκότερη νομοθεσία εκτιμάται ότι το φαινόμενο θα έπρεπε να είχε περιοριστεί και όχι να έχει ενταθεί και περαιτέρω.

Αυξήθηκαν και οι αιτήσεις για εργασία

Πέραν της ευνοϊκότερης νομοθεσίας, αύξηση στις απελάσεις παρατηρείται παρά το γεγονός ότι έχουν ανοίξει και περισσότερες θέσεις για εργασία στην αγροτική οικονομία και στη ζωική παραγωγή. Η άδεια για εργασία δίνει το δικαίωμα εξάμηνης εργασίας η οποία μπορεί να ανανεώνεται για όσο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση ανακοινώνει τις θέσεις. Δικαίωμα στην απασχόληση έχουν και οι διαμένοντες στο Νομό αλλοδαποί που δεν έχουν έγγραφα και είναι παράτυποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας το 2018 εκδόθηκαν 139 άδειες για εργασία και ανανεώθηκαν και άλλες 89 άδειες. Το 2017 αντίστοιχα, οι χορηγήσεις νέων αδειών ήταν 87 ενώ οι ανανεώσεις ήταν 25.

Τουλάχιστον ένα χρόνο αναμονή για το άσυλο

Μέσα σε όλα αυτά η έκδοση ασύλου σε μετανάστες παραμένει πολύμηνη και ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία. Οι Σύροι για παράδειγμα που έχουν δικαίωμα να καταθέσουν την εν λόγω αίτηση λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρας τους χρειάζεται να βρίσκονται στο περίμενε για τουλάχιστον ένα χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις και για δύο έτη.

Μαζί τους βρίσκονται στην αναμονή και υπήκοοι άλλων κρατών που μπορεί οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου τους να μην έχουν προοπτική έγκρισης όπως για παράδειγμα των Πακιστανών που συνήθως τα αιτήματά τους απορρίπτονται ή των Αλβανών.

Επισημαίνεται ότι οι σχετικές αιτήσεις κατατίθενται στην Αστυνομία, όμως η κρίση τους γίνεται από τις Επιτροπές Ασύλου Αθήνας και Θεσσαλονίκης και όχι από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα όπως συνέβαινε παλαιότερα.

«Γενικά το πολιτικό άσυλο δεν προχωράει σαν διαδικασία παρά μόνο σε αυτούς που έχουν έρθει λόγω του πολέμου όπως Σύροι» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου