ΤΟΠΙΚΑ

Τιμούν τον ομότιμο Καθηγητή Βασίλη Αναγνωστόπουλο

τιμούν-τον-ομότιμο-καθηγητή-βασίλη-αν-727524

Το σημαντικό έργο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο επίκεντρο διημερίδας στον Βόλο

Τιμητικό αφιέρωμα στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλο διοργανώνεται την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 18.00 στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της διημερίδας «Παιδική και εφηβική λογοτεχνία: Διδακτικές εφαρμογές».

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Το τιμητικό αφιέρωμα περιλαμβάνει εισηγήσεις επιστημόνων και ερευνητών για το πολυδιάστατο επιστημονικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου, καθώς και παρουσίαση του τιμητικού τόμου «Ηδονών ήδιον έπαινος». Θεωρήσεις της παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας.

Ομιλητές είναι οι Τ. Τσιλιμένη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αναφορά στο βιοεργογραφικό του καθηγητή Β. Δ. Αναγνωστόπουλου και παρουσίαση του τιμητικού τόμου για τον καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλο «Ηδονών ήδιον έπαινος». Θεωρήσεις της παιδικής/εφηβικής λογοτεχνίας.

Η Ελ. Κονταξή φιλόλογος δρ., μέλος ΕΔΙΠ του Παν. Θεσσαλίας, θα εισηγηθεί το θέμα «Οι απαρχές της έρευνας και της μελέτης της παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Η συμβολή του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου». Ο Κ. Κατσώνης φιλόλογος και πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού/Νεανικού Βιβλίου, θα αναπτύξει το θέμα «Ο Β.Δ. Αναγνωστόπουλος και η κυπριακή λογοτεχνία». Ο Κ. Λιάπης ερευνητής και λαογράφος θα μιλήσει με θέμα «Ο Β. Δ. Αναγνωστόπουλος και το παραμύθι».

Θα ακολουθήσουν αντιφώνηση του ιδίου του καθηγητή Β. Δ. Αναγνωστόπουλου, μουσική κατακλείδα από τα μουσικά σύνολα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δεξίωση.

Την εκδήλωση συντονίζει η Νατάσα Καρακατσάνη, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου, του Παν. Θεσσαλίας.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 10.00 πμ στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες με επιστημονικές εισηγήσεις για την παιδική και εφηβική λογοτεχνία: Διδακτικές εφαρμογές». Θα μιλήσουν οι Μ. Κανατσούλη καθηγήτρια Αριστοτελείου Παν. Θεσσαλονίκης, με θέμα «Διδάσκοντας Ιστορία μέσα από Graphic Novel: Από το «Στα Μυστικά του Βάλτου» της Πηνελόπης Δέλτα στο «Στα Μυστικά του Βάλτου» των Παναγιώτη Πανταζή και Γιάννη Ράγκου».

Ο Κ. Μάγος αν. καθηγητής Παν. Θεσσαλίας θα αναπτύξει το θέμα «Η συμβολή της παιδικής λογοτεχνίας στην διδασκαλία του Ολοκαυτώματος: Η περίπτωση της«Έρικα». Η Μ. Μανικιάρου μέλος ΕΔΙΠ του ΠΤΠΕ Παν. Ιωαννίνων, θα μιλήσει με θέμα «Η εφαρμογή του θεωρητικού μοντέλου του κριτικού γραμματισμού στη λογοτεχνική ανάγνωση του αφηγηματικού κειμένου». Η Τ. Τσιλιμένη καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας, θα μιλήσει για «Συναντήσεις με τους κλασικούς μέσα από τις διασκευές. «Ο Γαργαντούας» του Μ. Κοντολέων».

Ο Κ. Παπασωτηρίου εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης, υπ. διδ. στο Παν. Λευκωσίας, θα επιχειρήσει να δώσει απάντηση στο ερώτημα «Γιατί πολυτροπική προσέγγιση στη διδακτική της Λογοτεχνίας;».

Η Μ. Ροδοσθένους-Μπαλάφα, επίκ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διδακτικής της Λογοτεχνίας στο Παν. Λευκωσίας, θ μιλήσει για «Πολυτροπικά κείμενα λογοτεχνίας και προσφυγικό ζήτημα στην εκπαίδευση». Η Ε. Σηφάκη, επικ. καθηγήτρια Παν. Θεσσαλίας, έχει ως θέμα εισήγησης: «Ερωτήματα για την προσφυγική παιδική λογοτεχνία».

Ο Χρ. Χαρακόπουλος, φιλόλογος, μεταπτ. φοιτητής στο Παν. Λευκωσίας, θα μιλήσει για «Μία διδακτική προσέγγιση του διηγήματος «Τὸ ἁμάρτημα τῆς μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού βασισμένη στη «συναλλακτική» αναγνωστική θεωρία της L.M. Rosenblatt».

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στο τέλος.

Συνδιοργανωτές στη διημερίδα είναι η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Μαγνησίας και ο Πανελλήνιος Ομιλος Φίλων Αφήγησης (ΠΟΦΑ).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου