ΤΟΠΙΚΑ

Δράσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου

δράσεις-για-την-επέτειο-της-απελευθέρ-727578

Από μαθητές του 30ού Δημοτικού Σχολείου

Με τον δικό τους τρόπο γιόρτασαν την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου οι μαθητές του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Την τελευταία εβδομάδα με ερέθισμα την εκπαιδευτική δράση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) – Αρχεία Ν. Μαγνησίας, με θέμα «Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος», η οποία γίνεται με τη συνεργασία και υποστήριξη των Διευθύνσεων και των Τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού προχώρησαν σε μια σειρά δράσεων με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων τους για να γιορτάσουν την απελευθέρωση του Βόλου, στις 19 Οκτωβρίου 1944 από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής και στις 2 Νοεμβρίου 1881 από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Για τον σκοπό αυτό οι μαθητές συγκέντρωσαν αρχειακό υλικό μέσα από το οποίο αναδεικνύεται το ιστορικό πλαίσιο των δύο εποχών συνδέοντάς το με τη συλλογική και ατομική μνήμη της πόλης σήμερα σε συνδυασμό με προφορικές μαρτυρίες συγγενών τους, αλλά και τη γειτνίαση με την οδό 2ας Νοεμβρίου. Η επαφή των παιδιών με το αρχειακό υλικό έδωσε τη δυνατότητα να νιώσουν τον τρόπο δημιουργίας της Ιστορίας, αλλά και της επίδρασης αυτών των γεγονότων και στις επόμενες γενιές. Οι μαθητές εκφράστηκαν και δημιουργικά ζωγραφίζοντας με θέμα την απελευθέρωση του Βόλου.

Στη δράση σημαντική βοήθεια προσέφερε και η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) τόσο με την εκδήλωση «Δεκαετία του 1940. Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες» που πραγματοποίησε στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και με το δρώμενο μπροστά από την Κίτρινη Αποθήκη που παρακολούθησαν μαθητές με τις οικογένειές τους. «Μακάρι αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως αυτή των Αγγελικής Νικολάου, Αννίτας Πρασσά, Άλκηστης Σανιδά, Ρίκι Βαν Μπούσχοτεν και των συνεργατών τους να επαναληφθούν και στο μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου