ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

«Πρεμιέρα» αγροτικών κινητοποιήσεων το Νοέμβριο

πρεμιέρα-αγροτικών-κινητοποιήσεων-727585

Φορολογικό, ασφαλιστικό, αποζημιώσεις και κόστος παραγωγής στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων τους

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων από την πλευρά των αγροτών, αναζητώντας λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Οι αγρότες δηλώνουν, ότι δεν πήραν τις απαντήσεις που ήθελαν στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη και ετοιμάζονται να βγούν και φέτος στον δρόμο.

Στον Βόλο, η «πρεμιέρα» κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων με δικό τους μπλοκ, θα γίνει στην απεργιακή συγκέντρωση που προγραμματίζουν ταξικά σωματεία του Βόλου την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, όπου θα καθοριστούν οι μορφές δράσης αγώνα σε πανελλαδική κλίμακα. Στόχος είναι να διαφανεί η αγωνιστική διάθεση των παραγωγών και από εκεί και πέρα να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

«Θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε τον αφανισμό μας αλλά με τους αγώνες μας μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής από την περιοχή του Αερινού, που είναι μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Δυσοίωνο το μέλλον

Αιχμή του δόρατος για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του πρωτογενή τομέα είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής.

Οι αγρότες μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων καταγγέλλουν «φοροληστεία», υπογραμμίζοντας πως οι ασφαλιστικές εισφορές, τα κάθε είδους χαράτσια που παίρνουν πάνω από το 50% του εισοδήματος από τις τσέπες αγροτών και κτηνοτρόφων» έχουν προκαλέσει οικονομικό μπλακ- άουτ στο εισόδημά τους.

Επιπλέον, τονίζουν πως πλέον γενικεύονται οι «ανοιχτές τιμές» σε όλα τα προϊόντα, κάνουν ειδική μνεία στην πτωτική πορεία της τιμής του γάλακτος στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι να καταστρέφονται, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές σε γάλα και κρέας.

«Οι τιμές πώλησης των προϊόντων μας είναι χαμηλές ενώ φτάνουν πολλαπλάσια αυξημένες στην λαϊκή κατανάλωση κερδοσκοπώντας σε βάρος αγροτών και παραγωγών. Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής αυξάνει καθημερινά κάνοντας δύσκολη ως αδύνατη την επιβίωση μας. Το πετρέλαιο κυμαίνεται από 1.45-1.50€ το λίτρο την ίδια ώρα που στους εφοπλιστές δίνεται 44 λεπτά και στις χώρες της ΕΕ η μέση τιμή είναι 60 λεπτά. Το ίδιο συμβαίνει στα μέσα και εφόδια, στο ρεύμα και το νερό», καταγγέλλει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σε σχετική ανακοίνωση.

Τέλος γίνεται αναφορά στα σοβαρά προβλήματα προκύπτουν από τον δάκο στην ελαιοπαραγωγή, θα μειώσει δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου