ΤΟΠΙΚΑ

Αφραγκοι 3.200 άποροι

αφραγκοι-3-200-άποροι-457040

Ανησυχία στη Δημοτική Αρχή Βόλου προκαλεί η καθυστέρηση του Υπουργείου Εσωτερικών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα καταβολής των προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους, μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Διευθύνσεων Κοινωνικής Πρόνοιας από τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους Δήμους.

Δεκάδες δικαιούχοι απευθύνονται καθημερινά στις Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, υποβάλλοντας ερωτήματα για το χρόνο και τον τρόπο απόδοσης των επιδομάτων, ωστόσο μέχρι στιγμής και παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να δοθούν αρμοδίως οι σχετικές απαντήσεις, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

Ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιο, από τις 27 Ιανουαρίου, έχει ζητήσει την προσωπική του παρέμβαση, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η σχετική χρηματοδότηση και να αποφευχθούν οι οδυνηρές επιπτώσεις στους δικαιούχους από την καθυστέρηση πληρωμής τους.

Όπως είναι γνωστό, με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010, άρθρο 94, παρ. 3 Β, περ. 17, η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων (σε τυφλούς, κωφάλαλους, ανασφάλιστους παραπληγικούς, τετραπληγικούς και ακρωτηριασμένους, διανοητικά καθυστερημένους, ανίκανους προς εργασία, υποφέροντες από εγκεφαλική παράλυση, απροστάτευτους ανήλικους, υποφέροντες από αιμολυτική αναιμία και βαριά ανάπηρους κ.ά.) περιέρχεται στην αρμοδιότητα των νέων Δήμων.

Μέχρι το τέλος του 2010, τα σχετικά ποσά μεταβιβάζονταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις κατά τόπους Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και καταβάλλονταν στους δικαιούχους στο τέλος κάθε διμήνου.

Όσον αφορά στη Μαγνησία, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 2.153.425,50 € και αφορά σε 3.223 δικαιούχους.

Μέχρι σήμερα η Δ/νση Κοινωνικής Πρόνοιας της πρώην Ν.Α. Μαγνησίας, που ως Υπηρεσία μεταφέρθηκε στο Δήμο Βόλου, δεν έχει καμία ενημέρωση για τη σχετική χρηματοδότηση του πρώτου διμήνου 2011 και για τον τρόπο καταβολής των επιδομάτων στους δικαιούχους. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η Διεύθυνση ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών, που είναι αρμόδια για το θέμα, θα ζητήσει τις επόμενες ημέρες αναλυτική κατάσταση με τις κατηγορίες των προνοιακών επιδομάτων των δικαιούχων Νομού Μαγνησίας, τον αριθμό των δικαιούχων ανά επίδομα και το ποσό που αντιστοιχεί στον κάθε δικαιούχο, ώστε να εξασφαλίσει τη σχετική χρηματοδότηση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου