ΤΟΠΙΚΑ

«Οι εμπορικές επιχειρήσεις εργαλείο ανάπτυξης για την περιοχή μας»

οι-εμπορικές-επιχειρήσεις-εργαλείο-727889

Αναφέρει η ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών «Βόλου Κοινωνία»

Η ανεξάρτητη κίνηση ενεργών πολιτών «Βόλου Κοινωνία» εκπροσωπούμενη από τον Μαστρογιάννη Παντελή, Μουτσινά Πάρη και Σίττα Θέμη, είχε συνάντηση με τον εμπορικό σύλλογο Βόλου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τους Απόστολο Οντόπουλο πρόεδρο και Δημήτρη Κανελλή, μέλος του Δ.Σ.

Αναφορικά με την συνάντηση αυτή, από την κίνηση ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα: “Οι εκπρόσωποι της «Βόλου κοινωνίας» ενημερώσαμε τους συνομιλητές μας για την πολιτική φυσιογνωμία και την τακτική της κίνησής μας καθώς και τους κεντρικούς μας στόχους που είναι η αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής συμμετοχής στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης με στόχο να δημιουργηθεί μία μεγάλη Δημοκρατική συμμαχία στην πόλη για να ξεπερασθεί η έλλειψη οράματος της Δημοτικής αρχής και οι μονομερείς παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης, αδιαφορώντας για την ισομερή και ουσιαστική ανάπτυξη αυτής.

Εμείς αντίθετα θεωρούμε ότι ανεξάρτητα από τις αρμοδιότητες του, ο δήμος έχει υποχρέωση να στηρίζει τις εμπορικές επιχειρήσεις όχι μόνο με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα νερό αποχέτευση περιβάλλον), οι οποίες αντί να βελτιώνονται βαλτώνουν, αλλά και με άλλες παρεμβάσεις και ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την επιβίωσή τους.

Τα προβλήματα είναι πολλά και προϋπόθεση είναι ο ειλικρινής διάλογος της Δημοτικής Αρχής με τον φορέα και η πολιτική βούληση, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος και όχι μόνο ευκαιριακά και πυροσβεστικά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε με έμφαση ότι το τοπικό εμπόριο δοκιμάστηκε οδυνηρά στην κρίση αφού έχει απωλέσει το 70% των εσόδων του και η επιβίωση κατέστη οριακή για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν βάλει λουκέτο. Η σκληρή φορολόγηση, οι υψηλές εισφορές ο Φ.Π.Α., έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους. Το παραεμπόριο και το αναχρονιστικό παζάρι έχουν δημιουργήσει μία άναρχη κατάσταση στην αγορά του Βόλου, το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και η κατάληψη των πεζοδρομίων από τους πλανόδιους οξύνουν τα προβλήματα τους, θέματα στα οποία ευθύνη έχει και η περιφέρεια. Η καθαριότητα, η αποχέτευση, η καύση των σκουπιδιών επιβαρύνουν το περιβάλλον και δεν ενθαρρύνουν το τουριστικό ρεύμα στην πόλη η οποία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να γίνει Κέντρο ποιοτικού τουρισμού. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι το άνοιγμα της 8 Κυριακές το χρόνο η απελευθέρωση του ωραρίου και άλλες αντιαναπτυξιακές ρυθμίσεις που ωφελούν μόνο τα πολυκαταστήματα και τα κέρδη τους, προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα για να επανέλθουμε στην ομαλότητα.

Σοβαρό επίσης ζήτημα είναι η εφαρμογή του προγράμματος open Mall προϋπολογισμού δύο εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την αναβάθμιση του Εμπορικού περιβάλλοντος και των προσόψεων των καταστημάτων το οποίο αντιμετωπίζει όμως την ακατανόητη άρνηση της συμμετοχής λίγων επιχειρηματιών και κινδυνεύει να χαθεί.

Τέλος η έλλειψη Συνεταιρισμών και συνεργασιών ομοειδών Επιχειρήσεων είναι το στοίχημα που πρέπει πέραν των άλλων να κερδίσουμε στον αγώνα για την επιβίωση μας. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επικοινωνία και ο διάλογος δημιουργούν θετικό κλίμα και προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση για την από κοινού αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και πρέπει να συνεχιστεί”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου